הרגשות שלנו חשובים ביותר ועם זאת כלל לא מובנים לנו. לרגל צאת ספרו החדש "המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים את כל הרגשות הללו?", מסביר שחר בן-פורת מהם עשרת הדברים שאתם לא יודעים על רגשות – וכדאי שתדעו.
1. אין דבר כזה רגשות שליליים
יש יחס שלילי לרגשות, וכל אחד נרתע, שונא או לא אוהב רגשות מסויימים. יש אנשים שרואים בכעס רגש שלילי ואחרים דווקא בפחד. אם נשנה את היחס שלנו לרגשות נגלה שיהיה לנו הרבה יותר קל להרגיש אותם כאשר הם עולים.
2. אי אפשר להיתקע ברגשות
כל רגש משתנה באופן טבעי אם אנחנו מסכימים להרגיש אותו. זה קורה גם אם לוקח להם הרבה זמן לעבור יחסית למה שהיינו רוצים.
3. תנודות במצבי הרוח זה דבר נורמלי
הרבה אנשים חושבים ששינויים תכופים במצב הרגשי מעידים על התחלה של שגעון. למעשה, הרגשות יכולים להשתנות בתדירות גבוהה, כמו המחשבות שלנו, וזה דבר נורמלי לחלוטין.
4. הרגשות בנויים בשכבות
כאשר אנחנו מרשים לעצמנו להרגיש רגש מסוים עד תום, הוא יתחלף בשלב מסוים לרגע אחד. כעס יכול להפוך לפחד, פחד לכאב, רגשי אשמח לפחד, כאב לשקט, עצב לשמחה.
5. ההתמסרות לרגשות מביאה איתה מתנות
בהסכמה לפחד אני מתחבר מחדש לדחף להגשים את עצמי. הכעס מביא איתו נחישות ויצירתיות. אחרי שהם חולפים, רגשי האשמה משאירים בתוכנו צניעות. וכאב רגשי, כאשר הוא חולף, משאיר צניעות.
6. חשיבה חיובית לא משנה הרגשה שלילית
כל עוד הלב כואב, המחשבות יהיו שליליות מטבען. תרגילי חשיבה חיובית יכולים לגרום להקלה, אך כדי לשנות את המחשבות שלנו עלינו לטפל ברגשות הכואבים.
7. הרגשות מחברים אותנו לטבע האמיתי שלנו
דרך הרגשות אנחנו יכולים להכיר את עצמנו, מה אנחנו אוהבים ומה אנחנו רוצים, מה אנחנו לא אוהבים ולא רוצים - ומדוע. אך חשוב לזכור שכל רגש משתנה ולכן חשוב לבחון את התחושות השונות לאורך זמן ולא להסיק מסקנות מיידיות.
8. כולנו מרגישים אותו דבר
ההבדלים העיקריים בין בני אדם הוא בסיפור: באיזה בית גדלנו, במה אנחנו עוסקים, כמה כסף יש בחשבון הבנק שלנו וכד'. ברובד הרגשי כולנו דומים: אוהבים, כועסים, מפחדים, כואבים, שמחים. ככל ששיחות בין אנשים יהיו על מה אנחנו מרגישים, מערכות היחסים שלנו ישתנו. הרבה מההפרדות והמעמדות בין אנשים יעלמו.
9. הכאב הוא הבסיס לכל הרגשות הקשים
הכאב הרגשי שלנו נובע מחוויות קשות שעברנו בעבר. הכאב הזה מניע את הרגשות המוגדרים שליליים: הוא מזין את הפחד מכך שבעתיד שלנו יקרו דברים שקרו לנו או סביבנו בעבר, מחזק את הכעס שלנו, את הביקורת ורגשי האשמה. ככל שמטפלים בכאב הרגשי, הרגשות הקשים מתרפאים.
10. יש מה לעשות כשמרגישים
כל רגש עובר אך יש דברים שיכולים לעזור לנו כשאנחנו בהצפה רגשית. לצעוק בחוף הים או להרביץ לכרית יעזור לשחרר כעס, לרעוד בגוף עוזר לשחרר פחד, וכאשר אתם בהתקף חרדה, שכבו על הרצפה. היציבות שלה נותנת מענה להרגשה שהכל רועד, והקרירות של הרצפה מאזנת את עוצמת הרגש.
*הדברים לקוחים מתוך הספר "המדריך למרגיש המתחיל או מה לעזאזל עושים את כל הרגשות הללו?", מנדלי מוכר ספרים ברשת. 98 עמודים, 60 שקלים, 30 שקלים לגרסה אלקטרונית. להשיג ב- http://mendele.co.il וב- www.freedomtofeel.co.il.