שנת הלימודים האקדמית יצאה לדרך השבוע, וסטודנטים רבים מצאו את עצמם במציאות מוזרה, שבה מצד אחד הם ללא הכנסה קבועה ומצד שני נדרשים להוצאות גבוהות שלא היו רגילים אליהן בעבר.
ובעוד שכולנו מבינים ששכר הלימוד הוא הנדבך המרכזי של ההוצאות שלנו - הוצאה שגם אותה אפשר וכדאי להפחית בעזרת חיפוש מלגה רלוונטית עבורם. יש עוד לא מעט הוצאות אחרות שחשבנו שהן שוליות, אך בחישוב הכולל יכולות לעלות לנו לא מעט.
בתחילת השבוע פרסמה התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית את נתוני 'סקר הסטודנט/ית', זו השנה האחת עשרה ברציפות. הסקר נערך ע״י התאחדות הסטודנטים ומכון ׳מאגר מוחות׳ ובו השתתפו כ-10,000 סטודנטים וסטודנטיות ממרבית מוסדות הלימוד בארץ. השנה, הסקר בחן את הסטטוס הכלכלי של הסטודנטים בישראל נוכח משבר הקורונה - והנתונים מדאיגים במיוחד.
לפי הסקר, תחומי ההוצאה החודשית העיקריים הינם דיור ואחזקת דירה (2,381 ש"ח בחודש בממוצע) – ירידה של 160 ש"ח (6%) לעומת 2019. ההסבר לכך נובע מהעובדה שכ-13% מהסטודנטים עזבו את דירתם בגלל קושי כלכלי שנבע ממשבר הקורונה.
במזון לעומת זאת הצריכה החודשית הממוצעת עומדת על 1,065 ש"ח ובתחום הנסיעות ההוצאה החודשית הממוצעת עומדת על 613 ש"ח, אמנם מדובר בירידה של 145 ש"ח (19%) לעומת 2019, אך קחו בחשבון שמאז שהוכרז הסגר הראשון בחודש מרץ - היציאות מהבית נחתכו וגם כאשר הותר הסגר מרבית הסטודנטים נותרו מחוסרי עבודה - רוב הסטודנטים במדגם (75%) נפגעו תעסוקתית, בצורה זו או אחרת, בעקבות משבר הקורונה. בנוסף הלימודים נותרו מקוונים, כך שלצערנו לא רק שלא באמת יכולנו לצאת מהבית, גם כשכבר הורשנו לצאת - לא היה ממש לאן.
לפי נתוני הסקר ההוצאה החודשית הממוצעת הכוללת של סטודנטים עומדת על 4,928 ש"ח, ירידה של 549 ש"ח (10%) לעומת השנה שעברה. אך עם זאת הרוב המוחלט של הסטודנטים במדגם (87%) חוששים לעתידם הכלכלי או תעסוקתי בעקבות משבר הקורונה. נתון מדאיג בהחלט.