לפני כשנה ארגן שיר יום הולדת 28 לזוגתו שולי. רגע לפני ה-30 הגדול הוא החליט לחגוג בדרך קצת שונה, והוציא את כל המשפחה והחברים לפיקניק בצפון. 10 דקות אחרי ששולי הגיעה למסיבה של עצמה היא נעלמה מהשטח, מותירה את שיר לבדו עם כל האורחים. הפרחים שלבלבו במקום גרמו לה לצריבה בעיניים, התעטשויות ונזלת, עד כדי כך ש"לא יכולתי להישאר שם דקה נוספת", היא אומרת. "הייתי חייבת ללכת משם כדי שאוכל לנשום". ובזה הקיץ הקץ על הפיקניק המושקע.
להרבה מאיתנו סיטואציה זו אינה זרה. בתקופת האביב מפזרים צמחים שונים את אבקותיהם, ואלה מופצות על ידי הרוח וחודרות לדרכי הנשימה, לריריות האף וללחמיות העיניים ומעוררות את התגובה האלרגית. לכן בעונה זו של השנה רבים מפתחים תופעות של נזלת מימית, התעטשויות מרובות, גירוי בעיניים וקוצר נשימה, או בשתי מילים - קדחת השחת. בימי החורף והגשמים האוויר נקי יחסית מהאבקות האלה, ולכן התופעות האלרגיות פחות מורגשות. "הראשונים והחשובים מבין הצמחים המאביקים באביב הם דשאים מסוגים שונים, עץ זית, עץ ברוש, עץ פקאן, יבלית, כתלית יהודה וחלפת, שהיא סוג של עובש", מחדד המומחה לאלרגיות פרופ' יצחק כץ.
"סליחה, יש לך טישו?"
"נזלת אלרגית היא המחלה המזוהה ביותר עם נושא האלרגיות - 25-15 אחוזים מן האוכלוסייה סובלים ממנה. הסיבה לכך היא שהאף הוא מקור מעבר עיקרי וראשוני בין גורמים חיצוניים למערכת הנשימה", מסביר פרופ' כץ. "התפתחות נזלת אלרגית מתרחשת כשחומרים בעלי פוטנציאל אלרגי כמו אבקני צמחים, נבגי עובשים ואבק עוברים בחלל האף ונלכדים על ידי הריריות שאמורות לסננם. מכאן הדרך לריגוש אלרגי ולגרימת דלקת אלרגית קצרה. נזלת אלרגית מאופיינת בסימנים קליניים מגוונים, כשהנפוץ מביניהם הוא אינו דווקא נזלת, אלא גודש באף עם הרגשת אף סתום וחוסר יכולת לנשום דרך האף. סימפטומים נוספים יכולים להיות התעטשויות, גרד בחך, הפרעות בחוש הריח, קשיי שינה, נחירות, צריבה בגרון ועייפות כרונית".
"חשוב לציין שיש שורה ארוכה של מחלות המתבטאות בנזלת ואינן אלרגיה", מבהיר פרופ' כץ. "נזלת זיהומית, הבאה בדרך כלל על רקע ויראלי, נזלת הורמונלית, נזלת הנגרמת מתרופות, נזלת כרונית ועוד. על מנת לאפיין באופן הכי מדויק את מקור הבעיה מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה ולבקש הפניה למומחה אלרגיות".
אלרגיות נוספות הנפוצות באביב הן אלרגיות הקשורות לעיניים. דלקת עיניים לחמית, שיש הסובלים ממנה כל השנה, מתאפיינת בעיקר בגרד, בדמע ובבצקת מסביב לעין, ולעתים באה עם נזלת אלרגית. חשוב לציין שהסימפטומים אצל מי שסובל מדלקת עיניים עונתית חריפים ובולטים בהרבה מאשר אצל מי שסובל ממנה כל השנה.
דלקת עיניים ורנלית, הקרויה גם דלקת עיניים אביבית, גם היא נפוצה בעונה זו. אלרגיה זו היא מנת חלקם בעיקר של צעירים עד אמצע העשור השני לחיים, בדרך כלל זכרים, אבל לא רק.
עוברים טסט
"אלרגיה היא עניין של גיאוגרפיה", אומר פרופ' כץ, ומסביר: "גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. לכל ארץ יש את זני העצים שלה הידועים כסמני אלרגיה, אצלנו למשל זה עץ זית. אלרגיה, לפי הגדרה, היא מחלה הנגרמת מחשיפה לגורמים חיצוניים, והרוב הגדול של גורמים אלו מוגדרים. לכן המטרה היא לזהות את הגורם הספציפי לאלרגיה".
"תשובה של זיהוי גורם אלרגי כללי (לא ספציפי) או אלרגיה ל'מזג האוויר' אינה תשובה קבילה", הוא מוסיף. "אל תסכימו לקבל תשובה כזו מהרופא שלכם. אף אחד אינו אלרגי למזג האוויר. מדובר באחד המקצועות היותר מוגדרים והיותר מדויקים ברפואה, ולמרות זאת, לצערי יש נטייה לייחס תופעות בריאותיות לאלרגיה, גם אם לא זוהה גורם אלרגני. הנישה של אבחוני אלרגיה מנוצלת הרבה על ידי שרלטנים, שמשתמשים בבורות הציבור הלא מקצועי כדי לעשות רווח".
אז איך בכל זאת עושים את זה? "אבחון של אלרגיה נעשה באמצעות שתי שיטות: במרפאה, על ידי תבחיני עור שונים, הנקראים גם 'טסטים', או במעבדה על ידי בדיקה הנקראת RAST, שבודקת קיום של נוגדני אלרגיה בדם. ה'טסטים' כוללים טפטוף של חומר על העור ודקירה קטנה ומספקים תוצאות מדויקות יחסית בתוך 20 דקות, ואילו בדיקת הדם מדויקת פחות, אך אמינה יותר במצב שבו החולה נמצא תחת השפעת תרופות אנטי היסטמיניות". לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה - אבל אתם לא צריכים לדאוג מזה, בשביל זה יש רופא. בכל מקרה, אבחון האלרגיה חייב להיעשות באמצעות בדיקות רפואיות תוך התייעצות עם מומחה אלרגיות.
הדרך הבסיסית ביותר להילחם באלרגיית האביב היא על ידי הימנעות. אם הניסיון המר לימד אתכם שהימצאות בסביבת עצי פקאן, למשל, מעוררת אצלכם תגובות קשות של קוצר נשימה או נזלת, פשוט השתדלו לשמור מרחק מעצים כאלה. אבל ההימנעות היא כמובן לא דרך הטיפול היחידה. ישנן תרופות אנטי היסטמיניות שמטפלות בסימפטומים של האלרגיה, וניתן להשיגן ללא מרשם רופא. תרופות אלו בדרך כלל אינן גורמות לנמנום ולהפרעות בתפקוד היום יומי, אך עם זאת, טיפול ממושך בהן אינו מומלץ. בנוסף לתרופות אלה יש טיפות עיניים ותרסיסים לאף המבוססים על קורטיקוסטרואידים ויעילים מאוד בטיפול בנזלת אלרגית, וניתן להשתמש בהם גם כטיפול לטווח ארוך, מאחר שאינם גורמים לתופעות לוואי רבות. שימוש בטיפות אינו מומלץ, משום שטיפות עלולות לגרום לניוון של רירית האף.
במקרים מסוימים ניתן לקבל טיפול חיסוני נגד אלרגיה, המורכב ממיצוי של גורם האלרגיה עצמו. זריקות החיסון מגבירות את עמידות מערכת החיסון ומפחיתות את תופעות האלרגיה, בעיקר בקדחת השחת ובנזלת אלרגית כרונית. החיסון ניתן כנגד גורמים ספציפיים לאחר שזוהו בוודאות ב'טסטים' המיועדים לכך, וחייב להיעשות תחת מעקב והשגחה מדוקדקים במרפאות מיוחדות. יעילותו של החיסון במקרים של אלרגיה לאבקות צמחים מגיעה ליותר משני שלישים, במקרים המטופלים באופן סדיר ורצוף (במשך שלוש שנים לפחות).
גם הרפואה האלטרנטיבית מציעה כלים להקלה על סימפטומים אלרגיים, בעיקר אם מטפלים באלרגיה סמוך לפריצתה. "הרפואה הסינית מטפלת בחוסר האיזון שנוצר בגוף עקב האלרגיה", אומרת תמר סייקסו, מטפלת ברפואה סינית. "אחת הסיבות לאלרגיה היא עודף חום בגוף, ובאמצעות דיקור אנחנו מאזנים את הסימפטומים. בנוסף קיימים המון גורמים טבעיים המקלים על הסימפטומים השונים של האלרגיות וניתן לרכוש אותם בכל בית טבע או להכין לבד בבית".