ענף האדריכלות היום מכיר באחריות שלנו, בני האדם, במשבר שמתחולל סביבנו. אנחנו נמצאים במצב חירום, וכדי להתמודד אתו אדריכלים חייבים להבין שהם שותפים להשלכות הסביבתיות והחברתיות של המקצוע ולקחת אחריות על הדרך שבה התחום מנצל משאבי טבע ויכול אפילו לפגוע בסביבה. בקיצור – הם חייבים לחשב מסלול מחדש ולראות את המקצוע בעיניים חדשות.
כאן בדיוק הלימודים נכנסים לתמונה. בקמפוס באר שבע של SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון מבינים שתואר ראשון באדריכלות לא מכשיר רק אדריכליות ואדריכלים, אלא בונה את אנשי ונשות המקצוע של העתיד, אלה שישפיעו על התכנון ויעצבו את הדרך שבה החברה שלנו נראית.
תואר ראשון באדריכלות - מה לומדים?
בתואר ראשון באדריכלות ב-SCE המכללה האקדמית ע"ש סמי שמעון לומדים תחומים כמו תכנון מבנים ומכלולים אורבניים ואזוריים, וגם שמים דגש על נושאים כמו שימור, תכנון ביו-אקלימי ורב-תרבותיות, מכירים שיטות בנייה ותכנון חדשות ופורצות דרך, וגם לומדים נושאים רלוונטיים בתחומים כמו טכנולוגיה, כלכלה ותרבות.
השאיפה היא שהבוגרים יחזיקו בידע ובכלים לתכנן מבנים ומקומות שמתחשבים בהיבט הגלובלי והמקומי וגם בסביבה, שמשתמשים בטכנולוגיות חדשניות, ובעיקר - שמפתחים אחריות חברתית וביקורתית ומבינים את המקום החשוב שהם תופסים בעיצוב פני המחר.
איך מקדמים חדשנות בעולם האדריכלות?
בבית הספר לאדריכלות של SCE מאמינים שצריך לא רק לחשוב על התהליכים הסביבתיים והתרבותיים החשובים האלה - צריך גם לעשות.
הדגש ששמים במחלקה הוא על התפקיד של אדריכלים בפיתוח שיח עכשווי וביקורתי על הסביבה הבנויה, שרואה בעיניים את הבעיות הבוערות בשטח ומנסה לתת להן מענה. במוסד הלימוד שואפים גם לשרת כמוסד מחקרי, שיעזור לעצב את האדריכלות של המחר.
כדי לעשות את זה, בית הספר מיישם שיטות לימודים ועבודה לא היררכיות, מה שאומר שהסטודנטים והמורים פועלים ביחד, במישור אחד. התואר כולל סדנאות וסטודיו, שמתקיימים גם בקמפוס וגם במקומות שונים ברחבי הנגב ומשתפים פעולה עם ארגונים בתעשייה. המטרה היא לתת לסטודנטים ולסטודנטיות הזדמנות לקחת חלק אמיתי במערך האקולוגי של החדשנות בעיצוב, להרגיש את השטח ולצבור כלים פרקטיים חשובים להמשך הדרך.
הלימודים נמשכים חמש שנים, והם מתקיימים בקמפוס באר שבע של המכללה. שכר הלימוד הוא אוניברסיטאי, ויש גם מלגות לימודים לסטודנטים.
הקורסים בתואר חושפים את הסטודנטים והסטודנטיות ליסודות התחום וגם לעקרונות חדשניים בו. טעימה קטנה מהנושאים הנלמדים - עירוניות וחברה, קיימות ושינויי אקלים, טכניקות בנייה ורובוטיקה, אדריכלות מדברית, תרבות דיגיטלית וכתיבת קוד, סביבה ונוף ועוד.
אחד הדגשים הבולטים בבית הספר לאדריכלות בקמפוס באר שבע הוא נושא ההתפתחות המהירה והמואצת של אזור הדרום. העיר באר שבע הופכת למטרופולין מרכזי ומשמעותי, עם תעשיות מתקדמות ומרכזי מחקר ותעסוקה, וזה עוד אחד מהאתגרים שאדריכליות ואדריכלי העתיד בדרום יצטרכו להביא בחשבון ולהתמודד איתם כדי להמשיך לפתח ולקדם את האזור.
למי זה מתאים?
התואר הראשון באדריכלות מתאים לאנשים יצירתיים, בעלי חוש אסתטי מפותח, עניין בבנייה וסביבה ורצון חזק ובוער להשפיע על המרחב שסביבנו - וגם להטביע חותם על החברה ועל העתיד. מדובר על מקצוע חדשני מאוד, שמשלב יצירתיות וטכנולוגיה, עבר ועתיד, רעיונות ותכנון וגם חומר ושטח.
תהליך הקבלה לתואר כולל כמה שלבים: הראשון שבהם הוא שלב מיון, שאחריו ממשיכים לסדנת הכנה שבה ממיינים את המועמדים. מי שעוברים את השלב השני ממשיכים לראיון אישי שבו מכירים את המועמדים והמועמדות יותר לעומק.
אלו שעוברים את כל השלבים יכולים להתחיל ללמוד את אחד המקצועות הכי יצירתיים וחברתיים שיש, ולקחת את הצעדים הראשונים לקראת קריירה שמשפיעה באמת.
הכתבה באדיבות אתר לימודים בישראל study.co.il