הכביסה תחכה עד מחר על החבל. לא יקרה שום דבר אם אני אשלם את חשבון החשמל ביום ראשון. אני רק אראה אם יש משהו חדש בפייסבוק ואז אני אמשיך להתכונן למבחן. אם אתם מזהים את עצמכם באחד או יותר מהמשפטים הנ"ל, גם אתם – כמו רבים אחרים – סובלים מדחיינות ברמה כזו או אחרת.
מהי בעצם דחיינות? דחיינות היא סוג של עצלות. היא הרגל רע שמפריע לנו להשיג את הדברים שאנחנו רוצים, ומעכב אותנו מלגדול כבני אדם. דחיינות פירושה חוסר מחויבות לנקוט בפעולה ולעשות משהו. לשמחתנו, לא מדובר במחלה כרונית, אלא בסימפטום שיכול לנבוע מסיבות שונות. אבל גם בלי לצלול לניתוחים פסיכולוגיים, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפסיק להיות דחיינים וללמוד איך להגדיל את היעילות שלכם.
1. קבעו מטרות ספציפיות וברורות
קביעת מטרות היא צעד חיוני בתהליך ההתגברות על דחיינות ועצלות. מטרות נותנות לחיים שלנו כיוון, ועוזרות לנו להישאר במסלול. אבל חשוב שהמטרות יהיו ספציפיות וברורות, כדי להעצים את המוטיבציה שלנו ולשמור עליה לאורך זמן. כמובן, אם אנחנו בעלי מוטיבציה יהיה לנו קל יותר להתגבר על דחיינות ועצלות.
2. חלקו מטלות גדולות למטרות קטנות
חלוקה של מטלה אחת למספר מטרות קטנות יותר עוזר לנו להתמקד במטלות החשובות יותר, והופך כל מטלה מפחידה למשהו שניתן להשתלט עליו. זכרו, אתם לא יכולים לעשות את כל הדברים באותו הזמן, לכן סדרו את המטלות הקטנות לפי סדר חשיבות והתחילו במטלות הדחופות והחשובות ביותר עבורכם. שיטת עבודה כזו תעזור לכם להיות יעילים יותר ולהספיק יותר דברים.
3. תכננו את סדר היום שלכם
תכנון והגדרת סדר היום שלכם יעזרו לכם לבצע ולהשלים יותר דברים. כך תהיו פרודוקטיביים יותר ותסיימו כל יום בתחושת סיפוק. לא תמיד קל לדבוק בסדר יום קבוע, אבל זה צעד הכרחי אם ברצונכם להשיג יותר דברים.
4. הניעו את עצמכם
מוטיבציה היא הכח המניע שעוזר לנו להשיג את המטרות שלנו. אם אתם רוצים להיות בעלי מוטיבציה, ראשית עליכם לדעת מה אתם רוצים להשיג. שנית, עליכם לברר את הסיבות מדוע אתם רוצים את אותם הדברים. ידיעה ברורה מדוע אתם רוצים להשיג דבר מסוים, מדוע אתם רוצים להגשים את החלום הזה ולא אחר, תעזור לכם להגביר את המוטיבציה.
5. קבעו זמן הירגעות ומנוחה
חוסר אנרגיה יכול להוביל לדחיינות ועצלות, ולכן צריך להיות לכם מספיק זמן מנוחה והירגעות. לכן קבעו זמן מוגדר להירגעות ומנוחה, ובכל יום ודאו שיש לכם מספיק זמן לישון (מספיק, לא יותר מדי). יש מגוון רחב של טכניקות הירגעות כגון יוגה, מדיטציה, נשימות עמוקות ועוד. מומלץ מאוד להתאמן באחת מהטכניקות, אפילו מספר דקות ביום.
אור יניר הוא דוקטורנט לפסיכותרפיה