אם פעם שוק העבודה היה מקום יציב עם דרישות מוכרות שלא משתנות במשך השנים, ולימודי מקצוע מסוים היו מובילים בהכרח למסלול מקצועי כזה או אחר, היום ברור לכולנו רק דבר אחד – שום דבר לא ידוע ומובן מאליו.

לאורך השנים עולם התעסוקה עובר שינויים מרחיקי לכת. מקצועות שלמים נולדים או נעלמים ונראה שכדי להבטיח לעצמכם עתיד כמו שתמיד חלמתם עליו, שווה לצאת מאזור הנוחות ולחפש את הדרך שתעזור לכם להגשים את עצמכם. כיום, ניתן לראות יותר ויותר אנשים שסללו לעצמם דרכים מפתיעות, מרגשות ומעצימות, אבל כל זה קרה רק כאשר הם החליטו לצאת מהשבלונה המוכרת ולחשוב מחוץ לקופסא.

"חיפשתי משהו אחר וגדול יותר"

אם הייתם אומרים, לפני עשרים ושש שנה, לחברת הכנסת ד"ר יפעת שאשא-ביטון (46), כיום שרת הבינוי והשיכון ובקרוב שרת הרווחה והשירותים החברתיים, שיום יבוא והיא תכהן בתפקידה, סביר להניח שזה היה נראה עבורה כמו חלום רחוק ולא ריאלי. שאשא-ביטון מגיעה מעולם החינוך והיא בעלת שלושה תארים בתחום. את התואר הראשון שלה בחינוך היא בחרה לעשות באקדמית תל-חי.  "בדיוק התחתנתי באותה תקופה וילדתי את הילד הראשון", היא מספרת, "למדתי חינוך למרות שהרבה המליצו לי ללכת וללמוד מקצוע אחר, כמו למשל משפטים שלכאורה התאים לי מאוד בגלל שמאז ומתמיד הייתי וורבלית. אבל משהו בתוכי משך אותי לכיוון החינוך והלכתי עם מה שהלב שלי אמר לי".

שאשא-ביטון לא מיצתה את לימודי החינוך רק בתפקיד מורה ומחנכת בכיתה. היא החליטה לצאת מאזור הנוחות שלה, להתקדם ממה שמוכר לה ברמה המקצועית ואף לקחת את כל הנושא צעד אחד קדימה, וכבר אז התנדבה לכל מלאכה ומשימה שהייתה קשורה לעולם החינוך. בנוסף, היא חזרה להרצות באקדמית תל-חי וכן במכללת "אוהלו" להכשרת מורים בקצרין, בה גם מונתה בהמשך לסגנית הנשיא. שאשא-ביטון לא נחה לרגע וכיהנה בתפקידים רבים שהובילו אותה להצלחה ולקטיפת הפירות שהיא חווה היום, ביניהם: סגנית ראש עיריית קריית שמונה וממונה על תיק החינוך והנוער, חברת דירקטוריון במכללה הטכנולוגית תל-חי ובחברה למתנ"סים בקריית שמונה. מאז, כבר חמש שנים שהיא מכהנת כחברת כנסת פעילה ועסוקה במיוחד מטעם מפלגות "כולנו" ו-"הליכוד", ששימשה בעברה גם כיו"ר הוועדה לזכויות הילד.

שאשא-ביטון מסבירה איך חייה המקצועיים התפתחו והשתנו – ללא קשר למה שלמדה בתחילת דרכה. "בהסתכלות לאחור אני חושבת שכל האומץ, היוזמה, הדרך והעשייה - השתלמו", מספרת שאשא-ביטון ומדגישה: "מבחינת כולם היה מתבקש שאני אמשיך במסלול המקובל כמורה ומחנכת. בכל זאת, הגעתי מאיזור פרפריאלי, התחתנתי מאוד צעירה והפכתי להיות אמא לשלושה ילדים מהר מאוד. אני לא חושבת שיש בעיה במסלול המקובל, אבל אני חיפשתי משהו אחר וגדול יותר, כדי לעשות ולהשפיע בצורה רחבה יותר, ולא הייתה לי בעיה לצאת מאזור הנוחות שלי כדי להשיג את זה. לאורך הדרך הרבה פעמים נתקלתי בקשיים ואתגרים, ולכן העובדה שהצלחתי כנגד כל התחזיות והסיכויים, ויצאתי מהאזור המוכר והבטוח - רק הופכת את ההישג ליותר מספק".

יפעת שאשא ביטון (צילום: paparazzi )
"חיפשתי משהו אחר וגדול יותר, כדי לעשות ולהשפיע בצורה רחבה יותר" | צילום: paparazzi

"ידעתי שאני לא רוצה לטפל באופן פרטני אלא להשפיע בגדול"

גם השף אושר אידלמן (38) לא רצה להישאר באזור הנוחות שהחיים זימנו לו. לאחר שהתחיל את דרכו בלימודי קולינריה באוסטרליה, שבסיומם הפך לשף, הוא הרגיש שהוא מחפש ערך מוסף. זו בדיוק הסיבה שלאחר שחזר לארץ הוא נרשם ללימודי מדעי התזונה ומדעי המזון באקדמית תל-חי. "אלו היו לימודים מאוד מאתגרים", הוא מספר, "למדתי שני תארים בארבע שנים וקיבלתי שם המון ידע שסייע לי בהמשך הדרך והפך אותי למי שאני היום".

לאחר הלימודים אידלמן השלים את הסטאז' שלו כיועץ תזונתי במשך חצי שנה, אבל גם כאן כבר היה לו ברור שהוא לא מתכוון להמשיך במסלול הרגיל. "ידעתי שאני לא רוצה להיות דיאטן קליני שמטפל אחד על אחד ואומר לבן אדם מה לאכול וכמה, רציתי להשפיע על כמה שיותר אנשים ולגרום להם להכניס את הבריאות לתפריט מבלי שירגישו שהם מוותרים על ההנאה", אומר אידלמן.

כיום, אידלמן משלב את כישוריו והשכלתו כשף, מהנדס מזון ודיאטן קליני, ופועל למען קידום תזונה בריאה. הוא חרט על דגלו קידום בריאות והדבר מלווה אותו בכל הפעילות המקצועית שלו הכוללת הכשרת צוותי מטבח, "הבראה" של תפריטים קיימים, ליווי וייעוץ תזונתי לשירותי הסעדה ולחברות הזנה לילדים, כמו גם הרצאות מעשיות ותיאורטיות בנושא תזונה ובישול בריא. כטכנולוג מזון, הוא נותן מענה ופתרונות לפיתוח מוצרי מזון בריאים לתעשיית המזון, החל מהרעיון הראשוני וכלה בבטיחות במזון. אידלמן ליווה את חברת "מלח הארץ" בתערוכות המזון האמריקאיות NRA 2016 וב- ITF 2017 כשף-טכנולוג, וכיום ממשיך לשתף פעולה עם מספר חברות מובילות ביניהן תנובה-שף, נסטלה (ONP) ויוניליוור. בנוסף, אידלמן מלמד ומעביר קורסים וסדנאות בבתי ספר לבישול ואפילו מפלרטט לא מעט עם המסך בהופעות אורח או בתוכניות בישול שהוא מוביל בערוצים השונים, לעיתים אף לצד שותפו אודי ברקן.

השף אושר אידלמן (צילום: אסף קרלה)
"אני חושב שהעובדה שהעזתי כל פעם היא זו שגרמה לי להצליח" | צילום: אסף קרלה

במבט לאחור, אידלמן מספר ששום דבר לא הכין אותו מראש לכך שהוא הולך להצליח בגדול, "אפשר לומר שכל התחנות שלי בדרך הובילו אותי לאן שאני היום, אבל אף פעם לא ידעתי לאן אני מתקדם, פשוט זרמתי עם ההזדמנויות שהחיים זימנו לי", הוא מספר. ואכן, את הצעד הראשון שהוביל אותו לאן שהוא היום הוא מתאר כסיטואציה לא מתוכננת, בה השתתף בהשתלמות של עמותת עתיד (עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל) ובאחת ההרצאות שהעבירה מנהלת מותג מזון גדול, היא התלהבה לשמוע שהוא גם שף וגם דיאטן וקבעה איתו פגישה ממנה יצא שיתוף פעולה גדול בין שני הצדדים שמתקיים עד היום. "אני חושב שהעובדה שהעזתי כל פעם היא זו שגרמה לי להצליח. היום, כשטרנד הבריאות ממש תפס – אפשר לומר שהגעתי בדיוק בזמן וחידשתי משהו שמשפיע רבות על הרבה אנשים - אפשר לאכול בריא מבלי להתפשר על תפריט איכותי, צבעוני ומרגש שלא מפסיק להפתיע. אין ספק שיש בזה סיפוק גדול", מספר אידלמן.

"אפשר לומר שיש בזה תחושת שליחות"

ד"ר ירון כרמי (43), טוען כי מבחינתו יש לו עוד דרך עד שיחווה תחושה של הצלחה, אבל העובדות בשטח מצביעות על כך שיש לו הרבה סיבות להיות גאה בעצמו.

"מאז ומתמיד הייתי ילד סקרן אשר נמשך לעולם הביולוגיה ובעל דחף לגלות ולחקור דברים", הוא מספר על שנותיו כילד בקיבוץ ניר-דוד, "זו הסיבה שאת התואר הראשון בחרתי לעשות בביוטכנולוגיה באקדמית תל-חי. כולם אמרו אז שזה המקצוע של העתיד וזה היה נראה לי מרתק ומסקרן", מספר ד"ר כרמי.

ד"ר ירון כרמי (צילום: רותם גולן, סטודיו גולן )
"אני שמח שיצא לי להגשים את החלום שלי ולעבוד בתחום כזה שיש בו גם תחושת שליחות" | צילום: רותם גולן, סטודיו גולן

מאז כרמי לא הפסיק לחקור וללמוד, אולם במקום להמשיך בתחום הביו-טכנולוגיה, הוא החליט להתמחות ולהתקדם גם בתחום האימונולוגיה באופן כללי ובטיפול בסרטן באופן יותר ספציפי. לאחר שקיבל גם תואר שני ושלישי באוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע, הוא המשיך ואף חקר במסגרת פוסט-דוקטורט את הנושא וכיום הוא מרצה באוניברסיטת תל אביב ואף עומד בראש מעבדה לחקר הסרטן הפועלת למציאת פיתרון שיהווה פריצת דרך לכל מה שקשור להתמודדות עם המחלה.

_OBJ

כששאלנו את כרמי האם הוא מרוצה שיצא מאזור הנוחות והגיע למקום שהוא נמצא בו היום, והאם הוא רואה בכך הצלחה, הוא ענה בענווה אבל גם בשאפתנות: "אני עדיין לא מרגיש שהגעתי למקום שאני יכול להגיד שהצלחתי, כי עדיין לא מצאנו את הפתרון שאנחנו מחפשים, אבל אני כן מודע לדרך שעברתי ויכול להגיד שאני שמח שיצא לי להגשים את החלום שלי ולעבוד בתחום כזה שיש בו גם תחושת שליחות. זה נותן מוטיבציה ורצון להמשיך ולהתקדם יותר ויותר".

מוכנים לצאת מאזור הנוחות? לחצו כאן כדי לשמוע עוד פרטים