כבר למעלה מ-20 שנה משמש ספרו של יוסי גינסברג, "בחזרה מטואיצ'י", השראה למוצ'לרים בארץ ובעולם. בספרו החדש, "חוקי הגו'נגל", פורש גינסברג את תובנותיו מסיפור ההישרדות המופלא בג'ונגל הבוליביאני, שמתואר בספר הקודם.
"כשמגיעים למצב של הישרדות ולמצב של אין ברירה, הגוף מזנק מיד ולוקח את המושכות לידיים", אומר גינסברג, "אבל הביג דיל בחיים זה ברמת היום יום - כשאין כסף לשלם שכר דירה, כשלא מסתדרים עם החבר וכשאין בסיס רוחני שמאפשר לך להתמודד עם כל זה". זו אחת הסיבות שגרמו לו, לדבריו, לאגד בספרו החדש את התובנות אליהן הגיע ושמספקות זווית ראייה אלטרנטיבית לחיים.
"החיים לא עשו לי הנחות ולא יצאתי מהיער מואר", מסביר גינסברג, "נגעתי במשהו חזק וגדול שהרעיד את כל הסיפים שלי, אבל את הלמידה האמיתית שלי למדתי בחיים". כשגינסברג מדבר על למידה בחיים הוא מתכוון על חזרתו לבוליביה בשנות ה-90 בפעם השנייה בחייו. הוא רצה לעסוק ביזמות ירוקה והשקיע את כל מרצו בבניית כפר אקולוגי על נהר הטואיצ'י. מאוחר יותר בחייו החליט גינסברג שהוא רוצה לפתוח מרכזי טיפול בנרקומנים ופתח 12 מרכזים בשם Cita בארצות שונות בעולם בניהן מקסיקו, סין ואוסטרליה.
כיום מעביר גינסברג הרצאות "הנעה עצמית" לתאגידים. "אני מדבר בעיקר על התפתחות אישית מהתבוננות בעולם הטבע", הוא אומר, "בעיני לראות את העולם במשקפיים שהערך השולט הוא ערך התחרות זאת טעות. תחרות מבוססת על הרעיון שאם אין מספיק בעולם אז אני צריך להשמיד את היריב שלי. בעיני זה לא נכון - כשאנחנו מסתכלים על הטבע הכל זה אקו סיסטם, כלומר כולנו יחידה אחת. הסתכלו על האמזונס, 50% מעולם הטבע מרוכז שם ב-4% משטח העולם. האיזון בטבע אינו מופר, היצור היחידי שמפר את האיזון הוא האדם. הרעיונות שלי נשענים על ההנחה שאין שום דבר חוץ מטבע ואם נצליח להבין את המסר הזה נחיה טוב ונכון יותר".
"לא חסר כלום בעולם", מדגיש גינסברג. "יש מספיק אוכל ואנרגיה לכולם. אפשר לקחת מהטבע ולהרוס אותו ואפשר לעשות כסף דווקא מזה שנהפוך את הכול לאקו סיסטם מבוסס על ההוליסטי. אי אפשר לפגוע במקום אחד ושמקום אחר ירוויח על חשבונו".
גינסברג מדבר על האיזון הגלובלי: "אם יורד דם באפריקה זה אילוזיה לחשוב שבאירופה הכול בסדר. אנחנו מתחילים ללמוד שהכול מתאזן. צריך שכל אחד ייקח אחריות על עצמו, ירחיב את התודעה שלו לכיוון חיובי ויעביר אנרגיה של חמלה ושל שיתוף פעולה".
טיפים מהשורד מס' 1
גינסברג מציע לכולנו שלושה טיפים בסיסיים להפוך את החיים לטובים יותר:
1. תדע שאתה יודע מה לעשות - "נורא קל להעריץ אנשים אחרים ופחות להיות הגיבור של עצמך", הוא מסביר. "אל תתבייש להיות במרכז הבמה. הגבורה האמיתית היא בחיים הרגילים. אתם יכולים לסמוך על עצמכם. במצב של הישרדות זה בא לבד, בחיי היום יום צריך לעבוד כדי להיות גיבור: לעבוד על פרספקטיבה, על מטרה, על ערכי בסיס שעליהם אנחנו מבססים את החיים שלנו".
2. החיים מושלמים - "הכול בסדר כל הזמן למרות שהרבה פעמים זה לא נראה ככה. רוב האנשים מבססים את החיים שלהם על חיפוש האושר בעתיד אבל אם מתסכלים על החיים בצורה מושלמת מבינים שצריך לקבל את הרגע בהווה". גינסברג מפרט: "אם הרגע קשה אז אני לא קורבן שלו ואם הרגע טוב אז לא התמכרתי אליו. הרעיון הוא לנסות לחוות כל דבר בזמן אמת".
3. היה מוזיקה ולא המנצח - "אנחנו רוצים שהדברים יסתדרו כמו שאנחנו רוצים. מהתבוננות בטבע רואים שאף חיה לא מנסה לנהל. רק הבן-אדם מנסה לעשות זאת כל הזמן בכל הרמות".
לגינסברג יש גם סיפור חיים מעניין. בואו להכיר אותו יותר מקרוב