הוא אחד מעשירי ארצות הברית, נחשב לגורו נדל"ן, פרשן פיננסי המופיע בפוקס ו-CNN, עובד ומייעץ לעסקים חובקי עולם, מרצה מבוקש, מנחה סמינרים וסופר. הספר שלו "למה האידיוט הזה עשיר ואני לא?", הפך לרב מכר בארצות הברית וגם בישראל. רוברט שמין נמצא בימים אלו שוב בישראל, מתוך מטרה לעזור לנו להגשים את מלוא הפוטנציאל הכלכלי שלנו.
לי זה נראה שלאמריקאים יש הערכה עצמית גבוהה ביחס לכסף בהשוואה לישראלים. הם לא מתביישים.
"לא, ממש לא. זה רק נראה ככה. בשבוע שעבר העברתי סמינרים באמריקה, השתתפו בהם עשירים, אנשים ממעמד הביניים והעניים, ולכולם אותן בעיות – אם יש להם כסף הם מרגישים אשמים, אם אין להם הם מרגישים אשמים. לעשות עסקים ולהרוויח כסף זה לא קשה כמו שאנו חושבים. אני לא אומר שזה קל, אבל הגישה המנטלית שלנו היא לדעתי הבעיה הכי גדולה שלנו. אנשים מעדיפים לדבר על חיי המין שלהם ולא על הכסף שלהם".
אין כסף למסטיק
שמין, בן למשפחה יהודייה, מעיד על עצמו כמי שגדל בתוך עוני ומספר שלהורים לו לא היה כסף. "בכל פעם שביקשתי משהו אמרו לי 'אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו', 'אתה חושב שכסף גדל על העצים?', 'אנחנו לא מדפיסים כסף'. פעם ביקשתי מסטיק שעלה פני ואמא שלי אמרה לי 'אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו'. באמת, אין לכם פני?", הוא אומר וצוחק.
אבל בגיל 32 הפך שמין למיליונר, בזכות הצלחה בהשקעות שונות שביצע. מאז הוא החליט לשתף עם העולם את החוכמה שלו. "כל מה שאני אומר לך למדתי בדרך הקשה", הוא מבהיר. לדבריו, עיקר הבעיה נמצא בתת המודע, והיא מתחילה במה שאנו שומעים על כסף במרוצת חיינו. "אם אתה ילד ששומע דברים כמו שאני שמעתי, אז מה אתה גדל לחשוב על כסף? שהוא קשה להשגה, שהוא מפחיד, שאי אפשר להשיג אותו. תראה את הסרטים, בהם האנשים העשירים הם רעים, חמדנים, פושעים; כסף רע, משחית. האם זה אמת? לא. למעשה, עשירים נותנים יותר לצדקה. למעט יוצאי דופן, אנשים עשירים הם נחמדים ופתוחים".
בצד המשקעים שיש בתת המודע שלנו, שמין מצביע גם על הסביבה כבעלת השפעה – גם בחיינו הבוגרים. "אני יכול לקחת את חמשת האנשים שאתה מבלה איתם, לעשות ממוצע של ההכנסה שלהם וזו תהיה ההכנסה שלך. כשהרווחתי כסף בעסק שלי והתחלתי להצליח, היה פעם אחת כינוס משפחתי. הייתי מאוד עסוק ולכן שכרתי הליקופטר כדי להגיע. כשהגעתי, כולם אמרו לי 'מי אתה חושב שאתה, מה זה ההליקופטר הזה, אתה רוצה להשוויץ, מה הבעיה שלך'. על זה הם דיברו במשך ארבעה ימים. הם רצו שאצליח – אבל לא כל כך. זה לא נוח לאנשים. אם תלך הביתה עם מכונית בנטלי או ספינה פרטית, זה יגרום לאנשים מסביבך לא בנוח. אנו לא רוצים שהם ירגישו בכך, ולכן יש לנו מחסום מנטלי בנושא".
זה לא יעבוד
הדרך לשינוי, מבהיר שימן, היא מודעות עצמית. בסדנאות שהוא מעביר הוא מדגים בצורות שונות לאנשים את הפחד שלהם מכסף ומראה להם עד כמה הוא חזק מצד אחד – ומגוחך מצד שני. באחד התרגילים הוא נותן לאנשים מהקהל כסף ממשי, וחושף בכך את התגובה הנפוצה של אנשים במצבים מסוג זה. "אנשים מפחדים לקחת כסף גם כשהוא חינם", הוא אומר. "רוב האנשים לא מודעים לכך שיש להם בעיה עם כסף". בנוסף, הוא מבקש לשים לב לאופן בו אנו מדברים: "אני אוהב לתפוס אנשים בשפה שלהם. 'זה לא יעבוד', 'הכלכלה במצב רע', 'אי אפשר להרוויח כסף', 'צריך כסף כדי להרוויח כסף'. כל מה שאנו אומרים הוא נכון. כל מה שאתה חושב, אתה צודק".
זה מה ששומעים בתקשורת כל הזמן.
"אני לא אומר אל תקשיבו לחדשות – אני מקשיב להן – אבל בתקשורת המציאות תמיד רעה. אתה יכול להקשיב לחדשות, אבל תנסה להבין מה אמיתי. לדוגמא, לא מרשים לי להגיד את זה בפוקס או ב-CNN, אבל על 47% מהבתים בארצות הברית אין הלוואות או חובות. בנוסף, 80% מהבתים המעוקלים בארצות הברית נמצאים ב-14 מחוזות בלבד. בארצות הברית יש 50 מדינות ובכל אחת יש 20-40 מחוזות. אם תקשיב לחדשות, נשמע שזה קורה בכל עיר ובכל מקום.
"יש לנו בעיה גדולה בכלכלה; יש אבטלה ויש אנשים שלא מרוויחים כסף, אבל גם יש אנשים שמרוויחים הרבה כסף. אתה יכול להגיד לעצמך שאף אחד מתושבי המדינה שלך לא יכול להרוויח כסף או לפתוח עסק בתקופה הזו? תמיד יש הזדמנות ליחיד ללא קשר לכלכלה. 80-90% מהמולטי מיליונרים בארצות הברית התחילו עם פחות מ-1,000 דולר.
"אם לא תעשה משהו גם לא תרוויח כלום, והדבר החשוב ביותר הוא לחשוב נכון. האנשים העשירים מחפשים הזדמנות, בעוד שרוב האנשים מחפשים בעיות. בנוסף, הם יכולים לשלוט ולכוון את האנרגיה שלהם. אם אתה מקשיב לחדשות ואתה מאמין לזה, אתה לא תעשה שום דבר. אם אני יכול לכוון את האנרגיה שלי לתחום העסקי בכל יום – בידיעה שיש לי עליות וירידות, שיש אתגרים, שזה אולי ייקח יותר זמן ממה שאני רוצה, אבל זו הכוונה שלי – אני אצליח".
כסף לא מביא לאושר
אם נראה לכם שהמסקנה ששימן מנסה להעביר היא שהכסף הוא הדבר החשוב ביותר, אתם טועים. "לכסף אין קשר לאושר. אני חשבתי שאם אעשה כסף אהיה מאושר וכל הבעיות שלי ייעלמו, אבל זה לא נכון. אם אתה מאושר ומודה על מה שיש לך, אתה עשיר. יש לי חבר עם 20 מיליון דולר והוא אומלל כל הזמן, חושב כל הזמן על הכלכלה, על המיסים, מרגיש שאנשים רודפים אחריו. הוא מתוח, עובד יותר מדי. הוא לא שמח, הוא לא עשיר, גם אם יש לו 20 מיליון דולר".
נראה שהכסף הפך לאלוהים החדש ואנשים מאוד חמדניים לגביו.
"רוב הבעיות באות כשהאמצעים הופכים למטרה. למה אנשים רוצים כסף? כדי לטייל, לדאוג למשפחה, לעסוק בפעילות רוחנית. הכסף הוא האמצעי, אבל מה קורה כשהכסף הופך למטרה? אם אתה רוצה לעשות כסף בשביל הכסף, אתה תעשה אותו, אבל האם זה יעבוד בטווח הארוך? קרוב לוודאי שלא.
"אני שם את הלקוחות שלי קודם, את המשקיעים שלי קודם, את מערכות היחסים שלי קודם לכסף. נכון, צריך לשים לב לכסף, צריך לעשות כסף, אבל אם אתה שם את המשימה שלך בראש, אתה תצליח יותר. בנוסף, זה מהנה יותר ואני מאמין שתעשה יותר כסף בכל מקרה".
יש אנשים שיגידו שיש סתירה בין רוחניות ומודעות עצמית לבין להיות עשיר.
"אני לא רבי, אבל אהבת הכסף היא החטא, לא הכסף, ויש הבדל גדול. המלך דויד, המלך שלמה, הם היו עשירים ורוחניים. התורה מדברת על צדקה כעל ערך חשוב מאוד בלי קשר לרמת הרוחניות שלך. כשהייתי עני, נתתי 15 סנט או דולר לצדקה, וזה היה נחמד. אבל אם אתה רוצה לעזור לאחרים, מסיבה דתית או רוחנית, יש לך מחוייבות לעשות כסף. כשיש לך הרבה כסף, אתה לא נותן אותו לבית ספר אלא בונה בית ספר.
"אנשים יגידו שבשביל לעשות כסף אתה צריך להקריב, לשקר, לרמות, להיות רע. זה לא נכון, אתה יכול לעשות כסף מבלי להקריב את הערכים שלך".
מה היית משנה בכלכלה העולמית?
"להעצים אנשים וללמד אותם להצליח. למדתי בבית ספר הרבה דברים, אבל אף אחד לא לימד אותי איך להצליח או לעשות כסף. בנוסף, אני מאמין באחריות חברתית. אני מאמין שאתה חייב לעשות כסף, אבל אתה צריך גם לעזור לאנשים. יש הרבה חברות שעושות את זה ואני מקווה שאנו בדרך לשם".
הדרך של רוברט לעשות כסף
1. לקבוע מטרה ספציפית, לעוד שנה, חמש שנים, עשור וכן הלאה.
2. לקבוע בכל יום מה עליי לעשות כדי לגרום לשינוי לקרות.
3. לבנות צוות המורכב מאנשים שטובים בדברים שאני לא טוב בהם.
4. ללמוד לבקש עזרה מאנשים ולשלם להם על הזמן שלהם.
5. ליהנות מהתהליך. לא משנה באיזה מצב אתה, עשיר או מעמד ביניים, יש אתגרים, עליות וירידות, והם לא נעלמים, לכן חשוב ליהנות מהדרך.
6. מה שעוצר אנשים הוא הפחד מלעשות טעות. חשוב לזכור כי כולנו עושים טעויות וכך אנו לומדים.
רוברט שמין מעביר בארץ שתי סדנאות, האחת היום, יום חמישי ה-5.7, והשניה ביום שלישי ה-10.7