עלייה בביקוש והיצע קשיח הופכים את שוק הנדל"ן בישראל לזירה כלכלית בעלת פוטנציאל אדיר. כולנו צריכים לגור איפשהו, אז אין פלא שהנדל"ן מושך הכי הרבה תשומת לב. למעשה, מדובר על אחד התחומים היחידים שבהם גם אנשים שמחזיקים נכס בבעלותם וגם שוכרי דירות-מושפעים מאותן מגמות.
דווקא עכשיו זה הזמן המתאים להשתלב בשוק הנדל"ן. קודם כל, הקורונה טרפה את הקלפים וניכרים שינויים באופן שבו אנשים תופסים את חווית המגורים האידיאלית שלהם: יציאה מהערים לטובת הפרברים, בתים עם חצר על חשבון דירה עם מרפסת ועוד. בנוסף, כל יום שעובר הופך את התחום הזה לרלוונטי יותר, בעיקר כי ישראל היא מדינה צעירה יחסית צעירה ויש לה עוד המון לאן להתפתח.
תשואה, אתגר ועניין – רק בתחום הנדל"ן
השתלבות בשוק הנדל"ן קורצת לגברים ונשים בטווח גילאים נרחב, היא אטרקטיבית מאוד למי שרוצים להפיק תשואה גבוהה מנכס סולידי, כמו למשל משקיעים ויזמים, אך יכולה לעזור גם לאנשים פרטיים שמחפשים מה לעשות עם ההון העצמי שלהם.
בנוסף, תחום הנדל"ן מאוד מאתגר: בגלל ההשפעה האדירה של שוק הנדל"ן על המשק, צריך לדעת איזה מהלך לעשות ברגע הנכון. מלבד מתווכים, שמתפרנסים ישירות מהענף, כל בכיר בסקטור העסקי או הציבורי חייב להכיר את שוק הנדל"ן-אפילו אם הוא פועל בתחום אחר לגמרי.
"נדל"ן הוא לא עוד איזה תחום קטן במשק, אלא הקטר המרכזי של הכלכלה. ברמה האישית, זה הנכס הכי יקר שקונים. ברמה הארצית, נדל"ן על ענפיו השונים מהווה 30% מהתמ"ג", אומר לנו בשיחה מיוחדת פרופ' אהרון נמדר, דיקן ביה"ס לנדל"ן במכללה האקדמית נתניה. נמדר, מבכירי ענף המשפט בישראל בתחום תכנון ובניה, המיסוי, המקרקעין ובתחום ההתחדשות העירונית, חיבר כ-30 ספרים בתחומי תכנון ובניה ומיסוי מקרקעין ומכיר את תחום הנדל"ן על בוריו.
חוץ מזה, כמעט כל מה שקורה בכלכלה העולמית משפיע על מחירי הדירות. ספציפית בישראל, שוק הנדל"ן מושפע מתמורות פוליטיות, חברתיות וגיאוגרפיות ולכן אין פלא שמרתק לעקוב אחריו. אבל בשביל זה, צריך גם לדעת איך להשתלב בו.
תואר שני בנדל"ן: לדעת הכל על הכל
תכנית הלימודים בתואר שני בנדל"ן (.M.A) של המכללה האקדמית נתניה למשל מפצחת את האתגר בצורה מעוררת הערכה. בין היתר, היא מעניקה הכשרה מלאה וממוקדת למנהלים ואנשי מקצוע בתחום הנדל"ן. בנוסף, היא מספקת עבורם כלים למחקר, ניהול, תכנון ועבודה מעשית.
"זו תכנית הלימודים היחידה בארץ שעוסקת אך ורק בנדל"ן", מתגאה פרופ' נמדר, "קיימים אמנם מסלולי ניהול עם התמחות בנדל"ן, אבל הם לא מעניקים את התמונה המלאה. אצלנו, אנחנו מלמדים אותך לא רק איך לפתוח מסעדה, אלא איך לבשל", הוא מוסיף בחיוך.
ולמה זה טוב? גם כאן יש לפרופ' נמדר תשובה טובה: "בנדל"ן יש המון ידע שצריך לשלוט בו, מתחומים שונים: מקרקעין, מימון, יזמות, תכנון ובנייה, הנדסה, היטלים, קרקעות, מיסוי, יזמות נדל"ן ועוד. אנחנו מלמדים את הכל ועם כל היועצים הרלוונטיים".
"בזכות התואר הזה, קל יותר להבין איך לקדם תכנית נדל"ן, איזה חוזה לעשות, איך לממן את העסקה וכל דבר אחר שיכול לעזור להשתלב בתחום. בארצות הברית למשל זה קיים כבר המון שנים, אך אצלנו המסלול קיים רק 6 שנים ולמעשה לקח כ-4-5 שנים עד שהוא אושר על ידי התמ"ג".
"אבל כיום, זו תכנית הלימודים לתואר שני היחידה שקיימת בארץ-לא תמצא אותה באף מכללה או אוניברסיטה אחרת", הוא מגלה.
להשתלב ולהישאר עם אצבע על הדופק
במהלך לימודי התואר בנדל"ן זוכים הסטודנטים לקחת חלק בהשתלמויות העדכניות ביותר בתחום, שנערכות באותה שנה בהתאם להחלטת הנהלת בית הספר לנדל"ן. כך לדוגמא התקיימו לאחרונה השתלמויות עומק בנושאים כמו תמ"א 38, פינוי-בינוי מרכזי קניות, עירוב שימושים ועוד.
לאחר מכן, השמיים הם הגבול: "אפשר להשתלב בקלות במשרה מוניציפאלית", אומר פרופ' נמדר. אפשרות אחרת היא לעבוד ברשות המיסים, בנושאים שקשורים לשמאות. חוץ מזה, אפשר לעבוד בוועדות ערר, בוועדות תכנון ובנייה ובוועדות ממשלתיות".
"כמו כן, ניתן להשתמש בתואר הזה כדי להשתלב בחברות נדל"ן, בבנקים או בחברות ביטוח שמחזיקות נדל"ן מניב. כל מנכ"ל רוצה לדעת איך מנהלים נדל"ן כזה וכיצד מקדמים תכניות, כאשר את זה בדיוק אנחנו מלמדים.
"בנוסף, אפילו חברות שמייצרות חומרי גלם ובניין לנדל"ן צריכים את הבוגרים שלנו - כדי לדעת מה חסר בתחום ובמה להתמקד. עם השפעה כל כך משמעותית על כל המשק, אין תחום יותר חשוב מנדל"ן ואין עוד תכנית שמלמדת אותו כמו המסלול הזה", הוא מסכם.
במילים אחרות, המסלול הייחודי והבלעדי של תואר שני בנדל"ן במכללה האקדמית נתניה מספק הכשרה מלאה וממוקדת למנהלים ואנשי מקצוע. עם זאת, הוא לא עוצר שם: בוגריו לומדים איך להישאר עם אצבע על הדופק ומשתלבים בנדל"ן בדיוק במקומות שמתאימים להם, בדיוק ברגע הנכון. ללא ספק יתרון שאפשר לבנות עליו.
רוצים גם אתם להשתלב בשוק הנדל"ן? לחצו כאן לקבלת פרטים נוספים על תואר שני בנדל"ן