ממש כמו ונציה, ניו יורק ופריז, ירושלים היא אחת ממחוזות הכתיבה של סופרים רבים. האבנים האדומות, הנוף הקריר, המקומות הקדושים והעיר העתיקה, כולם מהווים חלק מחיי הכתיבה של סיפורים ישראלים וחיצוניים. סביב השווקים הטיפוסיים, הסלנג והמנגינות עומדים ספרים רבים, שכמעט ולא יכולים להתעלם מהאותות הפוליטיים שאופפים את אחת הבירות החשובות בעולם. הנה למשל חמישה ספרים שנותנים מבט נרחב על ירושלים, לפעמים מזוויות שונות ולא שגרתיות.
למי שאוהב סיפורים תקופתיים: "עשו" של מאיר שלו
הסופר, שירושלים היא כור מחצבתו, מביא במונולוג יחיד מאתגר וחד פעמי שלושה סיפורים המהווים יחדיו את תולדותיה של משפחת אופים. ירושלים העתיקה מתוארת לפרטים שעל גבול האגדה, ומכילה בין נופיה יחסים מורכבים של אבות ובנים, שכול ומסירות, ואהבה גדולה לאישה. דמויות הארץ הישנה מופיעות ברומן באופן בו זמני, כנה ומיתולוגי, וכל זאת במעטפת כתיבתו רבת הדמיון של שלו.
למי שאוהב סיפורי מעשיות - "כעפעפי שחר" של חיים סבתו
כתיבתו "הרזה" של סבתו מתארת באופן קולח עלילה שכולה שזורה באווירה ירושלמית על רחובותיה, בתיה, אבניה וטיפוסיה. סיפור המעשה מתאר את חייהם המורכבים של עזרא סימן טוב וחבריו: רחמים הכנר העיוור, משה דוד האברך, ויהודה טוויל הדוקטור האוניברסיטאי. ארבעת הירושלמים עוברים יחד ולחוד את אותה צרה "שרעשה עליה ירושלים כולה", שעלילתה מלווה את אירועי החיים בשכונת מחנה יהודה הקסומה.
למי שמתעניין בספרי ביכורים מקוריים - "עירושלם" מאת אפרת רומן אשר
הרומן הריאליסטי-סוריאליסטי מתאר את אבישג איילון, הילדה הראשונה של ירושלים המאוחדת ויתומת מלחמת יום כיפור - אמנית הבונה מייצג באדמת גיא בן הינום, הבנוי כמו רחם נשי, בו היא מתכוונת לשהות תשעה חודשים. בעקבות מלחמות חיצוניות ופנימיות, והריון ממג"בניק שהציל את חייה, התוכנית משתבשת ואבישג זוחלת אל מתחת לאדמה כדי ללדת שם את המשיח. הספר מתכתב עם שבר מלחמת ששת הימים, ובכישרון רב נותן נקודת מבט פרטית למציאות שחשפה המלחמה.
למי שאוהב סיפורים קצרים וקולעים - "סיפורים רוקדים ברחובות ירושלים" מאת יוסל בירשטיין
במעט עמודים מצליח בירשטיין להפגיש בסיפוריו יותר ממציאות אחת. העלילות השנונות מורכבות ממפגשי דמויות שונות באוטובוס מצופף אדם, בין המושב למדרגה, בסמטאות ירושלים ובין עמוד חשמל למדרכה. האירועים לוקחים חלק בכל מקום בו התשוקה לדיבור גוברת על היום יום, ובו המצחיק מתערבב עם הרציני עד ליצירת משל קיומי. הסיפורים מצליחים לדחוס חיים שלמים בפסקה אחת, והכאב וההומור שבהם נחרטים בלב.
למי שאוהב את ירושלים - "מיכאל שלי" מאת עמוס עוז
אף פעם לא מאוחר מדי לצלול ליצירת המופת המופלאה הזו, אחת מן הראשונות של עוז. הרומן, שתורגם לשלושים שפות, עוסקת בסיפור אהבה בין חנה, סטודנטית רחפנית לספרות, לבין מיכאל, סטודנט לגיאולוגיה, המתרחש בירושלים של שנות החמישים. התקופה היא פוסט מלחמת העצמאות - האנשים שרויים באווירה קשה של מחסור וצנע, אך ירושלים של עוז היא עיר קסומה בעלת היסטוריה מרתקת. חנה חיה בתוך ספק הזיות ספק מציאות, מה שמתבטא בחלומותיה על חליל ועזיז, זוג תאומים ערבים. העלילה מתארת בשפה מדויקת זוגיות, הריון, ירושלים מאוד ספציפית ומאבק בין שפיות לשיגעון, שניתן לפרש במובנים רבים.
תגידו, למה אסור להדליק אור בשבת? תשובת השבוע
קבלה מעשית: אלי רייפמן מסביר מיהו יהודי ולמה אנחנו כאלה מיוחדים