המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית (מה"ט) מוביל בשנים האחרונות רפורמה שמטרתה לקדם את איכות ההכשרה הטכנולוגית ולשלב בין הלימודים התיאורטיים לבין התמחות מקצועית. במסגרת הרפורמה, פותחה התכנית הלאומית להכשרת הנדסאים בשיתוף עם תבת- ג'וינט, קרן עזריאלי ועמותת צורים של קרן סטף ורטהיימר, שנועדה להתאים את מסלולי ההכשרות הטכנולוגיות לעולם העבודה של ימינו. התכנית מיושמת במכללת אריאל הנדסאים, בניהולה של ד"ר יוכבד פנחסי-אדיב, זו השנה השנייה ברציפות, והיא כוללת התנסות מעשית בחברות מובילות במשק תוך כדי הלימודים במכללה. המשמעות כמובן היא שהסטודנטים, בעודם עדיין לומדים, מתחילים כבר לבנות את הקריירה שלהם ובכך מבטיחים לעצמם אפשרויות קידום בעתיד ותנאי העסקה מעולים.
"ארגון ג'וינט תבת בשיתוף מה"ט, קרן עזריאלי ועמותת צורים יצאו בקול קורא לקידום תחום הלומדים השכלה טכנולוגית, והציגו תכנית פיילוט המציעה בנוסף לשינוי תכנים במסלולי הלימוד, גם התמחות מעשית בזמן הלימודים", מספרת ד"ר פנחסי-אדיב. "הרעיון הוא שילוב לימודים לצד תעסוקה בפועל במטרה להכיר את המשק התעשייתי כבר במהלך הלימודים. כך למעשה יתאפשר לסטודנטים לצבור ניסיון, והדבר אף יעודד מעסיקים בתחומים שונים לקלוט סטודנטים ובוגרים שעברו התמחות אצלם. זהו חיבור מאוד קריטי, משום שהדרישות למסיימי המקצועות הטכנולוגיים משתנות ממקום למקום".
ד"ר פנחסי-אדיב מספרת כי לא היו לה ספקות בנוגע לתכנית. "כמנהלת מכללה טכנולוגית ראיתי לפניי את מימוש חזון המכללה לשילוב השכלה ועבודה יחד. ההתמחות מאפשרת לסטודנטים להכיר את שוק התעסוקה מבפנים, את הצרכים שלו, הבעיות, הדרישות השונות והאתגרים הנוצרים במהלך העבודה השוטפת ביום יום. עבור המכללה זוהי גם הדרך להעמיק ולעודד עוד שיתופי פעולה, בנוסף לאלו המתקיימים באופן שוטף".
עוד היא מוסיפה כי "חזון המכללה וייעודה הוא הכשרת כוח אדם מקצועי ומיומן למשק הישראלי, וככזה אני שואפת לרתום אלינו שותפים ומעסיקים שונים, שמעורבים בלימודים שלנו ומסייעים הן בהכנסת שינויים נחוצים בתכניות הלימוד, והן בהכשרה נכונה והכוונת הסטודנטים לשכלול מיומנויות בין אישיות ואחרות שיעזרו להם להיקלט ולהצליח בתוך הארגונים והגופים הללו".
ההתמחויות שנוספו אל תכנית הלימודים
ד"ר פנחסי אדיב מסבירה כי ליבת המקצוע נותרה כשהייתה, אך היא הועשרה בתכנים והסמכות חדשות, בהתאם לצורך שעלה מצד מעסיקים שונים. "למשל, במחלקה להנדסת מכונות לומדים הסטודנטים לתואר הנדסאי מכונות, ויוכשרו גם לקבלת רישיון של חשמלאי מוסמך", היא מפרטת. "במגמת הנדסת תעשייה וניהול, המתמחה בלוגיסטיקה וניהול מערכות טכנולוגיות, נסמיך את הסטודנטים שלנו בהסמכה בינלאומית CPM המבוקשת היום. במחלקת הנדסת המכונות עם התמחות ברובוטיקה (מכטרטניקה), הוספנו הסמכת חשמלאי מוסמך.
"הסטודנטים שעברו התמחות יודעים מה זה לעבוד בצוות, יודעים כיצד להבין את הארגון בפועל, הם מועצמים במיומנות המקצועית שרכשו, והניסיון הזה, כפי שעלה מהמלצות התכנית, הוא זה שיאפשר להם קליטה חלקה במקומות עבודה, תפקידים ראויים וגם שכר גבוה", ממשיכה ד"ר פנחסי אדיב, ומסבירה את היתרון הגדול בשילוב התמחות בתכנית הלימודים. "בנוסף לכך, הניסיון עוזר להם להשתלב בשוק העבודה בקלות יותר לעומת אילו היו ללא ניסיון. גם לארגון יש עניין להעסיק מישהו שכבר מכיר את המקום והוכשר בו. כל הסמכה שהוספנו הופכת את הבוגרים שלנו למבוקשים מאוד בשוק העבודה, ובשילוב ההתמחות מדובר על הון אנושי בכל גוף וארגון בעולם התעשייה".
לפרטים נוספים על התוכנית הלאומית לחצו כאן >>
ד"ר פנחסי אדיב מפרטת על מסלולי הלימוד שבהם שולבה התמחות: "בחרנו את מחלקות הנדסת מכונות והנדסת תעשייה וניהול, כדי למקד את ההתמחויות בהתאם לדרישה שעלתה מהשטח, מהמעסיקים עצמם, וגם רצינו להעניק לסטודנטים שלנו יתרונות ייחודיים. במחלקה להנדסת מכונות המתמחה בתחום הרובוטיקה שילבנו את לימודי החשמל. הסטודנטים האלה משתלבים בעבודה בחברות תעשייה, מפעלים וארגוני שינוע רחבים הדורשים גם ידע בהנדסת חשמל. כך, אם חלה תקלה בחשמל של הרובוט, אותו סטודנט שלנו שהוכשר גם בחשמל, ידע לאבחן ולתקן את התקלה - וכך חסכנו למעביד צורך בתקן נוסף של חשמלאי. במחלקה להנדסת תעשייה וניהול בתחום הרכש והלוגיסטיקה, עוברים הסטודנטים שלנו התמחות במערכות טכנולוגיות. השילוב הזה בין הידע שצברו וההתמחות מציב אותם בחזית הארגון בתפקידי מפתח משמעותיים ומובילים. הם הופכים לאנשים החזקים בארגון, ותורמים להצלחתו. זה מעצים אותם, אבל גם את התחום כולו, ובסופו של דבר מתבטא בתפקידים בכירים ובשכר גבוה".
לדברי ד"ר פנחסי אדיב, הסטודנטים המתקבלים להתמחות מחויבים לה. מטעם המעסיקים מוצמד לכל אחד מהם חונך, שמלווה אותו במהלך הלימודים וההתמחות, וכן מתבצעת בקרה פנימית על תהליכי הלמידה והעבודה שלהם. היא מוסיפה כי המחזור הראשון בתחום הנדסת מכונות מכטרוניקה עומד לסיים, ויש כבר 92 אחוז הצלחה של סטודנטים שלומדים ועובדים במקצוע.
כשתכניות לימודי הטכנולוגיה לא תואמות לדרישות השוק
לדברי קאהן גונן, התוכנית חדשנית ואקסקלוסיבית והיא כוללת התייחסות לעולם התעשייה החדש שבו הטכנולוגיה מתקדמת במהירות והשינויים בשוק תכופים. "מה"ט שינה את הגישה שלו והוא מאפשר היום למכללות לעדכן את תכנית הלימודים לפי דרישות השוק, בתיאום עם מעסיקים באזור שלהם", היא מסבירה. "התוכנית מתבססת על הרציונל הזה, ומייצרת את התשתית האופטימלית לשיח בין המשולש של הסטודנט, עולם העבודה והמכללות".
אחד הגופים הגדולים שכבר קלטו כמה סטודנטים ממכללת אריאל להתמחות היא רשת שופרסל. ליז חכם, מנהלת משאבי אנוש מטה ושרשרת אספקה של רשת שופרסל, מברכת על הצעד החשוב. "קלטנו כמה סטודנטים ממכללת אריאל הנדסאים ממחלקות הנדסאי תעשיה וניהול, הנדסאי חשמל, מכונות ומכטרוניקה להתמחות ברשת. הם נקלטו כבר בסוף השנה הראשונה, ועוברים התמחות של 25% משרה, בין פעם לפעמיים בשבוע. כעת מתמחים אצלנו שני סטודנטים במחלקת האחזקה והאוטומציה במרכז הלוגיסטי בשוהם, וסטודנטית נוספת ממחלקת תעשיה וניהול המשובצת במרכז השילוח של שופרסל און ליין בקדימה".
לדבריה, אין ספק כי ההתמחות ברשת מסייעת לשופרסל לאתר את הסטודנטים המתאימים לתפקידים המוצעים בחברה, תוך הכשרתם בהתאם לצרכים הספציפיים הדרושים בארגון. "הרעיון הוא לייצר עתודה במבט לעתיד, תוך הכשרת הסטודנטים בהתמחות מעשית וליווי צמוד", היא מסכמת.
התכנית הלאומית להכשרת הנדסאים וטכנאים היא שותפות של ארגון ג'וינט תבת ישראל, משרד העבודה והרווחה, מה"ט, המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית, קרן עזריאלי ועמותת צורים.