האם המוזיקה האהובה עלינו יכולה גם לתרום לבריאותינו שלנו? חוקרים מאוניברסיטת מרילנד בבולטימור מצאו שלרגשות החיוביים שמתעוררים בעקבות הקשבה למוזיקה אהובה יש השפעה חיובית ובריאה על תפקוד כלי הדם.
במחקר השתתפו עשרה בני אדם מתנדבים בריאים שהביאו עמם מהבית את המוזיקה המועדפת עליהם. החוקרים הורו להם להימנע מלהקשיב לאותה המוזיקה במשך שבועיים. בשלב הראשון הקשיבו למוזיקה האהובה למשך שלושים דקות, בשלב השני נתבקשו המשתתפים להקשיב למוזיקה שלטענתם מלחיצה אותם, בשלב השלישי הקשיבו לקלטות בעלות אפקט מרגיע ובשלב האחרון לקלטות וידאו שנועדו לגרום להם לצחוק.
אפשר מרשם לדיסקים של דולי פרטון?
על פי הממצאים, הקשבה למוזיקה האהובה גרמה לכלי הדם שלהם המשתתפים להתרחב ולזרימת הדם להתגבר (ב-26% יותר מאשר במצב הנורמלי) – תופעה מה שנחשבת כתגובה בריאה לגוף. גם קלטות הצחוק יצרו אפקט חיובי – כלי הדם התרחבו בכ-19%.ואילו הקשבה למוזיקה המלחיצה הצרה את כלי הדם בכ-6%, תגובה הנחשבת מה שנחשב כתגובה כלא בריאה לגוף שמפחיתה את זרימת הדם. לקלטות הצחוק הייתה גם כן השפעה חיובית – כלי הדם התרחבו בכ-19%. "כבר הצלחנו להראות בעבר, שרגש חיובי כמו זה שמלווה צחוק מועיל לבריאות הלב", אומר עורך המחקר, ד"ר מייקל מילדר. "השאלה היא האם גם לרגשות אחרים, כמו אלה שמתעוררים בעקבות הקשבה למוזיקה, יש השפעה דומה".
סוג המוזיקה שרוב המשתתפים בחרו, אגב, כזו שגורמת להם אושר, היה מוזיקת קאנטרי. רובם המשתתפים בחרו מוזיקת מטאל כזו שמעוררת אצלם מתח ולחץ. ד"ר מילר טוען שהבחירה הייתה מקרית, וכי מתנדבים אחרים היו בוחרים סוגים אחרים של מוזיקה. "אין טעם לנתח את הבחירה הזו יותר מדי", אומר ד"ר מילר, "אבל כן ניתן לומר שלמוזיקת הקאנטרי יש אופי - היא קלילה, רוחנית ושהיא כוללת הרבה מאד שירי אהבה".
מדיטציה על בסיס הרמוני
ד"ר מילר מאמין כי התגובה הפיזיולוגית לסוג המוזיקה היא זו שגוררת את השינויים בכלי הדם. "אנחנו לא מבינים מדוע מישהו נמשך למוזיקה קלאסית", הוא אומר. "אין לה מילים, ובכל זאת, הקצב, ההרמוניה והמלודיה – כולם עשויים להיות אחראים על התגובה הרגשית ותגובת כלי הדם". עוד הוסיף כי ייתכן שלרכיבים הרגשיים הללו השפעה מדיטטיבית, שעשויה להיגרם נגרמת בין השאר משחרור אנדורפינים במוח. "ההקשבה האקטיבית למוזיקה מעוררת רגשות חיוביים כה גולמיים", אומר ד"ר מילר. "אין ספק שזו אסטרטגיה נוספת שניתן להשתמש בה בחיי היומיום כדי לקדם את בריאות הלב".