כולנו חווים מצבי מצוקה ומשבר בחיים: פיטורים ואבטלה, חרדת המלחמה, מוות של אדם יקר, מחלה קשה, גירושים או כל אירוע אחר שמטלטל את חיינו כפי שאנו מכירים אותם ומאלץ אותנו להסתגל לשינוי שכרוך באובדן.
למרות התחושה הברורה שהקרקע נשמטת מתחת לרגלינו, של אובדן כוחות, דכדוך ובלבול, מחקרים מצאו שאחרי ההלם הראשוני, טראומה או משבר יכולים, באופן מפתיע, דווקא לחזק אותנו. זוכרים את האמרה הצבאית "מה שלא הורג, מחשל"? אז לפעמים זה באמת נכון. על מנת להתחזק ולפתח את שרירי הנפש שלנו, עלינו להתמודד עם קשיים, ומסתבר שיש כמה דרכים בהם אנו יכולים להרוויח מטראומה או משבר. בפסיכולוגיה החיובית קוראים לזה "צמיחה פוסט-טראומטית".
והנה כמה דרכים ודוגמאות לצמיחה כזו:
1. אחד הלקחים השכיחים שאנחנו לומדים ממשבר או טראומה הוא שאנחנו הרבה יותר חזקים ממה שחשבנו, וההערכה המחודשת של כוחותינו נותנת לנו בטחון להתמודד עם אתגרים גם בעתיד. התמודדות עם אתגר מגלה ומוציאה לאור את יכולותינו החבויות, וכאשר אנו רואים יכולות אלה, הדימוי העצמי שלנו משתנה ודווקא מתחזק. חשוב להיות מודעים לכוחות שלנו, לפרגן לעצמנו, ולדעת שמהמשבר הזה נצא מחוזקים.
2. למרות שמשבר עלול לפגוע ביחסים בזוגיות ובמשפחה, במקרים רבים הוא דווקא מחזק יחסים ופותח את הלב של אנשים זה כלפי זה. הרי כשאנחנו דואגים למישהו, אנו מפתחים כלפיו רגשות אהבה, וכשמישהו שדואג לנו, אנו חשים כלפיו אהבה והכרת תודה.
הרשו לעצמכם להיעזר ולהישען. אין בזה בושה, להיפך, מדובר בזכות גדולה, משום שאתם מאפשרים לאנשים שאוהבים אתכם לעשות משהו למענכם. חשוב מאד לא להתכנס ולהתרחק. אל תתנו לרגשות בושה, אשמה ותסכול להכתיב את היחסים שלכם עם האהובים עליכם, דברו בגילוי לב על מה שעובר עליכם, שתפו פעולה ונסו להתמודד עם הקשיים יחד.
3. משבר עשוי לשנות סדרי עדיפויות, פרספקטיבה ופילוסופיות כלפי החיים. לעתים זהו מעין חלון הזדמנויות - כל הקלפים נטרפו, ולכן זה הזמן לנסות לארגן את חייכם מחדש. אם, למשל, הייתם שקועים עד צוואר במרוץ אחרי יוקרה, הצלחה וכסף ולפתע פוטרתם, אולי זה הזמן לשאול את עצמכם - עד כמה זה באמת משמעותי וחשוב עבורכם, מהם הערכים שבאמת מנחים אתכם, היכן הייתם רוצים להשקיע את האנרגיה שלכם? אולי פתאום תגלו שלמשפחה חשיבות עליונה עבורכם, ושפסק הזמן שנכפה עליכם הוא הזדמנות לשנות כיוון בקריירה? אולי זה הזמן להגשים חלום ישן? מה שחשוב כאן הוא לא רק לגלות את הערכים החשובים לכם ולעשות החלטות עקרוניות, אלא גם להתחיל לנקוט צעדים מעשיים לכיוון השינוי שבחרתם בו, אפילו אם מדובר צעדים קטנים.
בסופו של דבר, משבר בהחלט יכול להיות מנוף לגילוי הכוחות החבויים בכם, לחיזוק יחסים עם אנשים קרובים, ולשינוי ערכים וסדרי עדיפויות. מה שחשוב הוא לשמור על גישה אופטימית, להישאר פעילים, לבנות סדר יום, לשתף קרובים ואהובים במה שעובר עליכם. לא להתכנס, לא להפוך פסיביים, לא לשקוע במעגל קסמים של מחשבות שליליות, ולזכור שגם בתקופות קושי אנו יכולים לצמוח, להתחזק ואפילו לתרום לאחרים.
איריס רילוב היא פסיכולוגית קלינית מומחית. לאתר הבית שלה