מי מאיתנו לא מכיר את מעגל הקסם הבא: אין לך ניסיון - אז אין לך עבודה, אין לך עבודה - אז אין לך ניסיון. כסטודנטים וסטודנטיות שמתחילים את הצעדים הראשונים בעולם הקריירה, קשה מאוד לשבור את הפרדוקס המתסכל הזה, ולצבור ניסיון רלוונטי תוך כדי הלימודים. אבל אין שום סיבה להשלים עם המצב. במקום לעבוד בעבודות זמניות כמו מלצרות או בייביסיטר, הגיע הזמן לקחת את המושכות לידיים. בדיוק בשביל מטרה זו, אספנו 5 טיפים מנצחים, שבעזרתם תוכלו להבטיח השתלבות מהירה בשוק העבודה בסיום התואר.
ניסיון זה שם המשחק
אין איך להתחמק מזה. בסוף, כמעט בכל מקצוע, מה שהמעסיקים מחפשים זה ניסיון פרקטי. וניסיון פרקטי, כידוע, לא משיגים בעבודת מלצרות במסעדה השכונתית או בלברמן במסיבות בסופי שבוע, גם אם הכסף טוב והאלכוהול נחמד. ובכל זאת, גם אם כולנו מבינים את הנקודה, זה לא אומר שקל ליישם אותה. צבירת ניסיון פרקטי בתחום המקצועי זה לא דבר שבא ברגל, ולפעמים צריך לדפוק על הרבה מאוד דלתות כדי להצליח להשתחל ולהשתלב בעבודה מקצועית עוד בזמן הלימודים. אולם, כשתגיעו בסיום התואר לראיונות אצל מעסיקים, תוכלו לשלוף את הניסיון מהשרוול, וכמו קסם הוא יעיף אתכם לראש הרשימה בהתמודדות על המשרה שתמיד רציתם.
חשוב שתדעו שיש דרכים מגוונות לצבור ניסיון עוד בזמן הלימודים כמו משרות סטודנט. אבל מכיוון שגם אליהן קשה להתקבל, יש דרך נוספת. ממש בימים אלו. כחלק מפתיחת שנת הלימודים, נפתחות תכניות "אקדמיה משלבת התנסות" של המועצה להשכלה גבוהה וארגון אלומה, בשיתוף קרן אדמונד דה רוטשילד, שיוכלו לסייע לכם לצבור ניסיון אמיתי. במסגרת התכנית תוכלו להשתלב בהתנסות מקצועית אצל מעסיק בתחום שאותו אתם לומדים כבר בזמן התואר, ואף לצבור נקודות זכות.
התוכנית פועלת ביותר מ-20 מוסדות אקדמיים בכל רחבי הארץ, והתחומים רחבים ביותר –מהתנסות בתכנות, הנדסות למיניהן, דרך עיצוב, שיווק ותקשורת, מנהל עסקים, פיתוח עסקי ועד משאבי אנוש ומדיניות ציבורית ועוד. זו ההזדמנות שלכם לצבור ניסיון פרקטי שיפתח לכם דלתות רבות בעתיד. מסקר שנערך במטה התכנית עולה כי 20 אחוז מהמתמחים בתוכניות אלו עד היום קיבלו הצעת עבודה בסוף התואר במקום שבו הם התמחו.
הניסיון יכול גם להשפיע לטובה על המצב הכלכלי שלכם בעתיד. לפי נתונים המכון הישראלי לדמוקרטיה מדצמבר 2020 עולה כי השתתפות בתוכנית ההתמחות משפרת את ההכנסה השנתית של הסטודנטים ב-8.7 אחוזים בממוצע בחמש השנים שלאחר התואר. בקיצור, לא כדאי לפספס. כדי לקבל עוד פרטים ולהשתלב עוד השנה בתוכנית, כדאי לפנות לחוג הלימוד במוסד הלימודים שלכם ולברר על תוכנית "אקדמיה משלבת התנסות", או להיכנס לכאן >>
חידוד המיומנויות הרכות
עולם העבודה משתנה חדשות לבקרים. תקופת הקורונה טלטלה אותו לגמרי. היום, לא מספיק להיות בקיא טכנית בעולם המקצועי שלך, או אפילו להיות סוס עבודה, אלא חשוב לפתח גם מיומנויות רכות הנדרשות בעולם העבודה החדש.
כך למשל, נדרשות מעובדים יכולות רבות ומגוונות כמו יצירתיות, עבודה בצוות, אוטודידקטיות ויכולת עבודה עצמית. כבר כסטודנטים חשוב שתתחילו להשתפשף בהן. בואו נאמר זאת כך, אם לא תפתחו מיומנויות בין-אישיות ומודעות רגשית יהיה לכם קשה מאוד להצליח.
היכולת שלכם לשתף פעולה עם אחרים בארגון ומחוצה לו תאפשר לכם לא רק להשתלב במקצוע בתחילת הדרך, אלא גם לפרוח באמצעות הכלים שישמשו אתכם לכל אורך חייכם.
כמו כן, הקריירה דורשת יותר מאשר רק להעביר כרטיס נוכחות ולבצע משימות. היא דורשת גם להפגין גמישות מחשבתית וסתגלתנות. היכולת לאמץ שינויים בגישה חיובית היא קריטית להצלחה בעולם העבודה. לכך מצטרפת מיומנות רכה נוספת וחשובה, והיא היכולת לפתור בעיות מורכבות ולקבל החלטות. אם תצליחו לסגל לעצמכם עוד בימי התואר מיומנויות חשובות אלו ואחרות, מהווה "פור" ענק מול בוגרי אקדמיה אחרים.
להכיר טוב יותר את תחום העיסוק שלך
בכל תחום שאותו אתם לומדים, חשוב להכיר את תתי הנושאים והאפשרויות השונות שעולם הקריירה יכול להציע לכם בהמשך. למשל, בעולם המשפט תוכלו להתחבר לדיני משפחה אך לא לסבול דיני חוזים, ובעולם משאבי האנוש תוכלו להתאהב בעולם גיוסי העובדים ולתעב את עולם הרווחה. לכל תואר יש את תתי התחומים שבו, וחשוב שתדעו להבחין בניהם וללמוד את יתרונותיהם וחסרונותיהם כדי לקבל החלטות לעתיד.
כמובן שהדרך הכי טובה ללמוד מה מושך אתכם בתחום היא להתנסות מקצועית בתתי הנושאים עוד במהלך התואר. צאו לחקור, להתנסות ולהתמחות בנושא שגורם לכם להתעורר עם ניצוץ בעיניים. גם אם במהלך הדרך תגלו שהוא לא מרגש אתכם כפי שחשבתם, עדיף לגלות זאת במוקדם מאשר במאוחר. כדי לצבור ניסיון פרקטי, תוכלו להשתלב עוד השנה בתוכנית ההתמחות "אקדמיה משלבת התנסות". כל שנייה חשובה בהקשר הזה, וההמלצה היא לא לבזבז זמן ולהתחיל כבר עכשיו.
יצירת פרופיל רשתי
כשאתם חושבים על רשתות חברתיות אתם בטח חושבים על אינסטגרם, פייסבוק או טוויטר, ואתם נזכרים בכל הבנות מהתיכון שמעלות סטורי ממסעדה ופוסטים מהחופשה ביוון. אבל כשאנחנו מדברים על יצירת פרופיל רשתי, אנחנו מדברים על נקודה אחרת לגמרי. אנחנו לא מבקשים מכם להפוך לכוכבי טיק טוק או משפיעני רשת - אנחנו ממליצים לכם לבנות פרופילים מקצועיים שיפתחו לכם דלתות.
כבר במהלך התואר, חשוב לבנות מיתוג מקצועי ברשתות חברתיות ציבוריות כמו לינקדין, ולשמור את הפרופיל מעודכן. תוכלו למלא אותו בתוכן מקצועי הנוגע למאמרים או פוסטים שכתבתם בתחום המקצועי, או בתיק עבודות שבניתם במהלך התואר בתחום כזה או אחר. בכל מצב, תהיו בטוחים שהרבה מעסיקים פוטנציאליים יגששו בפרופיל שלכם עוד בשלב בחינת קורות החיים, ואתם רוצים שיהיה לכם יתרון גם כאן.
במילה אחת: נטוורקינג
תופתעו לגלות איך קשרים אישיים יכולים להוביל אתכם לעבודה השווה ביותר. כן, לפעמים קורה שאח של לינוי שגדלה אתכם בגן הוא המנכ"ל שאצלו אתם מתראיינים, ואין איך להתעלם מכך שהרווחתם יתרון משמעותי על כל המתמודדים האחרים.
ועדיין, אין שום סיבה שתסתמכו על רשת החברים הקבועה שאיתה גדלתם והמזל הטוב. כבר במהלך התואר רצוי ומומלץ להרחיב את רשת הקשרים המקצועיים שלכם על מנת שכשתגיעו לרגע שבו תחפשו עבודה, יהיה לכם חבר להרים אליו טלפון שיוכל לסייע. אז תהיו נחמדים ואדיבים, תפתחו אוזניים ועיניים, ושימו לב לאנשים מסביבכם – יכול להיות שאחד מהם יהיה המפתח שלכם לקבלה לעבודה מדהימה. התנסות היא דרך מעולה להכיר אנשים מהתעשייה שאילולא ההתנסות לא הייתם מגיעים להכין איתם קפה בפינת הקפה.
בקיצור, אין שום סיבה להתפשר על עבודות זמניות שמכניסות כסף מהיר, אבל לא נותנות לכם כלום לעתיד. אם כבר במהלך התואר תחלו בהכנות לימים שבהם תחפשו עבודה ותיישמו את הטיפים, מובטח לכם יתרון משמעותי שאין לכל עובד בתחילת דרכו בשוק העבודה. וזכרו, גם אם המסע לצבירת ניסיון הוא מאתגר, אתם לא לבד - הצטרפו כבר השנה לתוכנית ההתמחות "אקדמיה משלבת התנסות", ותקבלו בוסט אדיר לקורות החיים, לניסיון ולתחושת הסיפוק שלכם.