מאז ומתמיד ניסו אנשים להרגיש כמה שיותר טוב עם עצמם ועם החיים, ולהשיג את אותה תחושה חמקמקה הקרויה "אושר". מה הם לא עברו בדרך? סקס, סמים, כדורים נגד דיכאון, טיול מסביב לעולם ואינספור שעות על ספת הפסיכולוג. אבל מחקר חדש שפרסמו החודש שלושה חוקרים אמריקנים מתחום הפסיכולוגיה החיובית, דווקא מתריע מפני המחיר הלא-ממש-זניח של "עודף אושר". וכן, יש דבר כזה.
החוקרים, מאוניברסיטאות אילינוי, מישיגן ווירג'יניה, השוו בין חייהם של אנשים המגדירים את עצמם "מאושרים בטירוף" לבין אנשים המתארים עצמם "מרוצים מהחיים". לאורך שנים ארוכות הם בחנו מאות אלפי אנשים מרחבי הגלובוס: גברים ונשים, מבוגרים וצעירים, סטודנטים ואנשים עובדים.
החוקרים בדקו את מצבו בחיים של כל נבדק במספר תחומים: מערכות יחסים אינטימיות, קריירה, השכלה, הצלחה פיננסית ומעורבות חברתית. המונח "אושר" הוגדר כמקובל בתחום הפסיכולוגיה החיובית: תחושה יציבה וקבועה יחסית בחיים ולא התפרצויות שמחה קטנות ואקסטזות חולפות.
כצפוי, הנבדקים המאושרים הביסו את המרוצים בתחום הזוגיות, ומסתבר שהם נהנים ממערכות יחסים אינטימיות יציבות ומספקות יותר. עד כאן נשמע הגיוני, שהרי ככל שהאדם מאושר יותר הוא נוטה לערוך פחות שינויים וזעזועים בחייו, גם בתחום הזוגי.
אבל בכל הקשור להשכלה, תעסוקה והצלחה פיננסית התוצאות היו הפוכות. מתברר שהנבדקים המאושרים השקיעו פחות בלימודים והשיגו ציונים פחות טובים מהנבדקים המרוצים. הם גם היו פחות משכילים, הצלחתם בקריירה הייתה מוגבלת ביחס לנבדקים ה"מרוצים" וגם תלוש השכר בסוף החודש שיקף את זה. מה ההסבר? מי שהכוס שלו אף פעם לא מלאה תמיד ישאף לעוד, יציב לעצמו אתגרים ויגיע להישגים. לעומתו, מי שמרגיש שהגיע לפסגת האושר, כבר השיג את מטרתו בחיים ולא רואה לאן עוד אפשר להתקדם.
ממצא נוסף של צוות החוקרים הוא שהנבדקים המאושרים פחות מחוברים למציאות מהנבדקים המרוצים. גם כאן יש הסבר הגיוני: כשחיים בבועה קל יותר להיות מאושרים, אבל כשמודעים לתחלואי החברה ומתמודדים עם קשיי המציאות, מבינים שאושר הוא עניין יחסי.
הכי מפתיע אולי הוא הנתון הקשור לתרומה חברתית: האדם המאושר מתנדב פחות למען החברה, תורם פחות לנזקקים ובאופן כללי מעניק פחות מעצמו למען אחרים, ביחס לאדם המרוצה. ככל הנראה, המרוצים מודעים לכך שהעולם לא מושלם ולכן יש להם מוטיבציה לתקן, לשפר ולשנות את מצב החברה.
המסקנה הסופית היא שאנשים מאושרים הם אולי פרטנרים טובים יותר לחיים, אבל בתור אזרחים, הם בינוניים ומטה. אז אם העולם נראה לכם מושלם, ורוד ומעוטר בלבבות, אולי כדאי שתבדקו את עצמכם.