האח הגדול בפתח. שוב אנחנו עומדים להתוודע למגוון טיפוסים שיעשו הכל כדי לזכות ב-SMS שלנו. אבל מעבר ליצר המציצנות שלנו כצופים, תוכניות הריאליטי מספקות לנו הזדמנות לבחון התנהגויות אנושיות שונות, ואת האפשרות לדמיין איך אנחנו היינו נוהגים במקומם. אחת השאלות המתבקשות היא האם כדי להתקדם בחיים אנחנו חייבים לתמרן את כל העולם, והאם מניפולטיביות היא שם המשחק? יצאנו לבדוק.
נכון, אף אחד לא אוהב שמסבנים אותו. מסמסים רבים יעידו שהם בחרו במועמד שלהם בגלל שהוא יצא הכי נקי לדעתם. ואם לא – אז לפחות בגלל שהוא כן, כמו דודי מליץ, שהכריז כבר בהתחלה שהוא נכנס לבית האח הגדול כדי לתמרן את כולם. אמר - והצליח בגדול.
כולנו מניפולטורים
מה מקור המילה מניפולטיביות? היא מגיעה מהשפה היוונית, מהמילה ידיים. בהתחלה היא ציינה כל פעולה ידנית שנועדה לשנות משהו. עם הזמן היא גלשה לתחום המופשט יותר, וציינה כל פעולה שמטרתה לחולל שינוי. רק בתקופה האחרונה קיבלה המילה קונטציה שלילית.
"מניפולטור הוא מי שמבליט פרטים מסוימים, ומעלים או מטשטש אחרים כדי לגרום לאדם השני לתת לו את מבוקשו", מסביר ד"ר ניר עישר, מומחה לפסיכולוגיה התנהגותית. "במידה מסוימת כולנו מניפולטורים. כולנו, מעצם העובדה שיש לנו נקודת השקפה ייחודית על הדברים - תמיד מבליטים את מה שרצוי לנו או את האופן שבו הדברים נראים בעינינו. האם זה הופך אותנו לשקרנים חסרי תקנה? לא בהכרח.
"גבר שמחזר אחרי אישה רוצה שהיא תאמין שהוא מוצלח, חסון וחכם, לכן הוא יטשטש את החולשות שלו ויבליט את כל מה שמאיר אותו באור חיובי", ממשיך ד"ר עישר. "אותו דבר עושה כל מי שעובר ראיון עבודה, או מי שמנסה ליצור חברות חדשה. התנהגות כזאת היא נורמטיבית ומקובלת. הבעיה היחידה שעשויה להתעורר: כאשר המניפולציה נכשלת והרושם הרצוי לא הושג, דבר שמעורר במניפולטור במשקל נוצה תחושה של אכזבה", מסביר ד"ר עישר.
לדברי ד"ר עישר, העסק יוצא משליטה כאשר אנשים מפעילים מניפולציות שמבוססות על שקר גמור - כאשר לדימוי שהאדם מנסה לשווק אין כל אחיזה במציאות, לפחות לא בעיני המניפולטור עצמו. "מדובר באנשים עם הערכה עצמית מאוד נמוכה", מפרט ד"ר עישר, "אדם שחווה את עצמו בצורה שלילית ומוצא את עצמו משקר, כדי ליצור רושם טוב יותר מזה שיש לו על עצמו. אם המניפולציה מצליחה, ההערכה העצמית הנמוכה רק מזינה את עצמה. המניפולטור מוכיח לעצמו שהדרך היחידה שלו להשיג דברים היא לשקר", הוא מסביר.
אז האם אפשר להצליח בלי המניפולציות והשקרים הקטנים? ד"ר עישר טוען שכדי להשיג דברים בחיים כל אחד מאיתנו צריך להאמין שהוא מסוגל לעשות זאת גם בלעדיהן. איך? לחזק את ההערכה העצמית וללמוד להסתדר בלי תמרון מתמיד של האחר.
עדיף ללכת בדרך הישר
המאמן האישי אלון גל מסביר מתי רצוי להשתמש במניפולציה לתועלת אישית ומתי עדיף להימנע:
1. מניפולציה זה הכי, אחי. בסך הכל מדובר בצורת אינטרקציה לגיטימית - עוד דרך שאנו משתמשים בה כדי להניע את האנשים סבבינו. אדם בלי יכולת מניפולטורית הוא פזבנג (ממזר, פרא אדם) חסר תועלת. היחידי שיכול להרשות לעצמו לא להשתמש במניפולציה זה דיקטטור אכזר שכולם סרים למרותו.
2. שימוש בעת הצורך. המניפולציה היא כלי שיעזור לכם לנצח. אבל, וזה אבל חשוב - לא צריך להפעיל התנהגות מניפולטיבית שלא לצורך; זה רק יפגע בכם וימאיס אתכם הן על הצופים והן על החברים שלכם למשחק, ראו מקרה דן מנו.
3. אם יש דרך אחרת - תשתמש בה. מניפולציה היא לא לגיטימית כאשר יש לך אפשרות להיות ישר ולהשיג את אותן תוצאות. וממש לא ראויה כשמטרתה היא להשפיל את האחר ולפגוע בכבודו.
4. בחירה נכונה. כשאתם בוחרים בני ברית, לכאורה נדמה שהכי חכם ללכת עם החזקים ביותר. ההיסטוריה מוכיחה שדווקא בחירות שנעשו מהלב מועילות יותר.
5. נפלת קורבן להתנהגות מניפולטיבית? אל תחזיר. אין בזה טעם. עדיף לחשוב איך לסובב את הפגיעה בך לטובתך. שפרה זכתה בזכות היכולת הזו. היא לא שקעה בתחושה קורבנית אלא התעלתה. כשאתה מרגיש קורבן - תזכור שתיכף זה נגמר. בסופו של דבר – זה בסך הכל משחק.
6. שמרו על האינטרסים שלכם. אם אתם נמצאים בסיטואציה חברתית שבה אנשים סביבכם מרכלים או מתחמנים, השיקול היחיד שצריך לעניין אתכם אם לקחת בזה חלק או לא, הוא האם זה ישרת את המטרות שלכם. גם אם יש לכם דעה מוצקה בנושא, אין סיבה להביע אותה אלא אם זה מקדם אתכם.
7. צרו קשרים. איך נשמרים מליפול קורבן למניפולציה? ככל שאתה נמצא במערכות יחסים אינטימיות וטובות אם יותר אנשים, הסיכוי שלך להפוך לקורבן קטן.
8. תיפתחו. איך מתקרבים לאנשים? מנהלים שיחה אחת אינטימית עם אחד המשתתפים לפחות פעם ביום. השיחה לא צריכה להיות קשורה במשחק, תשתדל לחלוק משהו אישי עם השותף לשיחה, לחשוף את עצמך באיזשהו אופן. גם אם זה אדם שאתם לא מחבבים, כדאי להגיע למצב של שיחה כנה.
תניעו את החיים קדימה
ואם אתם עדיין לא שם? אולי אתם צריכים את הדחיפה קדימה, לצאת מהדשדוש ולהתחיל לצעוד בדרך חדשה. גיל ולימור נפתלי, מאמנים אישיים ועסקיים מציעים חמש דרכים פשוטות ויעילות שיעזרו לכם להגדיר את המטרה ולשמור על ערך עצמי גבוה.
מחשבה יוצרת מציאות. כל דבר שיש בעולם התחיל מרעיון שנבט למישהו בראש. לכל אחד מאיתנו יש מחשב בבית כי זה החזון שהיה לביל גייטס כשהיו רק 500 מחשבים בעולם.
חלמו בגדול. הבעיה של רוב האנשים בעולם היא לא שהם מכוונים גבוה ולא פוגעים, אלא שהם מכוונים נמוך ופוגעים. בררו עם עצמכם מה אתם באמת רוצים וצאו להגשים את חלומכם.
חזון. לכל האנשים המצליחים בעולם יש חזון שהם הולכים לאורו. החזון הוא השראה וממנו גוזרים מטרות מעשיות.
גבשו רשימת מטרות. גזרו מהחזון מטרות ויעדים פרקטיים ותחומים בזמן ומתוכם גבשו תוכנית בודה שתוביל להגשמתם ולהגשמת חזונכם.
תעיזו. אין לכם גבולות מלבד הדמיון. לכו מעבר למוכר ולסביר, צאו מהנינוחות שלכם ועשו דברים לא שגרתיים. כל יום תעשו דבר אחד קטן שמפחיד אתכם.
>> מעניין אם גם קופים מניפולטיביים. למה היהדות לא מאמינה שבאנו מהקוף?