לא כל סטודנט יכול להרשות לעצמו להקדיש את כל זמנו ומרצו לטובת התואר. רבים נדרשים גם לעבוד בעת הלימודים כדי לממן את עצמם. כפי שכולנו יודעים יוקר המחייה בישראל גבוה גם כך, אליו תוסיפו גם את שכר הלימוד הגבוה ובכלל מדובר בהוצאות כבדות שלא מותירות כל ברירה אלא לצאת לעבוד.
בנוסף לכסף שתרוויחו כדי לכלכל את עצמכם, עבודה בתקופת הלימודים (גם אם היא במשרה חלקית), יכולה להוסיף לכם מיומנויות וכישורים נוספים, וכן תראה טוב בקורות החיים שלכם בעתיד. שנת הלימודים האקדמית כבר החלה וזה בדיוק הזמן, אם עדיין אינכם עובדים, לחפש את העבודה המתאימה.
החשש הגדול של סטודנטים הלומדים לתואר ראשון, הוא שהעבודה תגזול מהם זמן יקר על חשבון ההשקעה בלימודים. אך דעו לכם שזה ממש לא חייב להיות כך; ניתן בהחלט למצוא את האיזון הנכון בין עבודה ללימודים, כך שתוכלו להפיק את המרב משני העולמות. שוחחנו עם מומחי פורטל "דרושים", שייעצו כדי לעשות זאת נכון:
בניית תכנית הלימודים
בין אם אתם עובדים כבר ובין אם לא, כשאתם בוחרים את הקורסים ובונים את תכנית הלימודים שלכם, הקפידו לצופף אותה כך שיישארו לכם ימים שלמים פנויים. ואם זה לא מתאפשר השאירו לכם משבצות שלמות פנויות, למשל בקרים פנויים עד הצוהריים לפחות או שעות פנויות מהצוהריים עד הערב וכדומה. לא כל מסלול לימודים יכול לאפשר עבודה במשרה מלאה, לכן חשוב להבין מה תכנית הלימודים מאפשרת.
לאחר שבניתם את תכנית הלימודים המפורטת שלכם, כולל ימים ושעות, אפשר גם להתייעץ עם סטודנטים משנים קודמות לגבי ההשקעה שתדרשו לה מעבר לשעות הלימוד הפורמאליות. המידע הזה יסייע לכם להכין את מקום העבודה (אם אתם עובדים כבר) לשינויים הצפויים בשעות העבודה שלכם, או לחפש עבודה שתתאים לתכנית הלימודים סביבה תבנו את שעות העבודה.
שכר נדרש
הגדירו את גובה השכר החודשי הנדרש שיאפשר לכם מחייה סבירה לפחות. לשם כך אתם צריכים לחשב את העלויות החודשיות שלכם לתשלומים מחייבים (כמו שכר דירה, חשבונות, שכר לימוד וכו'), וכן הוצאות מותרות שהן חשובות לא פחות בחייכם הסטודנטיאליים (כמו שופינג ובילויים). חישוב כזה ייתן לכם תמונה ריאלית על מצבכם, יעזור לכם להבין את סדר העדיפויות שלכם ויאפשר לכם לדעת היכן לקצץ כדי שלא תיכנסו למינוס.
איפה מחפשים עבודה מתאימה לסטודנטים?
עבודות סטודנטים הן לרוב עבודות זמניות, עבודות במשמרות, בלילות ובסופי שבוע, ובעיקר לא דורשות ניסיון - ולכן קל יחסית להתקבל אליהן. אתרי ה"דרושים" מספקים הצעות רבות במסגרת "עבודה לסטודנטים". הקפידו להירשם לסוכן חכם, כדי שלא תצטרכו להיכנס לאתר כל פעם מחדש וכדי שלא תפספסו משרות עבודה חדשות.
שימו לב שיש לא מעט עבודות שיכולות להתאים לסטטוס החדש שלכם, גם בלי שיוגדרו על ידי המעסיקים בתור "עבודות סטודנטים". אתם בהחלט יכולים לחפש משרות חלקיות או עבודה במשמרות שיתאימו לשגרת חייכם החדשה כסטודנטים.
מגוון משרות מופיעות באפליקציית JOBIM לפי אזורים או בדף הפייסבוק של האפליקציה. בין המשרות ניתן למצוא מגוון תפקידים, למשל: עובדי שירות לקוחות, עובדי מכירות, מלצרים, עובדי דלפק, עובדי מטבח, עובדי ייצור, קופאים, מאבטחים, סדרנים, גננות וסייעות, שליחים, מתדלקים, עובדי ניקיון, עובדי אחזקה ועוד.
העדיפו איכות על כמות
גם אם אתם להוטים למצוא עבודה, אל תשלחו קורות חיים לכל משרה שאתם חושבים שתתאימו לה; התעכבו לבחון אותה וודאו שהיא אכן מתאימה לכם, הן מבחינת דרישות התפקיד והן מבחינת הרצון והמשיכה שלכם לתפקיד המוצע. נכון שמדובר בעבודה זמנית, אבל לא כדאי לסבול בה.
בנוסף, לאחר שבחרתם בהצעות שנראות לכם, ודאו שמדובר במקום עבודה אמין שישלם לכם את מלוא השכר המובטח ובזמן. תוכלו להתייעץ על כך למשל עם מי שעובדים שם כבר, לחפש על המעסיק בגוגל וכן הלאה.
צריך קורות חיים לעבודת סטודנט?
במקרים רבים של הצעות עבודה לסטודנטים, לא מבקשים קורות חיים וניתן להתקשר ישירות למעסיק או מי מטעמו שמגייס את העובדים, אבל לא תמיד זה כך. יש מעסיקים רבים, בעיקר אם מדובר בחברות גדולות, שמבקשים לשלוח קורות חיים. לחלק מכם מדובר בעבודה ראשונה, ולכן אין לכם מסמך קורות חיים מסודר. הכינו קובץ קורות חיים שישקף אתכם ויראה מספיק מעניין כדי שמעסיק פוטנציאלי יזמן אתכם לראיון עבודה.
גם אם אין לכם מה לכתוב, אל תשלחו קו"ח של שורה אחת - כי זה נתפס כיחס מזלזל. השתדלו להתעקש על לפחות 3 עד 4 משפטים. אם אינכם בטוחים איך לכתוב קורות חיים לעצמכם, תוכלו ללמוד זאת במדריך לכתיבת קורות חיים.
ודאו מראש את גמישות המעסיק
חשוב שבמסגרת הסכם העבודה, תסכמו מראש עם המעסיק על אפשרות לגמישות מצדו בשעות העבודה, כולל היעדרות, במיוחד בתקופת המבחנים. חשוב שתביעו נכונות מהצד שלכם להתחייב על התרעה מראש לפני תקופות עמוסות וכן "פיצוי" בתקופות רגועות יותר.
נצלו את השינויים במשק לטובתכם
שוק העבודה חווה טלטלה בעקבות משבר הקורונה, מה שאילץ מעסיקים רבים להעביר את העבודה מהמשרדים אל הבית. דווקא עבורכם הסטודנטים זאת יכולה להיות הזדמנות מצוינת לעבוד במשרה שלאו דווקא הייתם יכולים לעבוד בה, לו הייתם נדרשים להגיע מדי יום למשרדי החברה.
ומעבר לזה, הסגר כפה על מעסיקים לגלות יותר חמלה כלפי הורים הנאלצים לג'נגל בין העבודה לבין הילדים שאינם במסגרות חינוכיות, מה שלימד את כולנו שלא תמיד חייבים להעריך את העובדים לפי שעות העבודה – אלא לפי איכות העבודה. את המסקנות משינוי הרגלי העבודה בעידן הזה כנראה עוד ילמדו בעתיד, אך כבר היום אנחנו יכולים לנצל את הפוטנציאל של השינויים הללו לטובתנו ולנסות להתקבל לעבודות שלאו דווקא הותאמו מראש לסטודנטים בעידן שלפני הקורונה.
עבודה רלוונטית לתחום הלימודים
יש גם מי שמעדיפים, ויש להם אפשרות, למצוא עבודה רלוונטית לקריירה שהם רוצים לפתח במסגרת הלימודים שלהם.
אם למשל אתם לומדים ראיית חשבון, אפשר למצוא עבודות, גם אם זוטרות, במשרדי רואי חשבון, יועצי מס, חשבים וכד', העיקר להתנסות בתחום המספרים, המיסוי, בארגון זמן נכון, בעבודת צוות. לומדים תסריטאות? עריכה? עיתונאות? אפשר לשלב עבודה של כתיבת תוכן לאתרים ו/או לגופים מקצועיים, אפילו מהבית. אם את סטודנטים לכלכלה, לדוגמה, עבודה כטלר בבנק, או מוקדן שירות של בנק, חברת ביטוח, בית השקעות וכו, יכולה להתאים לכם.
אם אתם בשנה השלישית לתואר, חלקכם יכול כבר להשתלב בעבודה בנושא אותו אתם לומדים; יש מעסיקים שמחפשים סטודנטים שנה ג', בעיקר במקצועות כמו הייטק, הנדסה, הוראה, כדי לקלוט אותם כבר בשלב זה בחברה, כאשר אז יש כבר אופק להתקדמות מקצועית וקריירה במקום זה.
היו זמינים
חיפוש עבודה רציני דורש מכם להיות זמינים ככל האפשר; אל תתעלמו משיחות ממספרים לא מזוהים, בדקו את המייל בתדירות גבוהה וחיזרו אל הפונים במהירות האפשרית. זה ישדר רצינות מצדכם וכך לא תפספסו הזדמנויות שהיו פתוחות לעוד מועמדים מלבדכם.
בכל מקרה, זכרו שבכל עבודה שתדרוש מכם לחשוב יצירתית ולעבוד שיטתית, הרווחתם מיומנויות שיסייעו לכם להצליח גם בלימודים וגם בקריירה העתידית.