שנת 2013 בענף ההיי-טק והביוטק הייתה שנה חיובית, כמעט בכל המובנים: היקף הגיוסים גדל, העלייה בשכר נמשכה והאקזיטים מרשימים. ענף המובייל עדיין מתווה את הכיוון לענף כולו, ולמרות כמה סימנים מעוררי חשש, יש הרבה מקום לאופטימיות - כך עולה מנתוני סיכום השנה של חברת המחקר וההשמה בהיי-טק של אתוסיה.
לפי הנתונים, בחציון הראשון של השנה נרשמה עלייה של מעל 52% בביקוש למפתחי מובייל ואינטרנט. מגמה זו כמעט לא נפגעה בהמשך השנה. שלל סטארט-אפים שיצאו לדרך השנה הצליחו לגייס עד סוף הרבעון השלישי למעלה מ-380 מיליון דולר, כאשר חברות האינטרנט אחראיות לכ-25% מסך הגיוסים הללו.
"חברות המובייל והאינטרנט עברו בעשרות אחוזים את רמות גיוסי הכספים בתעשיות התקשורת והסמיקונדקטור, שהיו עד כה הדומיננטיות", אומר אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה. על פי ההערכות, מגמה זו אינה צפויה להשתנות ב-2014 וגם לאחריה.
האקזיט של סטארט-אפ הניווט הישראלי ווייז לגוגל בכמיליארד דולר השפיע עמוקות על שוק התעסוקה הישראלי בחודשי הקיץ של השנה. כפי שהעידו הנתונים שאספה באותה תקופה חטיבת המחקר של אתוסיה, השלמת העסקה הביאה לזינוק של 40% בביקוש למפתחי מובייל, והקפיצה את נתוני הגיוס גם בחברות התוכנה הקלאסיות, המפתחות פתרונות לארגונים ולעסקים. אך ווייז לא הייתה החברה הישראלית היחידה שביצעה אקזיט מרשים בשנה החולפת, שבה נרשמו אקזיטים בסכום כולל של למעלה מ-4.9 מיליארד דולר.
Trusteer, המספקת פתרונות תוכנה שמסייעים לארגונים להגן על עצמם מפני הונאות פיננסיות ואיומי אבטחה, נמכרה בכ-900 מיליון דולר ל-IBM, חברת הביומד Prolor עשתה זאת ב-480 מיליון, וזה ממש לא הסוף. חברות ישראליות רבות נוספות נמכרו בסכומים נאים, בהיקף שכמעט לא היה כמותו עד היום.
"אופיין של עסקאות אלו מראה על שינוי מסוים באופיו של ענף ההיי-טק הישראלי כולו: לא עוד ניסיונות לביצוע אקזיט מהיר וחלומות על התעשרות בזק, אלא סבלנות, הבשלה של תהליך לאורך זמן וביצוע אקזיט בסכומים שנשמעו עד לפני כמה שנים חלומיים, כמעט בלתי מושגים", אומר סולומון. "יותר ויותר חברות היי-טק ישראליות מבקשות כיום לגדול ולהתעצם בכוחות עצמן, לאט ובהתמדה, גם אם פירוש הדבר לוותר על אקזיט מפתה או לדחות אותו", הוא מוסיף.
שיאים של 5 שנים
בראייה כוללת, שנת 2013 הייתה שנה חיובית גם מנקודת מבטו של העובד. עלייה מרשימה בהשוואה ל-2012 נרשמה הן ברמות השכר, הן בביקוש לעובדים והן בהיקף המועסקים. הנתון הבולט ביותר מבחינה זו הוא שיעור הגיוס של עובדים חדשים בהיי-טק ובביוטק - 11% מתוך כלל העובדים ב-2013, יותר מכפול מאשר בשנה שעברה, שבה שיעור הגיוס של עובדים חדשים היה 5%.
בשנת 2013 היה היקף הגיוסים החדשים 11% מתוך כלל העובדים - הנתון הגבוה ביותר זה חמש שנים לפחות. בניתוח לפי רבעונים, נמצא כי ברבעון האחרון לבדו נרשמה עלייה של 15% בגיוסים החדשים ביחס לרבעון השלישי, וזאת באמצע דצמבר, עוד בטרם הסתיים הרבעון. "אחד הגורמים לעלייה חסרת תקדים זו הוא פעילותן של חברות אמריקאיות, שהשתדלו לאייש במהירות תקנים שתוקפם יפוג בסוף השנה, ובכך דחפו קדימה את השוק כולו", מסביר סולומון. גם בקרב חברות הסטארט-אפ התבטאה המגמה היטב ברבעון האחרון, וכבר עכשיו זינקו רמות הביקוש ביותר מ-20% ביחס לרבעון השלישי.
ניתוח המגמות שאפיינו את שנת 2013 מצביע על שני נתונים מעודדים: האחד הוא השינוי הממוצע בגובה השכר עם עלייה של 4.1%. עלייה זו היא המשך לעלייה רצופה בשכר הממוצע מאז שנת 2010. האחר הוא הזמן הממוצע לאיוש משרות בתחום, אשר התקצר משמעותית בשנה זו: משמונה שבועות לשישה וחצי. נתון חיובי זה מגיע דווקא על רקע גל הפיטורים בתעשיית הסמיקונדקטור ובענף התקשורת, אשר סייע לקצר את הזמן הממוצע הדרוש לאיוש משרות. רוב המפוטרים בגל הפיטורים הזה, שהתרחש ברבעון השלישי של השנה, כבר מצאו את מקומם בעבודה חדשה.
בניתוח של משך חיפוש המשרה לפי גיל ובכירות, ניתן לראות כי כצפוי, צעירים מוצאים משרה חדשה מהר יותר ממבוגרים מהם: עובדים בני 27 עד 30 מוצאים משרה חדשה בתוך 5 שבועות בלבד בממוצע, ואילו בבני 35 עד 38 הנתון עולה ל-9 שבועות בממוצע. חיפוש אחר משרה בכירה נמשך זמן רב יותר מחיפוש אחר משרה שאינה בכירה.
כיצד השתנה הביקוש לעובדים בהשוואה ל-2012? בניתוח לפי תעשיות, ניתן לראות כי הביקוש לעובדים בתחום האינטרנט גדל מאוד בהשוואה לשנה הקודמת - עלייה של 33%. עליות בביקוש לעובדים נרשמו גם בתחום התוכנה (11%) ובמידה צנועה יותר גם בתחומי מדעי החיים, המכשור הרפואי והפרמצבטיקה. הביקוש לעובדים ירד בשני תחומים בלבד - שבבים במינוס 11% ובתקשורת במינוס 13%.
בניתוח של מגמות הביקוש והשכר לפי תפקידים, בולטים תפקידי הפיתוח למובייל, עם עלייה חדה של 68% בביקוש לעובדים בהשוואה לשנת 2012. גם השכר בתפקידי הפיתוח למובייל עלה בשיעור יפה של 8.5% בהשוואה לשנה הקודמת. עלייה גדולה בביקוש נרשמה גם בתפקידי פיתוח אינטרנט - 33%, ופיתוח תוכנה - 18%. במבט ממוקד אל עולם התוכנה עצמו, ניתן לראות כי המשרות המבוקשות ביותר התרכזו בחברות שמכוונות לפתרונות בתחום אחסון הענן והרשתות החברתיות - תחומים שמככבים ב-2013, וצפויים להמשיך לצמוח גם בשנה הבאה.
עליות קלות יותר נרשמו גם בתפקידים אחרים, מניהול מכירות (9%) עד מנהלי פרויקטים (2%). ירידה קלה נרשמה בביקוש לאנשי משאבי אנוש (מינוס 2%) וירידה ניכרת יותר בביקוש לאנשי פיתוח חומרה (מינוס 13%). לצד אנשי הפיתוח למובייל, נהנו מעלייה בשכר בשנת 2013 גם אנשי פיתוח האינטרנט (7.5%), בקרת האיכות (6.5%) ותפקידים אחרים. שכר הבכירים עלה ב-3% בממוצע. יציבות בשכר נרשמה בתפקידי פיתוח חומרה ומשאבי אנוש; בשום תפקיד לא נמצאה מגמה של ירידה בשכר.
בתחום התקשורת בענף ההיי-טק החדשות פחות טובות, שכן זה תחום שבו נפגעו כמה חברות גדולות שנאלצו לפטר עובדים. אחת מאלה היא חברת אלווריון, שנסחרה בשיאה בשווי שוק של 3.7 מיליארד דולר, ובשפל (שנרשם לא מזמן) הגיעה לשווי של 3.7 מיליון דולר בלבד. החברה נאלצה להיפרד משני שלישים מעובדיה ואף יותר מזה. חברה נוספת שמצבה אינו מעודד היא אורכית, אשר בסוף 2012 פיטרה 100 מעובדיה, ובקיץ 2013 החלה בתהליכים להעברת רישיון הפיתוח והמכירה של מוצריה לחברה אחרת. מהלך זה הוא חלק ממגמת הצמצום של החברה. ביטוי נוסף לפגיעה בענף הטלקומוניקציה הוא מכירתה של NDS העולמית לסיסקו. הסניף הישראלי של NDS הוא מהחשובים בחברה, ומעסיק 1,200 עובדים. מהלך הרכישה עורר חשש כי רבים מהם יפוטרו, אף שבסיסקו מצהירים שלא כך יקרה.
"לפי כל הסימנים, הצמיחה המתמשכת של הענף ב-2013, שהתבטאה כמעט בכל התחומים, צפויה להימשך גם בשנת 2014", מכריז סולומון, "וזאת לא רק בשל החוסן המרשים של השוק המקומי ולטישת העיניים של משקיעים רבים לחברות מקומיות, אלא גם בשל ההתאוששות בשוק האמריקאי". ההתאוששות הזאת, איטית אך מתמדת, מסייעת לחברות הגדולות כגון אפל, ברודקום, סיסקו, IBM ו-EMC לקבל החלטות אסטרטגיות ולבצע בישראל רכישות גדולות.