זה לא משנה עד כמה אנחנו מחוברים לרגשות שלנו או לא, נדמה שרבים מאיתנו מתמודדים בשנים האחרונות עם עוצמות הולכות וגוברות של רגשות. האירועים המתרחשים במציאות רצופת הקשיים והמשברים, מעמתים אותנו עם רגשות חזקים, עוצמתיים, שאי אפשר לברוח מהם. תסכול, כעס, ייאוש, פחד, חרדה, כאב, כל אלו ועוד נוכחים בעוצמה רבה יותר מאי פעם.
זה קורה לאנשים רבים, לא רק למי שמחובר באופן טבעי לרגשות שלו. אני פוגש יותר ויותר אנשים שבעבר לא היו יודעים לומר על מה שהם מרגישים יותר מאשר "בסדר", וכיום ניצבים חסרי אונים מול תחושות שהם מעולם לא הרגישו. במקביל, גם אנשים שידעו לומר מה הם מרגישים במידה כזו או אחרת, מתמודדים עם רגשות עוצמתיים יותר מאי פעם.
הרשו לעצמכם להרגיש
הבעיה עם מציאות בה כולנו נמצאים היא שלרובנו אין הכנה להתמודד עם עוצמת הרגשות שלנו. אם גם אתם לא רוצים להעזר בכדורים פסיכיאטריים לטשטוש הרגשות או מגלים שלמרות ההבטחות, הכדור אינו מציל אתכם; אם גם אתם מחפשים דרך לחיות בשלום עם הרגשות שלכם מבלי להיבהל בכל פעם שהם מופיעים, יש כמה וכמה דברים שאתם יכולים לעשות בזמן ביקור הרגשות.
נתחיל בשלושה דברים בסיסיים שיכולים לעזור לכם בכל מצב רגשי בו אתם נמצאים:
להרגיש. הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שרגשות עוברים אם נותנים להם להיות. הסכימו לפחד, לכעוס, לכאוב, להיות עצובים, עד שהרגש מסתיים, גם אם זה לוקח הרבה יותר זמן מכפי שתכננתם או מכפי שהייתם רוצים.
לדבר. מצאו אוזן קשבת לדבר איתה; מישהו חכם, עדין ומכיל, שיאפשר לכם להתבטא מבלי לשפוט את הרגשות שלכם, ויציע לכם נקודת מבט חדשה על המצב איתו אתם מתמודדים. השיתוף והתמיכה עוזרים לעבור את ההצפה הרגשית בקלות רבה יותר.
לקבל טיפול. בלבד שיחה, טיפול גוף-נפש דוגמת הילינג, רייקי ורפלקסולוגיה, הממוקדים במצבכם הרגשי, יכולים לעזור לרפא את הרגשות הפגועים ולמוסס את העומס בו אתם נמצאים.
מה אפשר לעשות כשמפחדים?
לשכב על הרצפה. אם הפחד מגיע לרמה גבוהה ואתם מרגישים בחרדה של ממש, שכבו על רצפה קרה. הקור של הרצפה מרגיע את הגוף, והמשטח הקשה והישר מחזיר תחושה של בטחון, תחושה שחסרה עד מאוד באותם רגעים.
לקחת עזרה טבעית. אם הפחד חזק במיוחד יש שני מוצרים טבעיים שיכולים לעזור. האחד הוא רסקיו רמדי של ד"ר באך, והשני הוא היפריקום, היכולים לעיתים לעזור להרגיע פאניקה וחרדה.
לבחון את עצמכם. אם אתם מתמודדים עם תגובות של חוסר הבנה, שיפוט וזלזול מהסובבים אתכם, בחרו בחוכמה עם מי לדבר על מה שעובר עליכם. בנוסף, כדאי לבדוק האם אתם שופטים את עצמכם באותו זמן – אנו נוטים למגנט למציאות שלנו את אותו היחס שאנו נותנים לעצמנו. ככל שתקבלו את עצמכם יותר, כך ישתנה גם היחס של הסביבה כלפיכם.
מה אפשר לעשות כשכועסים?
לכתוב. קחו דף ועט וכתבו את כל מה שאתם מרגישים ביחס לאדם עליו אתם כועסים או למצב איתו אתם מתמודדים. תנו לכל המילים והמחשבות לצאת אל הדף, לא משנה כמה הן מביכות אתכם. לאחר שסיימתם, שרפו את הדף במקום בטוח (!), דוגמת סיר על הכיריים. האש עוזרת להתמיר את הכעס. חזרו על התרגיל הזה כל עוד אתם מרגישים שיש כעס בתוככם.
לצעוק. רבים מאיתנו לא יודעים לצעוק, וכך הכעס הופך לתסכול פנימי ומרמור שאינם מסתיימים. מצאו מקום שקט ובטוח שבו תוכלו לצעוק: באוטו או בבית עם חלונות סגורים, בחוף הים. פתחו את הפה, קחו נשימה עמוקה והתחילו לצעוק. המשיכו כל עוד אתם צריכים, ואל תשכחו לשתות מים לאחר מכן, להחזיר לחות לגרון.
להרביץ. הכעס שלנו הוא פעמים רבות אלים, בעיקר משום שאנו לא מאפשרים לעצמנו לכעוס בזמן אמת. לכן כדאי להרביץ – קחו כרית והרביצו איתה לקיר, לספה או למיטה. בכל מקרה, אל תרביצו לעצמכם או לאנשים אחרים.
מה אפשר לעשות כשכואבים?
לבכות. הרשו לעצמכם לבכות, גם אם זה לא יאה, לא במקום או פשוט נמשך "יותר מדי זמן". אם אתם מתקשים לשחרר דמעות, מצאו מוזיקה, סרט או תוכנית טלוויזיה שעוזרים לכם לבכות, והקדישו זמן להקשיב או לצפות בהם.
לצחוק. מוזר ככל שזה נשמע, צחוק פועל כמו בכי אצל אנשים מסויימים ו/או במקרים מסויימים. אם עולה לכם חיוך או הצחוק מדגדג אתכם, אל תתביישו. גם אם אתם לכאורה אמורים להיות עצובים, הרשו לעצמכם לצחוק.
להתכנס. להיות בכאב רגשי הופך אותנו למכונסים וסגורים, גם אם בעקרון עדיף לדבר ולשתף. הרשו לעצמכם להיות מכונסים וזכרו שזה בסדר אם אין לכם מה לומר באותם רגעים, שעות ואפילו ימים. כשהכאב ישכך, אתם תפתחו באופן טבעי והמילים יחזרו.
לתת לעצמנו להרגיש דומה לאימון ספורטיבי. צריך לתרגל פעם אחר פעם, עד שההתמסרות לרגשות הופכת לטבע שני. אם פעילות ספורטיבית מחדשת ומחזקת את הגוף, ההסכמה להרגיש מחדשת ומחזקת את הנפש, הופכת אותנו לחיוניים יותר, אותנטיים יותר, פנויים ממלחמה בעצמנו לטובת הגשמה ומימוש עצמי.
* הכותב הוא מתקשר את טוהר ומנחה סדנאות חופש להרגיש. ערב מבוא לסדנה הקרובה יתקיים ב-29.5 בשעה 20:30; הסדנה תפתח שבוע לאחר מכן, ביום רביעי, 5.6. לפרטים על ערב המבוא לחצו כאן, ועל הסדנה כאן.