עסק משפחתי: “יקב פלם"
מי אנחנו: ישראל פלם (69) פנסיונר של כרמל מזרחי, מרצה לטעימות יין מקצועיות
קמי פלם (בת 64) שותפה, מנהלת התחום הפיננסי
גולן פלם (44) שותף, יינן היקב
גלעד פלם (41) שותף ומנהל הפיתוח עסקי
גפן פלם (36) מנהלת מותג
מאיפה אנחנו בארץ: המשפחה גדלה בראשל"צ והיום מפוזרת ברחבי אזור המרכז.
מי הביא את מי: הרעיון להקמת היקב שייך לאחים גולן וגלעד, אבל השורשים עליהם הוא צמח טמונים עמוק בדור הקודם: הקשר של המשפחה ליין מתחיל בעבודה של אבא ישראל בחברת "כרמל מזרחי", שם עבד במשך 35 שנים, כיינן ראשי. כפי שאתם יכולים להניח, יין לא זר למשפחה הזו, הוא נוכח לא רק על השולחן בארוחות המשפחתיות אלא שימש כנוף המלווה את המשפחה לאורך השנים: הילדים בילו את חופשות הקיץ שלהם בבצירי ענבים ובמשחקים במרתפי החביות הענקיים של החברה ובזמן שאת טיול הבר מצווה שלכם עשיתם בקניה, טיול הבר מצוה של גולן היה בקליפורניה, ביקבים. גולן, הבן הבכור, נסע ללמוד ייננות בטוסקנה וגלעד נסע אליו לטיול אחרים: “עשינו טיול ביקבים ופתאום נפל לנו האסימון שהיקבים הקטנים והאיכותיים הם עסקים משפחתיים, כאלה עם מסורת וחיבור לאדמה. הבנו שאנחנו מאוד רוצים לעשות את זה ושאין סיבה שבישראל לא יהיה יקב כזה", מספר גלעד. לאחר שנלקחה ההחלטה המשיך גולן לתקופה באוסטרליה שם המשיך להרחיב את השכלתו בתחום היינות בעוד גלעד חזר לארץ והחל לעבוד על היקב שלהם. אל המשימה הצטרפה מיד גם אמא קמי, שעזבה את הוראת האנגלית לטובת המקצוע המשכר.
עד שנטעה הכרם והופק היין, ייבאה המשפחה יינות מיוחדים באמצעות חברת "גפן" שהקימה. כשאבא ישראל יצא לפנסיה הוא מיד שינס מתנים ולקח חלק ביקב המשפחתי והאחות גפן נכנסה לעניינים גם היא, עוד בהיותה חיילת.
מי הבוס? ההיררכיה של מקומות העבודה היא לא פעם מקור לצרות, חיכוכים ורגשות שליליים, אבל משפחת פלם פתרה את הנושא הזה בחלוקת אחריות ברורה ומוגדרת, שמונעת חיכוכים: “זה קצת אחרת אצלנו כי אנחנו משפחה אז הבוס זה אמא שלי”, אומר גלעד ומסביר: “אנחנו משתדלים לקבל את ההחלטות המהותיות ביחד. זה לא פשוט להנחית הוראה על אחיך הגדול או על אמא שלך – או להיפך ולכן כל אחד הוא האוטוריטה בתחום שלו. הסוד זה לא להתערב אחד לשני אלא לראות איך כל אחד עושה את החלק שלו". ומה עם החלטות גדולות יותר? “הדרך אליהן עשויה להיות רצופה בויכוחים", מודה גלעד, “אבל נעשה הצבעה ונדבר ובסוף מתקבלת הכרעה יחד”. על דבר אחד אין מחלוקת והוא זה שמסייע – החזון של העסק: “אין לנו מחלוקות מהותיות בגלל שלכולנו יש אותו חזון, כולנו רוצים להביא את היקב שלנו לאותו המקום"
מערבים ביזנס ופלז'ר? לא קשה לשקוע לשיחות על עבודה כל הזמן. חלקנו מתישים את בני הזוג שלנו בסיפורי עבודה דקדקנים – אז האם כשרואים את הקולגה גם בארוחה המשפחתית אפשר להימנע מלדבר על ענייני המשרד? מסתבר שבמשפחת פלם התשובה היא: אפשר גם אפשר. “בגלל שאנחנו יודעים שהעבודה יכולה מאוד להיכנס לחיים הפרטיים שלנו, אנחנו ממש משתדלים - אפילו ברמה מלאכותית - לא לדבר על עבודה בארוחות המשפחתיות. יש לנו ילדים, יש לנו בני ובנות זוג ולהכניס מעגל שני של דעות זה לא הדבר הנכון לעשות. יש לנו ישיבות מסודרות בעבודה ובהן אנחנו מדסקסים את העניינים העסקיים. זה לא שאשב עם אמא שלי בארוחת צהרים ועל קציצה היא תדבר איתי על העניינים הפיננסיים. אחרת זה פתח להמון בעיות ובעיני צריך לדעת איפה הנקודות שבהן אתה יכול ליפול", אומר גלעד.
מה הדבר הכי מאתגר בלעבוד עם המשפחה שלך? הייתם חושבים שזמן האיכות המרוכז עם ההורים יאתגר את בני המשפחה, אבל גלעד חושף בפנינו פן אחר לחלוטין של המורכבות בעבודה: "הכי מאתגר אותי לשמור על האינטימיות המשפחתית, הקרבה הראשונית שהייתה למשפחה לפני העסק. כשעובדים עם מישהו יש היכרות אחרת איתו. אתה רואה את האדם בסיטואציות שונות מהסיטואציות המשפחתיות ולרוב האנשים לא יוצא לראות את אמא שלהם בסיטואציה עסקית, למשל. זה משנה קצת את הבסיס של היחסים ועושה את העניינים למורכבים יותר".
מה הדבר הכי כיפי בלעבוד עם המשפחה שלך? חוץ מלוקסוס בצורת ארוחת הצהרים שאמא בישלה, לעבודה עם המשפחה יש עוד יתרון ברור: “תחושת הביטחון היא של מאה אחוז", אומר גלעד, “יש פרגון אמיתי, יש תחושת ביחד ואין קנאה. חולקים את ההצלחות עם האנשים הכי קרובים אליך בעולם".
איך מצליחים לבלות עם המשפחה כ ל ה ז מ ן בלי להשתגע? אתם לא עומדים בשיחת הטלפון היומית מאמא – אז איך עובדים איתה כל יום? גלעד טוען שאם מפרידים את תחומי האחריות – הכל מסתדר: “אני בתחום שלי והיא בתחום שלה – כשיש גבולות ברורים קל יותר להתנהל בהם והעובדה היא שאנחנו עדיין נהנים יחד והמשפחה שלי אפילו נסעה יחס לחופשה ביוון בקיץ. אנחנו שומרים את כל ענייני העבודה ועבודה וכל אחד בעיסוק שלו אז זה לא קשה בכלל".
מה למדת מהמשפחה שלך, כעובד? "הרבה מאוד. למדתי משהו מכל אחד, אבל הדבר שאני הכי לוקח מהמשפחה שלי הוא הרצינות הנחושה לעשות דברים כמו שצריך, ההתייחסות הגדולה הזו לעשות דברים טוב לעומק, לסגור את כל הפינות ולדאוג להכל. לא להשאיר קצוות פתוחים”.
מה יש לעסק הזה שלאחרים אין בזכות המשפחתיות? “לעסק הזה יש את השם שלנו והוא מחייב אותנו. יין הוא מוצר שמפעיל את כל החושים וברגע שהשם שלי על הבקבוק הוא חייב להיות מוצר מצוין. יש פה אמירה של אחריות, אמירה שזה אני – אין יותר אישי מזה. אנחנו כמשפחה מחויבים למוצר, לאנשים שאנחנו עובדים איתם, ללקוחות, לספקים – זו המחויבות שלי. בנוסף, המשפחתיות מביאה איתה את הערכים של המשפחה גם לעסק וזה מורגש גם בקרב העובדים שלנו".