מה באמת עושים יועצים ארגוניים בעבודה? בשיתוף אתר MyRole בדקנו את כל מה שחשוב לדעת על התפקיד – דרך נתונים סטטיסטיים וחוכמת ההמונים.
איפה עובדים בזה?
בעיקר במסגרת חברות יעוץ חיצוניות שעובדות מול חברות פרטיות, משרדי ממשלה, בנקים, מגזר שלישי ועוד, או במסגרת מחלקות HR ) משאבי אנוש) כיועצים פנים ארגוניים.
איפה לומדים את זה?
קיימים עשרות מוסדות לימוד המספקים תארים מתקדמים או לימודי תעודה בתחום.
איך מגיעים לעבוד בזה?
כיוון שעולם היעוץ הארגוני כולל בתוכו הרבה תתי תחומים, כך גם העוסקים בו מתחילים מתפקידים מגוונים.
על אף שנדיר למצוא משרות ליועצים ארגוניים מתחילים, קיים מספר מצומצם של משרות כאלו בחברות יעוץ, לעיתים משרות בעלות אופי תפעולי, דרכן ניתן להשתלב בחברת יעוץ ולהתקדם לפרויקטים ויעוץ ארגוני בפועל. חלק מן היועצים משתלבים בתחומי המחקר וההערכה ועובדים בחברות מחקר בנושאים מגוונים, ולעיתים משתמשים יותר בכישוריהם מעולמות הסטטיסטיקה.
דרך נוספת בה רבים מהעוסקים במקצוע מתחילים היא דרך עולמות הגיוס. בענף הגיוס קיימות לא מעט משרות למתחילים (יועצי השמה, רכזי גיוס וכו'), ורבים מתחילים מתפקידים כאלו במטרה להיכנס לעולם ה-HR ובהמשך להשתלב בתפקידי פיתוח ארגוני. כמובן ישנם יועצים שמתחילים את עבודתם כיועצים עצמאיים כבר מהפרויקט הראשון.
מה תכל'ס עושים?
יעוץ ארגוני הוא למעשה שם כולל למטריית עיסוקים נרחבת, בתוכה ניתן למצוא מחקר והערכת עובדים, סקרי עמדות לעובדים, סדנאות בנושאים שונים לעובדים או למנהלים, יעוץ ניהולי במגוון נושאים (מתן משוב, בניית צוות, מנטורינג, וכו'), יעוץ תהליכי למחלקות HR ועוד.
אופי הפרויקטים משתנה בהתאם לסיטואציה ולצרכי הלקוח. כך לדוגמה הלקוח יכול להיות מנהל המכירות, כאשר היועץ הארגוני אמון על מתן משובים לאנשי המכירות והיעד הוא להגדיל אותן. יתכן שהלקוח הוא למשל מנהל הפיתוח, שמטרתו היא להוריד את שיעור העזיבות של העובדים באחוז מוגדר, או מנכ"לית החברה שיכולה לבקש סקר עמדות של העובדים לצורך החלטה פנים ארגונית מסוימת.
יועץ חיצוני עובד מול מייצגי החברה, שלרוב חברים בהנהלה הבכירה, ותפקידו מוגדר בהתאם לצורך – למשל אימון או ליווי מנהל מסוים, הטמעת תהליכי הפקות לקחים (ארגון לומד) ועוד פרויקטים מסוגים שונים ומגוונים.
יועץ פנים ארגוני בד"כ מדווח למנהלי מחלקתHR ולמנהלים במחלקות השונות בהתאם לתפקידו. השונה הוא ששם העבודה רציפה ורוטינית יותר, אך דומה לעבודתו של יועץ חיצוני מבחינת התוכן עצמו.
בפעם הקודמת בדקנו מה באמת עושים מאמני כושר בעבודה>>
מה השכר של תסריטאים - והאם באמת אפשר להתעשר מזה בארץ?
כמה מרוויחים מעצבי חווית משתמש>>
כמה מרוויחים מנהלי משאבי אנוש>>>
מה צריך ללמוד כדי להיות פיזיותרפיסטים>>
מה באמת עושים יועצים אסטרטגיים?>>
למי מתאים לעסוק בעולם הקוסמטיקה?>>
כל מה שצריך לדעת על עבודה כמאמנים בחדר כושר>>
ע"פי גולשי Myrole, יועצים ארגוניים מבלים למעלה מ-30% מזמנם בפגישות חיצוניות, במיוחד כשמדובר ביועצים שעובדים בחברות יעוץ חיצונית. יועצים פנים ארגוניים מבלים זמן דומה בפגישות בתוך המשרד. זו כפי הנראה אחת הסיבות שהמקצוע מעניין רבים שמעוניינים במפגש עם אנשים במסגרת עבודתם.
סטטיסטית, עבודת התוכן שלהם נמשכת פחות מ-30% מהזמן והיא כוללת אנליזות כמותיות ואיכותניות לנתונים שנאספים, כתיבת חוות דעת, תכנון סדנאות או מפגשי ליווי ועבודה על מודלים מארגנים, בעיקר באמצעות מצגות. הרבה מזמן העבודה למעשה מוקדש ליצירת "סדר מחשבתי", בניית תכניות פעולה והטמעתן בשטח, לכן לא מפתיע שכמעט 20% מזמנם הם עוסקים בתכתובות מיילים בנושאים שונים.
שווה לעבוד בזה?
את התשובה לשאלה הזאת נפרק לכמה קטגוריות:
שביעות רצון: מידת שביעות הרצון שניתנה למשרה הזו על ידי הגולשים היא 8 מתוך 10 בממוצע, ציון שמעיד על רמת העניין הגבוהה, אבל פחות ממה שאולי היינו מצפים נוכח כמות הסטודנטים בתחום.
שכר: יועץ שעובד בחברת יעוץ יכול לצפות להשתכר בטווח שבין 7,000 ש"ח ל-9,000 ש"ח בתחילת דרכו במשרה מלאה. רבים מהתפקידים הינם בהיקף של משרה חלקית ולכן המשכורות נמוכות יותר, כך שתלוי בסוג חברת היעוץ ובתפקיד הספציפי. השכר כמובן עולה בהמשך.
יועצים עצמאיים משתכרים לפי פרויקטים, לכן קשה לאמוד את הכנסתם לחודש, אך הכל תלוי בגודל הפרויקטים ובכמותם.
גיוון לעומת שחיקה: הגולשים נתנו לתפקיד ציון 5 מתוך 5 ברמת הדינמיות והגיוון, וציון 2 מתוך 5 ברמת השחיקה. המקצוע מתואר כמגוון במיוחד גם מבחינת אופי המשימות וגם מבחינת מהות העבודה. התפקיד לא שוחק יחסית לתפקידים אחרים, ומתואר כמגוון במיוחד כיאה לתפקידי יעוץ, מה שמסביר כנראה את רמת שביעות הרצון הגבוהה יחסית.
ביקוש לעובדים במקצוע בשוק: גולשי MyRole הגדירו את הביקוש לעובדים כנמוך במיוחד, והוא עומד על 3 מתוך 10. על אף המודעות הגבוהה למקצוע, ועל אף העובדה שהצורך קיים כמעט בכל ארגון, לעוסקים בו לא קל למצוא עבודה, במיוחד בתחילת דרכם. אחת הסיבות היא ההצפה של יועצים ארגוניים בשוק, שמגיעים כמעט מכל תחומי מדעי ההתנהגות, ולכן עולים בהרבה במספרם על היצע הפרויקטים. בנוסף, ראוי לקחת בחשבון שהרבה מהפרויקטים קטנים, לכן הביקוש שכן קיים הוא קצר טווח בדרך כלל. או במילים אחרות: לא קל למצוא עבודה בתחום.
עומס בעבודה: עומס העבודה הממוצע מוגדר כגבוה (4 מתוך 5), והסיבה היא שבתקופה שכן קיימים פרויקטים שוטפים, העבודה היא מאוד אינטנסיבית ונדרשים להגיע לתוצאות מהר.
למי מתאים התפקיד?
שאלנו עובדים שעוסקים במקצוע מה הן התכונות הכי חיוניות לתפקיד יועץ ארגוני, ומתוך מכלול התכונות שצוינו "הכלה" היא התכונה שחזרה על עצמה הכי הרבה פעמים. אכן היועץ הארגוני שומע ומפנים את חוויותיהם (ותסכוליהם) של כלל העובדים עימם הוא מגיע למפגש או לראיון. בנוסף, המסר הכללי מהגולשים מכוון לכך שיועצים ארגוניים חייבים להיות בעלי עמידות גבוהה לאינטריגות פוליטיות במקום העבודה, כיוון שהן פעמים רבות מהוות חלק נכבד בכובע הארגוני שהם חובשים. הסתכלות זו משותפת ליועצים פנים ארגוניים וחיצוניים כאחד.
יועצים חיצוניים הדגישו את הפן המכירתי – שיווקי, שחשוב במיוחד לצורך "השגת" הפרויקטים, שכאמור מתחלקים בין המון יועצים הקיימים בשוק ומשכם לרוב קצר יחסית.
מהי המגמה הכללית של המקצוע?
בגלל השינויים התכופים בעולם העבודה, היועץ נדרש לספק תובנות עדכניות שמעידות על המגמות החדשות בארגונים מקבילים באותו עולם תוכן או תעשיה. כיוון שמודל שעבד פעם לא בהכרח עובד היום, ידע אמפירי ותאורי מקרה עדכניים מזינים ניסיון חדשני יותר מאשר מודלים קלאסיים.
עניין חשוב נוסף הוא הצורך להנגיש את המידע החדשני לעולם התוכן של הפרט, במיוחד בכל הקשור לניהול בעולם החדש. חילופי הדורות בשוק העבודה מכתיבים גם ניהול מותאם והיועץ נדרש למומחיות בנושאים האלו במיוחד.
גבולות המקצוע:
קיימים מקצועות שונים, שאינם יעוץ ארגוני, אך מרכיבים מסוימים שלהם נכנסים לקשת המשימות של היועץ, ומכאן נוצר לעיתים בלבול באשר לגבולות הגזרה של המקצוע, שמטבעם מטושטשים לאור צרכי הפרויקטים. כך למשל מאמנים אישיים אינם יועצים ארגוניים, אך יועץ ארגוני יכול בהחלט להשתמש במודלים מתחום האימון במסגרת עבודתו. יועץ ארגוני, גם אם לא למד הנחיית קבוצות, לרוב מעביר גם סדנאות במסגרת פרויקטים שונים בהתאם לצורך, ומשתמש בכישורים כמו הנחיה משימתית, על אף שזו לא מהות המקצוע. לסיכומו של עניין, ככל שיועצים ורסטיליים יותר, כך הם יכולים לעסוק ביותר פרויקטים. מנגד, התמחות בתחום מסוים או נושא מסוים נותנת ערך מוסף גדול מאוד לכל יועץ – כך שחשוב מאוד להקפיד על איזון בין השניים.
קולות מהשטח: ומה אומרים מי שעוסקים בתחום בפועל?
איה לחמי, מנכ"לית איה לחמי יועצים בע"מ, מספרת שיועצים ארגוניים נדרשים לטווח מומחיות מאוד גדול. הם נדרשים להיות טובים בהמון דברים, החל מניתוחי נתונים, בניית מצגות ועד הנחיית סדנאות ויעוץ אישי. "ללא ספק מרענן לעסוק בתחומים רבים, אבל לטוב ולרע, נדרשים למומחיות מאוד גבוהה בתחומים מגוונים".
יתרונות המקצוע: "נחשפים להמון ארגונים ורואים תהליכים מעניינים ממבט על. חווים טעימה מהרבה חברות ותרבויות ארגוניות שונות, ואף פעם לא מפסיקים ללמוד".
חסרונות המקצוע: "בגלל שהאינטרוולים קצרים במקצוע, לא תמיד רואים את התוצאה של הזרעים שנזרעו. בנוסף, כיועצים חיצוניים, יש לפעמים תחושה שאין ארגון גג גדול או סוג של 'בית'".
הרהורים נוספים על המקצוע?
"יעוץ ארגוני זו עבודה של אנשים פרואקטיביים שתמיד רוצים לחקור עוד, להתעניין עוד, להכיר ולהתנסות עוד. יעוץ ארגוני זה סוג של הרפתקה".
*הנתונים עדכניים נכון למאי 2019
לפרטים נוספים שמתעדכנים כל הזמן מהגולשים>>
הכותבת היא מייסדת אתר MyRole.co.il