אם כותרות כמו "סליחה, החיים שלך ממתינים", "להתחיל מחדש, שוב" ו"בושה בושה, לכי מכאן" אומרות לכם משהו, סימן שאתם יודעים בדיוק מהם ספרי עזרה עצמית.
זה גם סימן שאתם צריכים להפסיק להשתמש בהם, וכמה שיותר מוקדם. כי זה אולי יפתיע אתכם, אבל פסיכולוגים טוענים שספרי עזרה עצמית עלולים לגרום לכם הרבה יותר נזק מאשר תועלת.
ספרים כאלה לרוב מציעים לקוראים להעלות את רמת הביטחון העצמי שלהם על ידי דקלום של מנטרה חיובית לעצמם, כמו למשל "אני אצליח" או "אני מרגיש טוב".
אלא שמחקר חדש שפורסם במגזין "Psychological Science" מצא כי אנשים בעלי ביטחון עצמי נמוך שחזרו שוב ושוב על אותן הצהרות אישור עצמי - חשו בסופו של דבר גרוע יותר. ניסוי אחר שנערך גילה באופן מוזר כי דווקא דקלום וחזרה על הצהרות שליליות עלול להיות יעיל הרבה יותר.
ככה זה עבד: במחקר הראשון, שנערך באוניברסיטאות ווטרלו וניו ברנסוויק, ביקשו חוקרים ממתנדבים לחזור על ההצהרה "אני אדם אהוב", ואז בדקו את מצב רוחם. באופן די בולט, מתנדבים בעלי הערכה עצמית נמוכה חשו גרוע יותר לעצמם מאשר בעלי הערכה עצמית ירודה שלא נתבקשו לומר את המשפט.
במסגרת מחקר נוסף נדרשו המשתתפים למנות מחשבות שליליות לגבי עצמם בד בבד עם מחשבות חיוביות. מוזר, אבל דווקא מצב רוחם של בעלי ההערכה העצמת הנמוכה השתפר פלאים כשניתנה להם ההזדמנות לציין מה הם לא אוהבים בעצמם, הרבה יותר מאשר כשנתבקשו להתמקד בצדדים החיוביים שלהם.
הפסיכולוגים מציעים הסבר: הצהרות חיוביות "מלאכותיות", כגון "אני מקבל את עצמי לחלוטין", פשוט מזכירים לאנשים שחשים רע עם עצמם עד כמה ההיפך הוא הנכון מבחינתם.
"חזרה על מנטרות חיוביות עשויה להיטיב עם אנשים מסוימים, כאלה שיש להם ביטחון עצמי גבוה, אבל לירות ברגל לאותם האנשים שלה היא מנסה לעזור", מסכמים עורכי המחקר.
איזה מין בני זוג אתם? המבחן הגרפולוגי שעשוי לחשוף אם אתם באמת כזאת מציאה
העצה הטובה: שני תרגילים שירעננו לכם את היום. פשוט תנסו - בלי ציניות