"אירועים חשובים בחיים, כמו חתונה, מבחן, פגישת עבודה או אפילו השתתפות בתוכנית ריאליטי, מייצרים רגשות חיובים כמו התרגשות ושמחה, וגם רגשות שלילים כמו מתח, לחץ, דאגה, עצבנות, רגישות יתר", אומרת דיתי קליין ליאור, מאמנת אישית וארגונית. "כשאני בסיטואציה שבה אין לי מאה אחוז ודאות לגבי האירוע והביצוע, אני חווה ירידה בחוויה של השליטה והביטחון שלי".
הירידה בביטחון העצמי והכניסה למצב של אי ודאות מרתיעות אנשים רבים מלהביא את עצמם למצבים כאלו, למרות הידיעה שפעמים רבות צריך להסתכן כדי להתקדם ולהצליח. מה צריך להבין כדי לעבור את זה בהצלחה?
מי הזמין שוטר?
שני רגשות בסיסיים מנהלים אותנו כבני אדם, אומר איציק רצימור, מנהל בית הספר לאימון (קואוצ'ינג) הוליסטי במכללת רידמן. האחד הוא חרדה קיומית, והשני הוא חרדת נטישה. למרבה הפלא, הוא אומר, חרדת הנטישה נפוצה יותר, ובגללה "יש לנו צורך גדול להיות מקובלים, להשתייך, להיות מוערכים. כאשר לאדם יש חרדת נטישה הוא נותן המון כוח לדעות של אחרים".
אם בילדות למדנו להתנהג בשקט כדי שאימא תקנה לנו ארטיק, בבגרות אנו מתנהגים בצורה מסוימת כדי שיעריכו אותנו. "אנחנו מפסיקים לשאול את עצמנו 'מה אני רוצה להגיד' ויותר 'איך זה יישמע'. כמו שוטר שנמצא בתוכנו וכל הזמן מבקר אותנו על מקומות בהם אנו לא מושלמים ויפים, ודורש מאיתנו להיות כאלה. באימון קוראים לזה שדון שנמצא בתוכנו, והשדון מנסה לגרום לנו להימנע מדברים מאתגרים, במטרה להשאיר אותנו במקום הבטוח שבו אנו לא חשופים, לא לוקחים אחריות גדולה מדי, כי שם אפשר לפשל. הרבה אנשים לא מגיעים לרמת הגשמה אמיתית ולא עושים דברים שהם אוהבים, בגלל הרצון להימנע מאותו לחץ ומהסכנה של כשלון".
במילים אחרות, הפחד עוצר אותנו - בישיבה חשובה אנו עשויים להשתתק, במבחן אנו עשויים לחוות בלק אאוט, מהחתונה אנו עשויים להבריז ובגמר של כוכב נולד - לזייף, רחמנא לצלן.
7 שלבים להצלחה
אז מה צריך לעשות בשביל להגיע אל הרגע החשוב ולעבור אותו בהצלחה?
הגדירו מטרות
"הדרך הטובה ביותר להתמודד עם אירוע חשוב היא הכנה", מסבירה קליין ליאור. "השלב הראשון הוא הגדרת המטרות שלי. לא רק במובנים של הצלחה, אלא מה חשוב לי בתוך האירוע (ולא מה שחשוב לסביבה), והיכן אני איהנה מהאירוע". נסו להיזכר באירועים קודמים ולחשוב מה גרם לכם ללחץ או להנאה, כדי לראות איך להתמודד עם הלחץ ולמנף את ההנאה.
תכננו לוח זמנים
"חשוב לתכנן את לוח הזמנים והמשימות עד האירוע, בצורה מאוד מפורטת וריאלית. תכנון טוב מקטין את הלחץ והמתח, ומגביר את חווית השליטה והבטחון. חשוב להגדיר מראש זמן למנוחה ורגיעה, כדי לא להגיע מותשים מפעילות יתר, וגם לשלב פעולות אחרות – לשבת עם חברים, לשמוע מוזיקה, לקרוא ספר, משהו שהוא הרפיה אבל גם מעורר השראה. וכמובן, תקפידו להיצמד לתוכנית".
מצאו חברים תומכים
קליין ליאור ממליצה גם להתייחס לסביבה בה נמצאים לפני האירוע. "צריך לשאוף לייצר כמה שיותר אינטראקציות עם סביבה תומכת, עם אנשים שאני יכול לשתף אותם במה שאני מרגיש".
אל תשכחו לצחוק
"רוב האירועים הם לא אירועי חיים ומוות, ולפעמים צריך לקחת קצת פרספקטיבה גדולה יותר. אנשים הנוטים להתייחס לאירועים בהומור מגבירים את ההנאה שלהם וסיכויי ההצלחה שלהם".
הפעילו את הדמיון
רצימור ממליץ לשלב בתהליך ההכנה לפני האירוע מודעות עצמית. "נסה להכיר את הקולות שנמצאים בתוכך ולראות אותם כחלקים נפרדים ממך, כמו מישהו אחר שמדבר אליך. כשאתה מבין את זה אתה יכול להחליט אם אתה מקשיב או לא".
בעזרת דמיון מודרך אפשר "לראות" ולהכיר את הצד הביקורתי שבנו, אבל גם לדמיין את הצד המעודד - ולהתחבר אליו. כדאי גם לדמיין הצלחה, כדי להרגיל את עצמנו לחוויה ולאפשר לנו ליצור אותה בקלות.
היו כאן ועכשיו
ברגע האמת חשוב לזכור שכל מה שיכולת לעשות - עשית. מהרגע שההצגה מתחילה ועד סופה, קליין ליאור ממליצה להיות מרוכזים במה שקורה כאן ועכשיו, ולמצוא כמה שיותר דברים ליהנות מהם.
זכרו את היום שאחרי
"לאחר כל אירוע חשוב למצוא בו את ההיבטים המוצלחים, השמחים והמהנים", אומרת קליין ליאור. "בדרך כלל, האופן שבו אתה מסכם אירועים כאלה מאוד ישפיע על אירועים בעתיד. אם לא חגגתי את הפן המוצלח של האירוע, אני עלול לסחוב איתי צלקת לעתיד. אנשים נוטים לראות דברים בשחור לבן - או שהייתה הצלחה או שהיה כישלון. זה המקום לדבר במונחים של אפור, כי ברוב האירועים יש על מה לשמוח, יש חוויה כזו או אחרת של הצלחה".
>> ואם אתם רוצים לחגוג אחרי: טנטרה, לא רק סקס
איך תגרמו לאנשים לאהוב אתכם?