מערכת הבריאות בישראל היא מורכבת ומסועפת, מסיבות ברורות. היא משלבת בין שירותים ציבוריים לפרטיים - ולמרות שהשיקול שמוביל אותה הוא בראש ובראשונה הצלת חיי אדם - ההחלטות בפועל תלויות בגורמים רבים כמו תקציבים ובירוקרטיה. כל אדם שעובד במערכת הבריאות, בין אם בתפקיד רפואי, משאבי אנוש או אדמיניסטרציה, יכול רק להרוויח מרכישת ידע בנושא מערכת הבריאות, וכך גם מי שרוצה לפצוח בקריירה בתחום.
כאן נכנס לתמונה תואר ראשון במנהל מערכות בריאות, שהפך בשנים האחרונות להיות יוקרתי ומבוקש במיוחד - לא רק כי מדובר במערכת חשובה ובתפקידים מספקים, אלא גם כי השכר בתחום שילש את עצמו – כך לפי נתונים שהתפרסמו באתר גלובס. בלימודי התואר עוברים הסטודנטים והסטודנטיות הכשרה תיאורטית ומעשית שתכין אותם לתפקידי מפתח בתחום הבריאות. הם לומדים כיצד מערכות הבריאות הציבוריות והפרטיות פועלות, איך מתאימים שירותי בריאות לאוכלוסיות שונות, ורוכשים ידע והבנה בניהול מערכות בריאות מסוגים שונים, בכלכלה, במערכות מידע, בניהול עובדים במערכות בריאות ועוד.
"בזכות התואר, אני במקום אחר מבחינת הידע המקצועי שלי"
לירון איתן כהן היא מנהלת מרפאה עצמאית לרפואת משפחה וקרדיולוגיה במושב מאור בשש השנים האחרונות. במהלך עבודתה, לירון הבינה שהיא רוצה להרחיב את הידע שלה בתחום. ״למדתי נטורופתיה לפני כן והיה לי ניסיון תעסוקתי בתחום הניהול", היא מספרת, "אבל היה חסר לי ידע על כל מה שקורה מאחורי הקלעים של עולם הבריאות״. כשהיא התחילה לחפש לימודים בתחום, היא בכלל לא תכננה למצוא תואר ראשון, אלא קורסי הכשרה, ותוך כדי החיפוש נתקלה בתואר הראשון במנהל מערכות בריאות שמציעים במכללת שערי מדע ומשפט.
״עשיתי בירור בכל מיני מכללות״, היא משחזרת, ״אבל התוכנית שהציעו בשערי מדע ומשפט הכי התאימה למסלול החיים שלי, הן מבחינת שילוב עם עבודה וילדים והן מבחינת התוכן - מכל התוכניות האחרות שבדקתי קיבלתי את הרושם שהתואר הזה ייתן לי הכי הרבה. למדתי שם קורסי מבוא וניהול כמו סטטיסטיקה, חשבונאות ומבוא לפסיכולוגיה, קורסים שמעניקים ידע בסיסי על האנטומיה של גוף האדם וכמובן קורסים שמדברים על עולם הבריאות ומערכות הבריאות בעולם ובארץ״.
למרות שלירון עבדה כבר שלוש שנים לפני כן כמנהלת המרפאה, היא מעידה שהתואר חידש לה המון בנושא, ומלבד העלייה בשכר שהיא קיבלה הודות לכך שסיימה תואר ראשון, היא גם מרגישה הבדל משמעותי בהתנהלות היומיומית שלה במרפאה: ״אני במקום אחר מבחינת הידע שלי, וזה עוזר לי כשאני עומדת מול מטופלים, מול רופאים או מול גורמים מנהלתיים. לדוגמה, יש המון דברים במערכת שהיו צריכים לעבור אישור, כמו בדיקות או תרופות, לפני שהמטופל יכול לקבל אותן. לפני שהתחלתי ללמוד תמיד הופתעתי מחדש במקרים שלא היו מאשרים, לא הבנתי למה. היום אני מבינה את הדברים לעומקם, אני מבינה שיש תקציב לכל קופה ואם יתנו לכל אחד כל בדיקה, אולי היא לא תהיה קיימת עבור אנשים שהיא יכולה להציל את חייהם. לפני כן הייתי תמימה יותר והיום אני מבינה מה קורה מאחורי הקלעים, ולכן גם יכולה להסביר את התהליכים השונים למטופלים. בנוסף, קורסי הניהול עזרו לי להבין איך אני מנהלת את העובדים שתחתיי, איך אני רוצה לנהוג איתם ואיך אני רוצה שהם ינהגו איתי״.
רביד ינקוביץ ברטל, רכזת פרט ושכר בשירותי בריאות כללית, סיימה גם היא תואר ראשון במנהל מערכות בריאות במכללה ב-2018, תוך כדי שעבדה בתחום משאבי האנוש בקופה. ״לא ידעתי כמה אני לא יודעת עד שהתחלתי את התואר״, היא מעידה. ״זו פתאום שפה חדשה של מערכת הבריאות שלמדתי תוך כדי התואר. הבנתי לפני כן את הצד הטכני - למשל מה עושים במצבי חירום - אבל רק כשנכנסתי לתואר הבנתי את ה-למה״.
לירון ורביד משבחות שתיהן גם את צוות המרצים, שהגיעו מתפקידים משמעותיים בתחום והקפידו ללמד לכל אורך הדרך בגובה העיניים ובהקשבה רבה. במכללה, הן אומרות, היה ליווי ותגבור במהלך התואר, ותחושה שהצוות כולו משקיע מאמצים כדי לסייע לסטודנטיות והסטודנטים להצליח.
השנה השיקו במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט את High Flex - חווית לימודים נוחה ומתקדמת, המאפשרת לכל הסטודנטים לבחור את מינון הלמידה הנכון להם. מדובר בשילוב של למידה מהקמפוס וגם מהבית באופן וירטואלי ועזרי לימוד חדשניים, כמו פודקאסטים וסרטונים, המאפשרים מידע זמין ללמידה בזמן שנוח לסטודנט. הגמישות מתבטאת גם בכמות הסמסטרים והקורסים, בשעות הלימודים (בוקר או ערב) וישנה אפילו אפשרות של הקפאת הלימודים במידת הצורך. עם גמישות, קדמה טכנולוגית ותואר עדכני ורלוונטי שנותן ידע נרחב המאפשר שילוב במגוון רחב של תפקידים בתחום מערכת הבריאות - מדובר בתואר שהופך יותר ויותר נחשק עבור צעירים שעומדים לפני ההחלטה באיזה מסלול קריירה לבחור, וגם עבור מי שכבר עובד במערכת הבריאות ורוצה להרחיב את הידע ובד בבד ליהנות משכר גבוה יותר.
מעוניינים לשמוע עוד על תואר ראשון במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט? לחצו כאן לפרטים נוספים>