היום לימודים אקדמיים הם חובה - כמעט בכל מקום עבודה שמכבד את עצמו נמצא דרישה להשכלה אקדמית כזו או אחרת. יחד עם זאת, במקביל ללימודים, סטודנטיות וסטודנטים רבים בישראל לוקחים חלק בשוק התעסוקה ועובדים בעבודות במשרות חלקיות או מלאות. איך אפשר לשלב בין שני העולמות הללו, שנראים לחלקנו מקבילים ואפילו מתנגשים? ביררנו עם שבעה סטודנטים וסטודנטיות שחיים את העולמות המקבילים, וחזרנו עם טיפים ששווים זהב. וכן, גם סטטיק פה.
הטיפ של ליאת | סדרי עדיפויות - “הדבר הכי חשוב שהקפדתי עליו, כסטודנטית למדעי המחשב שאין לה יותר מידי זמן פנוי, זה לתעדף. אני חושבת לעצמי מה חשוב לי יותר, וכך מתנהלת במהלך היום, כאשר אני מתחילה מהמשימות הכי חשובות ועוברת לפחות חשובות. אבל בתכל’ס, אחד היתרונות של עבודה ולימודים ביחד זה היעילות. גיליתי שככל שהלו"ז שלי צפוף יותר, כך אני מספיקה יותר".
הטיפ של יונתן | חלוקה למשימות קטנות - “אני דוגל בתכנון זמן. אני מתחיל מתכנון ברמת הסמסטר, מכין רשימה של הקורסים הנלמדים, תאריכים להגשות וכדומה. אחר כך עובר לתכנון ברמת החודש – עד פסח ואחרי פסח ואז לתכנון שבועי. בתקופות לחוצות אני עושה to do ליסט יומית, ומסמן את הדברים שאני חייב לעמוד בהם. עיקרון נוסף שקשור לזה הוא לחלק משימות גדולות ומורכבות, כמו עבודה גדולה או פרויקט גדול בעבודה למשימות קטנות, מוגדרות וברורות. דרך אגב, מדובר בתובנות פרי מחקר על תופעת הדחיינות, אז מי אני שאתווכח?”.
הטיפ של שרון | לזכור שזה לוקח זמן - “יש לי שני עקרונות שמנחים אותי בשילוב בין לימודים ועבודה. קודם כל, מדובר בתחומים משלימים וחשובים באותה המידה. את יכולה לצבור ידע מהעבודה וניסיון תעסוקתי מהלימודים, ולמצוא את נקודות ההשקה. הדבר השני הוא לדעת שמדובר בתהליך, ולא להילחץ בהתחלה גם אם קשה ועמוס. לאט לאט תלמדי את סדרי העדיפויות שלך, תשלבי בין הדברים בצורה מיטבית ולא תיפלי בין הכיסאות".
הטיפ של שגיא | הפרד ומשול - “מה שעובד עבורי בשילוב בין השניים, זה להפריד בין שני העיסוקים. אם אני בעבודה, אני בעבודה במאה אחוז. אני לא קורא מיילים של הלימודים או עובר על מצגות השיעורים. זה ממש מפתה, אבל זה רק מזיק בטווח הארוך. הצד השני של המטבע הוא שאם אני לומד, אין מצב שאני מתעסק בעבודה, אפילו אם זה לסוגר פינה קטנה כי מהר מאוד אפשר להישאר לעוד משימות שצריך לטפל בהן. אני משקיע את כל כולי במטלות התואר, וכך הראש שלי לא טרוד בדברים אחרים. כך אני באמת יכול ללמוד. למרות הפיתוי הגדול – אל תערבבו. אתם תצאו קירחים מכאן ומכאן".
הטיפ של דן | שירים שאתה אוהב - “אני דוגל בקיום אורח חיים בריא כדי להצליח לשמור על חוסן מנטלי וגופני. כך אפשר לשלב בין הכל בחיים – לימודים, עבודה, זוגיות, הגשמת חלומות. מה שהכי עובד בשבילי זה לאכול מסודר, למרות שלפעמים הלו"ז שלי מטורף ואני מתרוצץ ממקום למקום, להקפיד על פעילות גופנית שכוללת תזוזה של שעה לפחות בכל יום, מידי פעם אני עושה מדיטציות וכמובן, שומע שירים של סטטיק. נשבע לכם שזה עובד".
לטיפים נוספים לשילוב בין עבודה ללימודים מבוגרי האוניברסיטה שלא עצרו את החיים בדרך לתואר>>
הטיפ של מיכל | לדחות כמה שפחות - “בשילוב בין הרבה משימות יש לנו תחושה שאנחנו לא מספיקים ונמצאים במרדף אחרי הזמן. כדי להוריד מתחושת הלחץ הזו, ומה שעובד בשבילי, זה לנסות לבצע את המטלות הלימודיות כמה שיותר מהר. אם קיבלתם עבודה לעוד חודשיים, אין סיבה שתתחילו אותה עוד חודש, או שבוע לפני מועד ההגשה – מה שקורה לרוב. פשוט תתחילו אותה עכשיו. למה לעבוד בלחץ? החיים שלכם יהיו הרבה יותר רגועים, תרגישו שאתם בשליטה ותצמצמו את כמות הלילות הלבנים".
הטיפ של ניר | הפסקות - “כשיש מלא דברים לעשות מה שנראה לנו הגיוני זה לעבוד כמו מטורפים, אבל בפועל זה רק מזיק לנו. אני מקפיד לקום כל 40 דקות, להתמתח, לקחת כוס מים – כשאני לומד או עובד. לעשות הפסקות יזומות למרות שאנחנו רוצים להספיק עוד ועוד. באמצעות ההפסקות אנחנו מאפשרים למוח להירגע ולהתרענן וכך יכולים לשלב יותר דברים בחיים ממה שחשבנו בהתחלה. זה יכול להיות לשטוף כלים, לעשן סיגריה או לקפל את הכביסה. לא סתם אומרים שבתקופת מבחנים הבית מצוחצח… אבל ברצינות, כשאני לוקח הפסקות קטנות אני לא מגיע לסוך היום מותש וסחוט, אלא יש לי עוד כוחות לעשות דברים שאני רוצה".
קריירה, פיתוח אישי, חיי משפחה – בקצב החיים הדינאמי שלנו, כולנו צריכים לעשות כמה דברים במקביל. אז למה לעצור הכל לטובת לימודים? תתפלאו או לא, ישנה אוניברסיטה שמאפשרת את הגמישות הזאת. הלימודים באוניברסיטה הפתוחה משתלבים במסלול החיים של הסטודנטים, מבלי לעצור את קצב החיים ולאבד את המומנטום.