סוף השנה האזרחית מגיע, ואם בשנים קודמות ציפיתם בימים אלה לשיחה השנתית עם הבוס, במסגרתה גם ביקשתם העלאת שכר ואולי אפילו התבשרתם עליה מצד המעסיק, הרי שבאה תקופת הקורונה וטרפה לרובנו את הקלפים. למעט בענף ההייטק, ששם רוב החברות מעלות שכר לפי החוזה בלי קשר לקורונה, הרי שרוב העסקים נפגעו ממנה ועובדים רבים עוד סוחבים קיצוצים שחטפו בשיא הסגר.
נשאלת השאלה הם דווקא בתקופה מעורערת כלכלית כמו זאת, יש בכלל מקום לבקש העלאה בשכר? ובכן, אם אתם משוכנעים שמגיעה לכם העלאה, בהחלט כדאי לשקול בחיוב לבקש אותה. עם זאת, אם בעבר חישבתם את הסיכויים שבקשתכם תתקבל, הפעם צריך לחשב אותם ביתר זהירות ולהנמיך ציפיות – למרות שלכאורה, אם היינו בתקופה רגילה, אין ספק שנוכח העבודה שלכם השנה שהייתם זכאים לאחת. אז איך עושים את זה נכון ובטקט הנדרש כדי לא לצאת חסרי מודעות למצב?
להתכונן מראש
כמו לפני כל שיחה חשובה עם הממונים עליכם, מומלץ להתכונן לשיחה (פרונטלית או ב"זום"); לעשות עבודת הכנה מה מצב השוק בתחום שלכם ואז לעבור לשלב השני של הכנת השיחה – מה אתם הולך לומר.
לדברי ליאת הדר שרביט, מנכ"לית דרושים IL, יותר מתמיד יש צורך להתחשב במצב החברה בימים אלה. "לא כל החברות נפגעו, יש גם כאלו מתחום הקמעונאות או הרפואה/ציוד רפואי, שדווקא פרחו בה. אז ראשית, לפני השיחה, נסו לבדוק באופן אובייקטיבי את מצב החברה בה אתם עובדים".
גם בתקופה זו יש לבדוק את השכר שלכם בהשוואה לאחרים במקצוע שלכם ו/או לעמיתים בחברה באותו דרג שלכם. אם השכר נמוך יותר – יש מקום לבקש העלאה. כאן יש חשיבות להצטייד מול המעסיק בנתונים אובייקטיבים, כמו טבלאות השכר שאתר "דרושים IL" מפרסם – גם לטובת ההכנה שלכם וגם כי אין ספק שזה יותיר רושם על המעסיק.
ותרו על המרמור והתסכול
"גם בלי קשר לקורונה, אל תהיו אגרסיביים ואל תהיו דרמטיים. מעסיקים לא אוהבים עובדים ממורמרים ומתוסכלים", קובעת הדר שביט, "הבקשה צריכה לבוא תמיד בצורה שכלתנית, לשים את הדברים על השולחן בצורה קונקרטית. לעובדים ממורמרים יש אפקט על הסביבה ומעסיקים חוששים מכך יותר מאשר לאבד עובד ספציפי, גם אם הוא עובד טוב".
במילים אחרות, כאשר אתם ניגשים לנושא עדיף שתציגו אותו ישר ולעניין בלי מקום לטעויות. אמרו: "אני חושב שמגיע לי שכר גבוה יותר כי...", ואז מנו את הסיבות שבגללן אתם סבורים שמגיעה לכם העלאה. זכרו שגם אם ביצעתם את תפקידכם כראוי ואף טוב יותר מעמיתיכם, זה עדיין לא אומר שהמעסיק יעלה לכם את השכר - בגלל חוסר הוודאות הכלכלית של התקופה. אחרי הסיבות הקונקרטיות והישירות, ניתן להוסיף גם סיבות אישיות כמו בן או בת זוג הפסיקו לעבוד ועול הפרנסה עבר אליך וכדומה.
"שימו לב לאן הרוח נושבת בשיחה, הראו אמפטיה למקום העבודה ולאדם שאתם יושבים מולו", מדגישה הדר שביט, "השתמשו במשפט האישי של 'תראה מה אתה יכול לעשות עבורי...'"
לא לאיים בעזיבה לפני מציאת עבודה חלופית
לסיכום, חשוב לערוך השוואה לשכר של הדומים לכם בתפקיד באותה חברה, אבל לקבל גם את הצד השני בהבנה. לפעמים גם לזרוע את המחשבה זה מספיק והעלאה תגיע בהמשך. החיסונים נגד הקורונה כבר כאן ויש נינוח של סיום המשבר באוויר, אולי זאת הזדמנות לסכם על העלאת שכר בתוך תקופה מוגדרת מראש.
בכל מקרה, לא מומלץ בתקופה זו לאיים בעזיבה או להתפטר, לפני שמצאתם עבודה חדשה חלופית. ואל תוותרו על המחשבה על העלאת שכר בלי שחשבתם על כך לעומק.