איך נראית הכיתה בה לומדים הילדים שלכם? בעוד במרבית המקומות התשובה לכך תהיה "בערך כמו שהכיתה שלי כתלמיד נראתה" – שורת שולחנות לבנים, וכסאות עמוסי מסטיקים שמסודרים בשורה מול לוח – בירושלים מתחילה מהפכה בעיצוב כיתות הלימוד.
בתי הספר בירושלים עוברים בשנים האחרונות תהליך של שינוי מקיף וחדשנות פדגוגית, שבאה לידי ביטוי גם במרחב הפיזי. במרכז השינוי הזה עומד פרויקט "מחדש" שמפעיל מינהל חינוך ירושלים - שמגיע עם אג'נדה ברורה לאיך צריך להיראות חינוך חדשני ורלוונטי.
מגשימים את החלום הפדגוגי
"מחדש" היא תוכנית שהתחילה במנח"י לפני מספר שנים, בעקבות קול קורא למנהלי בתי הספר, בו נשאלו מה החלום הפדגוגי שלהם, דבר שהעלה את הצורך בכיתות וריהוט אחר. המטרה של הפרויקט היא לאפשר שינוי פדגוגי דרך שינוי המרחב הכיתתי ודרך יוזמות של מנהלים ומורים. או במילים אחרות – לאפשר למידה אחרת, דרך שינוי האופן בו כיתות בבית הספר נראות.
מאות כיתות ירושלמיות יעוצבו מחדש כבר בחודשים הקרובים, דרך הפעימות הראשונות של הפרויקט. כל כיתה תעוצב בידי ההחלטה של המחנך או המחנכת – בליווי מעצבים מקצועיים ויועצים פדגוגיים. אבל השינוי אינו בעיצוב הכיתה בלבד – למעשה, העיצוב הוא רק כלי לשינוי ההוראה. נתחיל בסידור התלמידים בכיתה: כיתה מחודשת תכלול פינות ישיבה שונות: ביניהן ספות, פופים, שולחנות וכסאות. הכיתה תסודר כך שתכלול פינות של עבודה משותפת, שולחנות דינמיים שיכולים לאפשר למידה אישית, זוגית, או קבוצתית על פי הצורך, ועוד.
כיתה כזו לא תסודר כך שהמורה עומד בחזית ומאחוריו לוח – אלא תאפשר למידה קבוצתית ואישית, כאשר המורה עובר בין התלמידים ומסייע במידת הצורך. גם הלוח ישנה את מקומו – בכיתות החדשות יותקנו לוחות מחיקים בגובה בתלמידים, מספר לוחות מחיקים במיקומים שונים בכיתה, ואף שולחנות עליהם ניתן לכתוב.
"מחדש" מעניקה את הכלים והרהיטים שיעזרו להגשים את החזון - תוך מתן ביטוי למורה ועם הבנה לחשיבותה של תחושת השייכות של התלמיד, חשיבותה של למידה עצמאית וכן העיסוק של המורה בחוסן הנפשי ותחושת המשמעות של התלמידים בתהליך הלמידה.
כיום, כל מורה בירושלים יכול להיכנס לאתר של "מחדש", לקבל קטלוג ריהוט של כיתות, ממש כמו קטלוג של איקאה. בקטלוג מופיעים סוגי כיתות, על פי שכבות גיל ולפי התאמות פדגוגיות שונות. אותו מורה בוחר עיצוב סגנוני ורהיטים שישרתו את הצרכים הייחודיים של התלמידים שלו.
הדמיה: מינהל חינוך בעיריית ירושלים
130 בתי ספר שלקחו חלק בתהליך
בשנה שעברה קיימה מנח"י מאיץ חינוכי, בו לקחו חלק 130 בתי ספר ממערב העיר. השנה, מתקיים מאיץ דומה עבור עשרות בתי ספר ממזרח העיר. המאיץ התפרס על פני יומיים אינטנסיביים, בהן הצוותים החינוכיים בכל בית ספר עבדו עם יועצים פדגוגים ומעצבים – ובסופם קיבל כל בית ספר החלטה לגבי אופן העיצוב המחודש של מרחבי הלמידה שלו.
"התגובות שקיבלתי ממנהלים לאחר המאיץ היו נהדרות", מספרים במינהל חינוך ירושלים. "130 בתי ספר יסודיים, חטיבות ביניים, על יסודיים וחינוך מיוחד לקחו חלק בפרויקט. מתוך הבנה שחשוב שלבתי הספר תהיה תמיכה, יצרנו להם תוכניות ליווי, כך שכל בית ספר קיבל את ההחלטות שנכונות עבורו. בית ספר מסוים החליט שהחל מהשעה 12:30 לא לומדים יותר עם ספרים ומחברות ובית ספר אחר החליט שהחל מ-13:30, לומדים אך ורק מיומנות רגשית".
בחודשים הקרובים, לא פחות מ-600 כיתות ירושלמיות יעברו שינוי דרך פרויקט מחדש – ויזכו לריהוט חדש, ומרחבי למידה חדשים המותאמים לצרכים הלימודיים של כל תלמיד ותלמידה בכיתה.