לעזור לחלשים, לשבת במדיטציה – ולחבק בכל הזדמנות. אם תרצו, אלה שלושת המאפיינים העיקריים של אחת המורות הרוחניות המפורסמות ביותר בימינו. אם שמעתם כבר על אושו, סאי באבא ואולי גם רמנה מהרישי, ככל הנראה שלושת המורים הרוחניים הגדולים של הודו ב-100 השנים האחרונות, הגיע הזמן להוסיף את הצד הנשי להשכלה הרוחנית שלכם.
אמה, ששמה מלידה הוא סודהאמאני - עדי טהור בסנסקריט - קיבלה את הכינוי "האם המחבקת", בשל העובדה שהיא מחבקת את כל האנשים המגיעים אליה – ומדובר לעיתים באלפי אנשים ביום, במשך ימים רבים ברצף. לצערנו היא לא מגיעה ארצה, אך בסוף השבוע הקרוב תתקיים בישראל סדרה של מפגשים בהנחיית התלמיד הבכיר שלה והמתורגמן האישי שלה סוואמי שובאמריטה, לטובת מי שרוצה להכיר ולשמחת מי שכבר התמכרו.
התחילה מוקדם
אמה נולדה בכפר דייגים עני בדרום הודו, והיא כיום בת 58. הסיפורים אומרים כי בשונה משאר התינוקות היא הייתה שלווה במיוחד. בגיל שישה חודשים כבר דיברה והלכה, ובגיל שלוש שרה ללא הפסקה. שנתיים מאוחר יותר, בגיל שבו מרבית ילדי ישראל נוהגים להתכונן למסיבת סיום גן חובה, אמה כתבה והלחינה שירי הלל לאל ההודי קרישנה.
במרוצת השנים, ככל שאמה גדלה, כך גדלה התדירות בה היא שקעה למדיטציות עמוקות, שירה וריקוד. באופן מעט מפתיע, בני המשפחה לא קלטו במה מדובר, והיחס שהיא ספגה על רקע התנהגויות רוחניות מתקדמות אלו לא היה מלבב, בלשון המעטה.
בגיל תשע הפסיקה אמה את לימודיה והחלה לעזור בניהול משק הבית, עקב מחלתה של אימה. היציאה לעבודה חשפה אותה למראות קשים שהטרידו אותה במיוחד, מה שהוביל אותה לעמוד כיום בראש אחד ממפעלי הצדקה הגדולים ביותר בעולם. הפעילות ההומניטרית הפכה לאחד משלושת התרגולים הרוחניים העיקריים שהיא מציעה למאמיניה.
אבל בואו נחזור רגע אחורה בזמן. כשהיא בת 22, החלו יותר ויותר אנשים להבין כי אמה נמצאת במצב של הארה. אם המשפחה שלה בתחילה לא אהבה את השינוי התודעתי, בהודו רחבת הידיים היא התפרסמה בעיקר בזכות החיבוקים שלה. היא מסוגלת לחבק ביום אחד אלפים רבים של אנשים, וההערכות הן כי עד היום היא חיבקה יותר מ-36 מיליון איש.
מאז אמה מטיילת ברחבי העולם, מקיימת מפגשים וסדנאות, בהם היא מדברת עם המשתתפים, שרה איתם וכאמור, מחבקת. מפעלי הצדקה שלה כוללים מספר בתי יתומים, בתי חולים שנותנים שירות ללא קשר ליכולת הכספית של המטופלים, הוספיסים לחולי איידס וסרטן, בתי ספר יסודיים ואוניברסיטאות לטכנולוגיה, רפואה ומחשבים. כדוגמא למידת השפעתה, היא הביאה לגיוס 23 מיליון דולר לשיקום של נפגעי הצונאמי בדרום מזרח אסיה לפני מספר שנים. בין הפרסים שקיבלה גם הפרס של האו"ם ע"ש מהטמה גנדי ומרטין לותר קינג לאי אלימות על פועלה לכינון שלום עולמי.
חמלה, אהבה ופעילות הומניטרית
סוואמי שובאמריטה, המשמש כמתורגמן של אמה כבר יותר מ-20 שנה, הגיע ארצה לראשונה ב-2006. מעוז לואנץ, מחסידיה של אמה וממארגני הביקור שלו בישראל, מספר כי "הוא שליח של אמה, שמסתובב בעיקר באירופה ומפיץ את הבשורה שלה, גם במדינות שאמה מגיעה אליהן וגם במדינות שלא. הוא אישיות מאוד מיוחדת. זו חוויה מעניינת לפגוש אותו, לשמוע על ההתנסויות שלו בחיים ליד אמה".
מה הבשורה? "המסר שלה הוא חמלה ואהבה, והעיקר הוא הפעילות ההומניטרית. היא אומרת שיש אנשים שיותר קשה להם בעולם, והחובה שלנו בתור מי שיכולים היא לעזור להם".
במקביל לפעילות ההומניטרית מעודדת אמה את מאמיניה לתרגל מדיטציה מיוחדת הנקראת Integrated Amrita Meditation, לשיר שירים רוחניים ואף מספקת מנטרה לתרגול רוחני לכל מי שמבקש.
בישראל פועלת קבוצה של תלמידים של אמה, הנפגשת אחת לשבועיים במפגשים פתוחים לציבור הרחב. במקביל הם הקימו לפני כשנה עמותה בשם "לחבק את העולם", במסגרתה הם מקיימים פעילויות התנדבות שונות בקהילה, שחלקן נועדו לאסוף כסף למימון הביקור. רוב הפעילויות – מפגשים בתל אביב, חיפה ופרדס חנה – פתוחים לקהל ללא תשלום, ואילו רק הריטריט, יום שלם בתל אביב בשבת הקרובה, כרוך בתשלום של 240 ש"ח, כולל ארוחת צהריים. "אמה אומרת שצריך לאזן בין כל צדדי התרגול. כל אחד בוחר את הדרך שלו אבל חשוב לאזן ביניהם, לא רק לשבת במדיטציה אלא גם לצאת לעולם ולעזור כתרגול רוחני".
אז מתי אמה תגיע ארצה? "זו שאלה טובה", צוחק לואנץ. "היא אמרה שהיא תבוא, אבל כנראה שזה לא הזמן עדיין. אנחנו בתהליך בנייה של קבוצת אנשים שתהיה מחוייבת לנושא, שכן מדובר בהפקה גדולה. כשהיא מגיעה זה אומר שאלפים באים לראות אותה".
לפרטים על המפגשים - 052-5014425