במאה האחרונה, ביטחון עצמי נחשב למרכיב הכרחי לבריאות נפשית טובה. צמד המילים הזה הפך להיות משאת נפש של רבים וטובים - גברים רוצים להשיג כסף, משרת ניהול וביטחון עצמי; נשים רוצות להשיג גבר עם כסף, לב רגיש, עיניים עצובות ו...ביטחון עצמי. בדרך להשגת היעד הנכסף הזה הורים פיזרו אלפי שקלים ומורים השקיעו אינספור חיזוקים חיוביים כדי לטפח את הביטחון העצמי של הילדים שלהם. ולמרות זאת, פסיכולוגים חברתיים אומרים לאחרונה בביטחון שאת הערכת היתר של הביטחון העצמי יש לקחת בעירבון מוגבל.
מה רע בביטחון עצמי? טוב ששאלתם
הביטחון העצמי הוא לא טלית שכולה תכלת. ביטחון עצמי גבוה דורש להרגיש טוב יותר מאחרים כדי להרגיש טוב לגבי עצמך, ומעודד אותנו לשמר תפיסה אידיאליסטית ולא ריאליסטית של עצמנו. לביטחון העצמי יש אפקט שלילי במיוחד כשאנחנו נתקלים בכישלון - אנשים עם ביטחון עצמי גבוה נוטים לבטל פידבקים שליליים, ולא לתת דין וחשבון על הפעולות השליליות של עצמם. לעומתם, אנשים עם ביטחון עצמי נמוך נאחזים בכישלון בשביל "להוכיח" שהם לא טובים.
בגלל שאנשים עם ביטחון עצמי גבוה חייבים לחזק את תפיסת העצמי שלהם, ביטחון עצמי גם קשור לתפיסה עצמית מעוותת וחוסר התעניינות באחרים. אנשים שמאיימים על תפיסת העצמי של אדם עם ביטחון עצמי עלולים להיתקל בהתנגדות ולפעמים אפילו אלימות או תוקפנות. בקיצור, ביטחון עצמי גבוה יכול ליצור מרחק בינינו לבין אחרים.
"כשהביטחון העצמי מצוי במידה בריאה, האדם יודע מה הוא שווה, מה מגיע לו ומה לא מגיע לו", מסבירה ענבל חזקיה, פסיכולוגית במרכז "ד"ר טל", מרכז מומחים לייעוץ וחוות דעת בתחום הבריאות הנפשית. "כשהוא נמוך מדי, מדובר באנשים ששמים את טובת האחר לפני טובתם. ואילו אדם עם ביטחון עצמי גבוה יחשוב שמגיע לו יותר מכולם ויהיה כוחני מול אחרים".
חמלה עצמית זה השחור החדש
אז כן, שמו הטוב של הביטחון העצמי נפגע בשנים האחרונות באופן משמעותי, גם בעקבות מחקרים שונים. פסיכולוגים רבים החלו לחפש קונספט חדש לגבי עצמנו. התוצאה - חמלה עצמית. מה זה אומר? חמלה עצמית היא בכלל לא הערכה של עצמנו, אלא גישה שאנחנו מאמצים כלפי הכישלון והסבל האישיים שלנו. החוקרים הגדירו שלושה מאפיינים:
1. חמלה במקום ביקורת: אנשים בעלי חמלה עצמית הם סובלניים ואוהבים כלפי עצמם כשהם מתמודדים עם כאב או כישלון, ולא ביקורתיים.
2. "כולנו בני אדם" במקום בידוד: אנשים בעלי חמלה עצמית מסתכלים על עצמם בפרספקטיבה אוניברסאלית. הם יודעים שלכל בני האדם יש כישלונות, רגשות קשים ורגעים לא טובים. הם לא נוטים להרגיש לבד בכישלון שלהם.
3. ויסות רגשות במקום מחשבות טורדניות: אנשים בעלי חמלה עצמית יכולים לווסת את הרגשות שלהם, ומסתכלים על הרגשות שלהם בפרספקטיבה. הם לא חופרים לעצמם או לאחרים על דברים שהם לא אוהבים, לא נוטים לאובססיה על כישלונות, ולא רואים בהם הוכחה לאי היכולת שלהם.
לחמלה עצמית יש כמעט את כל היתרונות של ביטחון עצמי, רק בלי כל החסרונות. למשל, היא לא מעודדת נרקיסיזם או השוואה לא בריאה עם אחרים. מחקרים מראים שאימון בחמלה עצמית יכול להביא ליתרונות הפסיכולוגיים הבאים: תחושת שמחה, אופטימיות וסקרנות, ירידה בתחושת החרדה והדיכאון, פחות רגשות כישלון ונחיתות, הרגשה ארוכת טווח של ערך עצמי, פחות ביקורת עצמית ופרפקציוניזם, הגנות טובות יותר מפני השוואה חברתית שלילית, פחות כעס ויכולת ליזום ולבצע מטרות.
האם זה מתכון ללוזרים?
ואם חשבתם לעצמכם "איזו מין גישה זו? זה נשמע כמו המסלול הבטוח לייצור אנשים חסרי מוטיבציה ורצון להתקדם בחיים!", מחקרים מעידים שאתם טועים. אנשים שהם אדיבים כלפי עצמם מסוגלים יותר להודות בטעויות, לשנות התנהגות לא פרודוקטיבית ולקבל אתגרים חדשים.
אם כדי לעודד ביטחון עצמי בילדים אנחנו נותנים לו מחמאות, מה צריך לעשות כדי לפתח בו חמלה עצמית? "מחמאות ופידבק חיובי זה חשוב, אבל לא מספיק", מסבירה חזקיה. "כדי לבנות עמוד שדרה פנימי, צריך להתייחס לילד, להקשיב לו. אם אני מקשיב לו – אני מכיר בכך שהוא בעל ערך מעצם קיומו. לגבי היחס לכישלונות – אפשר להסביר לילד שהוא צריך ללמוד כדי לעשות כמיטב יכולתו. הדגש הוא על ההתנסות ולא על התוצאה".
חמלה עצמית היא קלה יחסית להתנסות. שלא כמו ביטחון עצמי, היא לא דורשת אישור חברתי או השגת תוצאות מסוימות. היא גם לא דורשת מאיתנו תפיסה מוגזמת של עצמנו, אלא להיפך - מאפשרת לנו לקבל את עצמנו כמו שאנחנו. רובנו כבר טובים בלהפגין רוך כלפי אחרים; חמלה עצמית מאפשרת לנו לנהוג כלפי עצמנו באותה מטבע, ולחבק את האנושיות הלא מושלמת שלנו.