"ביליתי עם חברים בתל אביב, נתקלתי בחסרת בית ושמעתי את סיפור חייה: היא הייתה מאד רזה, על סמים כנראה, היא ביקשה נדבה, מאד נגעה לי ללב. הייתי אופטימית, אולי תמימה, וחשבתי איך אוכל להוציא אותה מהרחוב", מספרת טל שבי, סטודנטית למשפטים, אשר לוקחת חלק בקליניקה לזכויות נשים בהנחיית ד"ר רותי לבנשטיין לזר, הפועלת בביה"ס למשפטים של המכללה למינהל.
"ביום הכנה לקליניקה, ביקשה מאיתנו ד"ר לבנשטיין לזר לחלום - לחשוב מה היינו רוצות לקדם בקליניקה במהלך השנה. סיפרתי על החוויה האישית שעברתי והצעתי שנקים איזה פרויקט שיסייע לנשים חסרות בית. רותי חיברה אותי ואת שותפתי, מאי מאיר, לעמותת "כדורגל לחסרי בית" והתחלנו לפעול.
רגע לפני שנכיר את הפרויקט לעומק, בואו נכיר את טל שבי, מיוזמות הפרויקט:
מי אני:
טל שבי (26) שנה שלישית בית הספר למשפטים
מקור ההשראה שלי:
"במסגרת הקליניקה לזכויות נשים, אני מתנדבת פעם בשבוע במרכז לנערות בסיכון - מקבלת פרופורציות על החיים. ההשראה שלי היא אופטימיות ונתינה. לפני שהתחלתי ללמוד התלבטתי בין סוציולוגיה, פסיכולוגיה או משפטים. במסגרת הלימודים במכללה מצאתי את הצד הסוציאלי הנלמד בביה"ס למשפטים שמאפשר לתת תמיכה ייעוץ והעצמת נשים".
רשת חברתית שלא אכנס אליה:
"אין כאלה, לוקחת את הנושא של הרשתות בכיף, זורמת".
כשאני בפקק בדרך למכללה אני..:
"עושה טלפונים וסידורים"
תמיד ידעתי ש...:
"אכוון למשהו ואשיג אותו".
הקבוצה עם השם הכי ביזארי שאני חברה בה ב-WhatsApp: "'הקבוצה 'בדיאטה נשוב בקרוב'. זו קבוצת חברות, אחת עושה ספורט, אחת ילדה, כולן בדיאטה. אנחנו מבטיחות שמתישהו נחזור לעצמנו".
לאן פני מועדות:
"להיות מאושרת. אושר מביא לחיים טובים, בריאות, אהבה, אני רוצה להקים משפחה ולגדל ילדים, ביחד עם עבודה ועשייה שהיא תרומה לקהילה, שנותנת סיפוק".
איך מקימים פרויקט כזה?
"בשלב הראשון עשינו מיפוי שטח, כדי להבין מה סדר הגודל של תופעת הנשים חסרות הבית, מה המאפיינים שלה ומה הבעיות העיקריות". בקליניקה מקודמים פרויקטים שונים העוסקים בנשים, משפט ושינוי חברתי ובכל פרויקט הסטודנטיות לומדות את התופעה על מנת להבין מה הבעיות המרכזיות הדורשות שינוי", מספרת שבי. "הבנו, שההיבטים המגדריים כמעט ולא נחקרו ושעד היום ההתמקדות הייתה בעיקר בחסרי בית. נשים רבות שהן חסרות בית מגיעות מרקע קשה של אלימות, הן מדרדרות לזנות ולסמים. נשים לא סתם נמצאות ברחוב. בנוסף גילינו שיש הפרדה ברורה בין נשים בגמילה לבין נשים משתמשות, לא מערבבים ביניהן בפרויקטים. התחלנו להיפגש עם גורמים מקצועיים, אנשי שטח, קראנו הרבה, כדי להבין לעומק איזו קבוצה כדאי שנגבש".
באיזה שלב אתן כרגע?
"גיבשנו קבוצת ספורט של נשים נקיות מסמים וב-23/6 היה להן אימון ראשון בשיתוף עמותת "כדורגל לחסרי בית". למה ספורט? יש המון עמותות וארגונים שמסייעים לנשים, ורצינו לחדש, לעשות משהו שעוד לא נעשה. שמענו על עמותת "כדורגל לחסרי בית" שהקימו עמרי אברמוביץ' ואורי שוהם שהם הראשונים בארץ שחשבו על השימוש בכלי של ספורט להעצמה של חסרי בית, להוצאתם מהרחוב ולשינוי חברתי, והחלטנו לשכפל את המודל שלהם. ספורט הוא לא רק בשביל כושר וירידה במשקל. הספורט הוא עניין, הוא תחרותי ומגבש, מאפשר להכיר חברות חדשות ולתת משמעות לחיים, מסגרת ועוגן. בהמשך, לאחר שיווצרו יחסי אמון טובים והקבוצה תתגבש אנחנו מתכוונות לסייע להן בדברים אחרים: ייעוץ משפטי וייעוץ פיננסי. ליצור קבוצה שהיא משפחה קטנה".
"כרגע עם פתיחת הקבוצה, יש לנו תקציב מתרומה שהשיגה עבורנו מנחת הקליניקה שלנו בביה"ס למשפטים, ד"ר רותי לבנשטיין לזר, ומנהלי העמותה, ומגרש בתל אביב שאנחנו מקבלות לשעה וחצי פעם בשבוע, ויש מאמנת שתגיע פעם בשבוע", מסבירה שבי כיצד החזון שלהן קורם עור וגידים, "כבר עשינו אימון זומבה והנשים שהגיעו לקבוצה נהנו בטירוף. זו אוכלוסייה מדהימה אך מאד קשה, נשים שעברו מצוקה כלכלית, התעללות מינית, אוכלוסייה מוחלשת. ולנו חשוב לעשות העצמה נשית מעשית, אנחנו נלווה אותן כל שבוע ונחשוב מה אפשר לתת כערך מוסף, אולי הרצאה או פעילויות ספורט נוספות".
ומה הלאה?
"חשוב לי שלציין שהתחושה שניתן לעשות שינוי חברתי במסגרת לימודי משפטים, היא בשבילי עולם מלואו ופשוט ממלאת אותי. העשייה הזו תאפשר לי בעתיד להיות עורכת דין ערכית וחברתית, וזה מדהים בעיניי. יש בביה"ס למשפטים שלנו 12 קליניקות במגוון נושאים ואינספור אפשרויות לעשייה משפטית שהיא גם חברתית".