גבר במשרד (צילום: רועי ברקוביץ')
יושבים שמונה עד עשר שעות ביום? אתם בסיכון | צילום: רועי ברקוביץ'
אתם יושבים? אז קומו. זה לטובתכם. אנחנו יודעים שזה נוח ושאין לכם כוח, אבל יותר ויותר רופאים בעולם מודאגים מההשפעה של הישיבות הארוכות שלנו ללא תנועה – כל כך מודאגים, עד שהקהילה הרפואית טבעה את המושג "מחלת הישיבה" כדי לתאר את ההשפעה ההרסנית של ישיבה ארוכה מדי על חילוף החומרים שלנו והבריאות בכלליות.

עדיין לא מדובר במחלה הניתנת לאבחון נחרץ, אבל אם אתם מבלים את כל היום בישיבה מבלי לאזן אותה בפעילות גופנית – הבריאות שלכם בסכנה. ישיבה ממושכת מעלה את הסיכוי לסרטן, סכרת, השמנה קיצונית, מחלות לב ואפילו מוות. עדיין לא מזועזעים? הנה כמה נתונים סטטיסטיים שיפילו אתכם מהכסא ויגרמו לכם לעמוד במקום לחזור לשבת: הסיכוי של אנשים שיושבים יותר מ-11 שעות ביום למות בשלוש השנים הקרובות גבוה ב-40% מזה של אנשים שיושבים רק 4 שעות ביום.
עובדים בתפקיד שכרוך בישיבה מרובה מעל עשור? הסיכוי שלכם לחלות בסרטן המעי הגס הכפיל את עצמו. ככל שאתם יושבים יותר, כך יורדת תוחלת החיים שלכם – כן, גם אם אתם עושים פעילות גופנית סדירה. ולקינוח, ישיבה מרובה משפיעה על היווצרות של בעיות שרירים ושלד.

 "מסתבר כי היציבה הכי בעייתית מתרחשת דווקא בישיבה ממושכת במהלך היום", מסבירה מאמנת הכושר והמרצה ענת הראל, "ורוב בעיות הגב נובעות מיציבה לא נכונה ולאו דווקא מתנועה 'לא טובה' שעשינו. לכן כאשר אנחנו יושבים זמן ממושך, מומלץ לבצע כמה תרגילים שהיתרונות הבולטים שלהם הם הפחתת העומס על עמוד השדרה ומפרקים אחרים הסובלים מהישיבה וגם הזרמה מוגברת של הדם, שמעוררת אותנו וממריצה".

 לא בטוחים מה לעשות? ביקשנו מהראל כמה תרגילים מועילים שאפשר לעשות בעבודה כדי לסייע לגוף.

anatharel (צילום: גלית רוזן)
התרגיל הראשון: איזון העומסים על עמוד השדרה | צילום: גלית רוזן
תרגיל ראשון
המטרה: נאזן את העומסים על עמוד השדרה שלנו על ידי מתיחה שהפוכה לתנוחה השפופה שאנו נמצאים בה.
איך עושים את זה? שבו קרוב לקצה הכיסא בגב זקוף ושלחו את הידיים לאחור לכיוון משענת הכסא. אחזו במשענת ומתחו את החזה לפנים כאשר הידיים מהוות נקודת אחיזה למתיחה. החזיקו בתנוחה זו כמה שניות והרפו. 
מומלץ לחזור על התרגיל מספר פעמים וכדאי לדעת שהתחושה אמורה להיות נעימה ולא כואבת .

anatharel (צילום: גלית רוזן)
תרגיל שני: פיתול בישיבה | צילום: גלית רוזן
תרגיל שני
המטרה: שחרור עומסים מעמוד השדרה שלנו, הפעם על ידי פיתול בישיבה. שימו לב שהפיתול עדין ואינו אגרסיבי. חשוב לעשות אותו בעדינות ומתוך כבוד לגב שלנו.
איך עושים את זה? שבו זקוף כאשר היד שלכם מושטת באלכסון לירך הנגדית או למשענת הכיסא הנגדית (אם יש לכיסא שלכם משענות ידיים). כעת, משכו ופתלו את הגב הצידה בעזרת היד, כאשר הבטן משוכה פנימה.
החזיקו ככה כמה שניות ואז פתלו לכיוון השני. מומלץ לחזור על התרגיל מספר פעמים.

 

anatharel (צילום: גלית רוזן)
תרגיל שלישי: למתוח את מפרק האגן | צילום: גלית רוזן
תרגיל שלישי
המטרה: למתוח את מפרק האגן שמתנוון מהישיבה הממושכת, דבר המורגש גם ברגליים ובגב התחתון.
איך עושים את זה?  שבו קרוב לקצה הכיסא והניחו את קרסול ימין מעל ברך שמאל. כעת, משכו את עצמכם בעדינות קדימה עד לתחושת מתיחה על גבול הכאב הנעים. אל תעברו את הגבול הזה, לא כדאי למתוח באגרסיביות מאחר והגוף אינו מחומם (ובכל מקרה, לא מומלצת  מתיחה אגרסיבית אלא אם אתם מתאמנים לקרקס הסיני). נשמו נשימות עמוקות וכך תוכלו לרכך את המתיחה ולהעמיק אותה ללא כאב מיותר. החזיקו כמה שניות ואז החליפו בין הרגליים. בצעו את התרגיל מספר פעמים.

 לעמוד הפייסבוק של ענת הראל

>>מתים מעבודה: עד כמה הישיבה הממושכת בעבודה מסוכנת לנו?