"מחשבה חיובית יוצר מציאות", "תחשבו חיובי", "יהיה בסדר", "אין דבר העומד בפני הרצון" – מכירים את כל הקלישאות האלה? אין ספק שכן. כולנו נתקלים מדי יום בצורה כזו או אחרת בגישה האופטימית, שטוענת שדי בלחשוב חיובי כדי לזמן לחיים דברים חיוביים.
אלא שבתקופה האחרונה, הלך הרוח העולמי, והמשבר הכלכלי בפרט, הפכו דווקא את הפסימיות לגישה השולטת, ומאמר שמתפרסם באתר הטיימס הבריטי טוען, אין בזה שום דבר רע. להיפך - זה אפילו בריא ועדיף.
המאמר מסתמך על ספר שכתבה החוקרת ג'ולי נורם מאוניברסיטת ווסלי, בו היא טוענת - פסימיות היא מנגנון הגנה חיובי והכרחי שעוזר לאנשים. נורם השתמשה בסדרה של מחקרים כדי להוכיח שדווקא רואי השחורות והחרדתיים מצליחים יותר במבדקי יכולת, ככל הנראה כי הם אינם מרשים לעצמם לשקוע בשאננות.
הפסימיות, מסיקה נורם, הכרחית בימינו למי שרוצה להתאושש משום שאמונה עיוורת פשוט לא שמה אוכל בצלחת. אבל איפה עובר הגבול בין פסימיזם בריא לדיכאוניות? הפסימיסט המוצלח, לטענתה, הוא זה שהדאגה גורמת לו לקחת אפשרות של כישלון בחשבון, ולהיות ערוך ומוכן.
בדף הבית שלה מציעה החוקרת מבחן פשוט המורכב מ-12 שאלות כמו "האם אתה בדרך כלל מופתע מהתוצאה לטובה", "האם אתם לוקחים בחשבון מראש את כל התוצאות האפשריות" ו"האם אתם משקיעים זמן רב בתכנון מראש?". אם התשובות שלכם הן "כן" - ברכות, אתם פסימיסטים מספיק כדי להתמודד עם המציאות.
הדרך לאושר, אהבה והצלחה מתחילה בכם: הכירו את חוק הקבלה העצמית
זעם יכול לגרום לנו לעשות דברים לא הגיוניים. הנה כמה דרכים להתמודד