רובנו רגילים לחשוב שמזל בחיים הוא עניין של... מזל. יש אנשים שיש להם מזל טוב, והכל הולך להם בקלות ובהצלחה - ויש אנשים עם מזל ביש. כמו הגורל, גם המזל נתפס כמשהו גדול מאיתנו, שאין לנו שליטה עליו ושאנו יכולים להתברך בקיומו או לבכות על העדרו.
את התפיסה הזו בדיוק מבקשת לשבור ענת לב אדלר, שהוציאה לאור את הספר "סוד המזל, המדריך השלם למזל טוב בחיים". לב אדלר, עורכת תחום הלייף סטייל ב"ידיעות אחרונות", חתומה על סדרת ספרי מתנות ויומני תוכן להעצמה נשית, בהם "בארכה – הספר לברכת הבית", "סוד השפע" ועוד.
"החלטתי לחקור את נושא המזל, כי מזל הוא מרכיב מאוד חשוב בחיים שאנו נוטים לייחס לו אקראיות. בעקבות התחקיר גיליתי שמזל הוא לא בהכרח משהו אקראי. אם תשאל אותי איך אדם זוכה בלוטו, אני אענה לך שהוא עשה משהו למען זה – קודם כל הוא קנה כרטיס".
בהשראת המשפט של הפילוסוף הרומי לוקיוס אנאיוס סנקה - "מזל הוא המפגש בין ההכנה המוקדמת להזדמנות" - היא יצרה ספר המסכם את תפיסת המזל ביהדות כמו גם בדתות אחרות, כולל תובנות של אנשי רוח ואנשי עסקים, שחקני פוקר ושחקני כדורגל, אנשי קבלה וחוקרי חז"ל, אסטרולוגים ומאמנים אישיים, המפרטים מניסיונם האישי ותורמים טיפים, שיטות וטכניקות שונות של חשיבה.
בנוסף, לב אדלר חושפת בספר את המקור למנהגים דוגמת איחולי מזל טוב לזוג המתחתן (מתקופות קדומות שהיה צורך להגן על החתן והכלה) או עוגת חתונה (מזרח אירופה, שם היו מפוררים לחם מעל ראשי הזוג הצעיר כדי להעצים את מזלם הטוב). "חוט השני העובר לאורך כל הספר מראה שהצורך במזל הוא אוניברסלי, חוצה זמנים ותרבויות, וזו אחת הברכות הנפוצות ביותר שאנו מאחלים לעצמנו. ולנו יש תפקיד, והוא לעזור למזל לשחק דווקא במשחק שלנו", היא מסבירה.
איך מחזקים את המזל הטוב בחיים שלנו?
ללמוד לאהוב שינויים. "אם כל יום תעשה את אותו דבר סביר להניח שלא תופתע בחיים. איינשטיין אמר שלעשות שוב ושוב את אותו הדבר ולצפות כל פעם לתוצאה שונה, זה סוג של שגעון. מי שרוצה לחולל מזל בחיים שלו צריך לאהוב את השינוי".
להסתכל אחרת על המציאות. "הרבה מתפיסת המזל שלנו היא תוצאה של האופן בו אנו תופסים את המציאות. אם גדלנו להאמין שהמזל הטוב הוא מנת חלקנו, נרגיש מזליסטים. אם גדלנו בתחושה של חוסר מזל, נסחוב את זה כל החיים. הסיפור שאתה מספר לעצמך קובע איך ייראו החיים שלך, ולכן צריך לאמן את תודעת המזל.
נסו להכין שתי רשימות, האחת של המקומות בחיים בהם אנו מרגישים ברי מזל, והשנייה של המקומות בחיים בהם אנו מרגישים חוסר מזל. תתבוננו בשתי הרשימות - איזו ארוכה יותר ואיזו קצרה יותר? היכן אנו מרגישים שמזלנו שפר עלינו והיכן אנו מרגישים משוללי מזל? האמנם כל פריט שנמצא בחוסר המזל מעיד על זה שאין לי מזל? ברגע שהדברים נמצאים על דף, יש לנו יכולת הרבה יותר גדולה לבחון לעומק את האמונות שלנו ולעשות טרנספורמציה לטובתנו".
לחיות בחוסר מאמץ. "מים זורמים רק לאן שהם יכולים – הם לא יכולים לזרום דרך הקיר אז הם זורמים מסביבו. הם לא ישברו קירות אבל יגיעו לאוקיינוס ויממשו את הייעוד שלהם, כי הם זורמים עם מה שנכון להם. זו התפיסה המזרחית הנקראת חוק המאמץ המזערי - כשאדם מתנהל מתוך איזון הוא לא צריך להתאמץ. אם אני עושה את מה שנכון לי, המזל הטוב ימצא אותי. משהו לא הולך? תעזבו אותו, הוא לא אמור לקרות. תלכו הלאה בדרך שלכם".
לשים לב להזדמנויות. "למרות שאנו צריכים ללמוד לחיות מחוסר מאמץ, אסור להירדם. הרבה פעמים הקשיים וההזדמנויות מתבלבלים, קושי מתחפש להזדמנות ולהיפך. גם כשאנו סומכים על היקום שישלח לנו את הדברים הנכונים לנו, אנו חייבים להיות ערניים להזדמנויות".