בתחילת החודש הלכה לעולמה בס קופר, האישה שהוכתרה כמבוגרת ביותר בעולם על ידי ספר השיאים של גינס, בגיל המכובד 116. כשנשאלה לסוד אריכות ימיה, אמרה: "אני לא אוכלת ג'אנק פוד ומשתדלת להתעסק בעניינים שלי". לצד עצה חכמה זו, המדע לא מפסיק לחפש טריקים ושיטות להארכת החיים. קיבצנו לפניכם 49 נוספים, מגובים מחקרית, שבהחלט שווה לנסות בבית.
גמבה, בננה וכוס תה ביום
1. לקרוא את העיתון הפוך. כשעושים דברים שמאמצים את המוח באופן יומיומי, למעשה הורסים תאי מוח ממאמץ יתר, והתיקון שיוצר הגוף בתאים מתקן גם דברים אחרים ויוצר אפקט אנטי-אייג'ינג בגוף. עוד דרכים לעשות זאת: לכתוב ביד הלא דומיננטית, להתווכח בדעה שאינה שלך ולהאזין למוזיקה שנואה עליך.
2. לאכול משהו אדום. מאכלים אדומים מכילים המון ויטמין סי, ליקופן וניטריטים המסייעים לגוף ללחום במחלות, במיוחד גמבה, סלק, עגבניות מבושלות וענבים שחורים.
3. לרוץ מהר. המהירות בה רצים בגיל 40 ו-50 היא דרך לצפות את הסיכוי ללקות במחלת לב. גברים אמורים להיות מסוגלים לעבור מרחק של מייל אחד (1.6 ק"מ) בשמונה דקות, נשים בתשע. למי שמתקשה בכך יש סיכוי גדול ב-30 אחוזים למחלות לב. כדאי להתאמן ולהביא את הגוף לרמה זו.
4. להיזהר בעזיבת שירותים ציבוריים. גם אם רוחצים ידיים, חשוב להימנע מלגעת בידית הדלת החיצונית כי היא עשויה להיות מלאת בקטריות וחיידקים שמחלישים את הגוף.
5. לאכול בננה. בננה מורידה את לחץ הדם בעזרת הפוטסיום שבה, ומספחת את עודפי המלחים בגוף. בננה אחת ביום תספיק.
6. להתאמן בכריעה. כאילו מתיישבים על כיסא דמיוני, משתהים באוויר ושוב קמים. מדובר בהתעמלות שמחזקת כמות עצומה של שרירים באופן הכי אפקטיבי.
7. לשתות תה. שתיית כוס תה ביום תפחית את הורמון המתח שמפריש המוח ותעלה את סיכויי ההשרדות במקרה של התקף לב ב-28 אחוזים, זאת בשל האנטי-מחמצנים שבתה.
8. לשכב לישון שעה מוקדם יותר. שעת שונה נוספת תפחית את לחץ הדם שלכם משמעותית תוך שישה שבועות.
9. התאשפזתם? שתו יוגורט. חולים מאושפזים ששתו משקאות יוגורט הבריאו מהר יותר הודות לפרוביוטיקה שמחזקת את הגוף.
10. להשתמש בחוט דנטלי. שימוש יומי בחוט דנטלי מוריד את רמות הבקטריה בגוף, מונע דלקות ויכול ליצור שינוי של ממש במהירות ההזדקנות. המנהג יכול להוסיף 6.4 שנים לגילו הביולוגי של אדם.
תמצאו חברים בריאים וטפחו איתם את הגינה
11. לנשום דרך קשית. קחו כמה דקות בכל יום לנשימת נשימות ארוכות ועמוקות דרך קשית. התרגיל משפר את תפקוד הריאות שנוטה לרדת עם הגיל, מוריד את קצב הלב ואת לחץ הדם.
12. לשמור על בית מסודר. התנהלות זהירה ומסודרת בחיים מעידה על אריכות ימים, ומדענים מאמינים כי אנשים שמחזירים חפצים למקום ומתנהלים באופן מסודר, מוחם מפריש יותר סרטונין, שמשפיע על איכות השינה ועל התמודדות עם מתחים.
13. לאכול פחות מזונות משמינים בארוחת הבוקר. צריכה מופחתת של שומנים רוויים ושומנים מהחי תוריד את הסיכוי ללקות בהתקף לב ובדמנציה.
14. לא לחשוש מהגרוע מכל. אנשים פסימיים הרואים את הסוף בכל פינה חשופים יותר לסכנה ופחות נוטים להילחם על חייהם במצבים קיצוניים.
15. ללכת ברגל. גם הליכה יומית קצרה משפרת את יכולות המוח בגיל מבוגר ועוצרת ירידה בזיכרון. אנשים מבוגרים המקפידים ללכת כל יום מראים יכולות קוגניטיביות משופרות ויכולת קבלת החלטות טובה.
16. לאכול פחות. מחקרים שנעשו על חיות רבות מצאו כי בעלי חיים שתזונתם מופחתת בשליש - חיים פי שניים יותר זמן.
17. לבחור חברים בריאים. בילוי זמן בחברת חברים שמנהלים אורח חיים בריא עשוי להשפיע משמעותית על אורח ואורך החיים שלכם. חברים שמנים נמצאו מחקרית כמזיקים במיוחד לבריאות, ומגדילים את הסיכוי להשמנת יתר ב-171 אחוזים.
18. טפחו את הגינה. גינון משלב בין פעילות אירובית לגמישות, סיבולת ושרירים, והיא לרוב נחווית כמהנה יותר מללכת לחדר הכושר. אם לא עושים עוד פעילות גופניץ, ניתן להחליף ואתה בשלוש-ארבע שעות גינון בשבוע.
19. כדורי סלניום. מדובר בתוסף תזונה אנטי-מחמצן שיש לקחת בכמות מדודה, לא מעט מדי ולא יותר מדי. נשים זקוקות ל-50-60 מקרוגרם סלניום ביום, וגברים ל-100.
20. לאכול בצל. בצל נחשב לאנטי מסרטן, מחזק את מערכת החיסון ומגביר את התנגדות הגוף לדלקות.
אל תהיו מאושרים מדי
21. לשתות חלב. ויטמין די שבחלב הוא אנטי דלקתי ומייצר גמישות והתנגדות של הגוף לדלקות פרקים.
22. לאחסן פירות מחוץ למקרר. פירות מעניקים יותר ויטמינים כשהם מוגשים בטמפרטורת החדר. פירות בעלי צבעים חזקים יעניקו כמות כפולה של וויטמין A ופי 20 ליקופן כשיוגשו בטמפרטורה רגילה.
23. לעשות סקס פעמיים בשבוע. סקס שלוש פעמים בשבוע אמור להאריך את החיים בשנתיים שלמות בזכות האימון ללב ולזרימת הדם, וסקס כל יום יכול להאריך את החיים בשמונה שנים שלמות, אך גם פעמיים בשבוע יורידו את הסיכון למחלות לב ב-50 אחוזים.
24. לשכוח משהו כל יום. המוח של גיל המעבר מכיל בו יותר מדי אינפורמציה, טוענים המומחים, שמציעים פשוט לוותר על פרטים ולהסתמך יותר על עזרים חיצוניים עבור אינפורמציה ולא להתעכב על שם של מישהו שפרח מהראש.
25. להפסיק להישקל. במקום המשקל, יש להתחיל לחשב את ה-BMI - תחשיב של הגובה והמשקל יחד.
26. לחזק את הזרועות. הרמת משקולות נחשבת פעילות אנטי-אייג'ינג מעולה. בעזרתה ניתן להוריד מהגיל הביולוגי 15 שנים במושגים של מאסת שרירים בגוף ודחיסות עצמות, בעיקר עבור נשים.
27. להפסיק למרוח קרם הגנה. כמות הוויטמין D בדם יורדת עם השנים, ולכן אנשים בני שישים ומעלה מתבקשים לחזור ולחשוף את גופם לשמש לפחות 20 דקות ביום.
28. לא להיות מאושרים מדי. מסתבר שאושר 'מוגזם' מקפיץ את לחץ הדם ופעילות הלב, ולא נותן למאושרים לחיות עד גיל מבוגר. המאושרים ביותר נוטים גם לקחת סיכונים ולא לקחת ברצינות בעיות בריאותיות והנחיות רופא.
29. לחייך לרווחה. חיוך מייצר שחרור כימיקלים משמח, אפילו אם הוא מזוייף. חיוך רחב ואותנטי מאריך את תוחלת החיים ומשפר את איכותם.
30. לאכול שזיפים. השזיפים הם מלכי האנטי-מחמצנים. אחריהם הצימוקים, האוכמניות והחמוציות.
נולדת אישה? יצא לך טוב
31. לעבוד בעבודה מאתגרת. עבודה קשה והישגים מאריכים את חיי האדם, ודווקא עבודה קלה ולא מאתגרת מקצרת אותם.
32. לדבר אמת. שקר יכול לשחרר הורמונים של חרדה המסוכנים ללב, למערכת העיכול ולנשימה. אנשים שמפסיקים לשקר משפרים את מצבם הבריאותי משמעותית תוך עשרה שבועות.
33. לשתות יין כל ערב. כוס יין אדום אחת ביום, ולא יותר, תספק לגוף אנזימים המפחיתים את הסיכוי להתקפי לב, סרטנים שונים ומאטים התפתחות אלצהיימר.
34. להיות אישה. כרומוזום X הנוסף שיש לנשים גורם להן להיות יותר חזקות ולהתאושש מהר יותר מפגיעות אימונולוגיות.
35. לגור על גבעה. שבע מתוך עשר קהילות המאריכות חיים מסביב לעולם נמצאות על גבעות. האוויר הצח והצורך לעלות ולרדת משפרים את סיבולת הלב והריאות.
36. להפסיק לצרוך בוטנים. 100 גרם בוטנים מכילים 622 קלוריות, וקשה להפסיק לאכול אותם, לכן כדאי להוציא אותם מהתפריט.
37. להסתדר עם ההורים. מחקר מבהיל הראה ש-90 אחוז מאלה שלא הסתדרו עם הוריהם פיתחו בעיות לב ולחץ דם בגיל המעבר, לעומת 44 אחוזים מאלה שכן.
38. להתווכח עם בן הזוג. בני זוג שמדחיקים כעסים ולא פותחים את הקשיים מגדילים את סיכוייהם למות מוקדם ב-25 אחוזים. זעם מודחק יוצר לחץ דם גבוה, בעיות לב וסיכון מוגבר לסרטן.
39. להישאר במיטה בימי ראשון בחורף. הסיכויים למות בחורף גדולים ב-25 אחוזים מבקיץ, והסיכויים למות ביום החזרה לעבודה גדולים ב-18 אחוז מבסוף השבוע ויתר הימים. עדיף להשאר בבית.
40. לישון במיטות נפרדות. שינה משותפת מפריעה לאיכות השינה ומשפיעה לרעה על הבריאות.
פחות מלח, יותר רכילות
41. לשחק גולף. מחקר שוודי בו השתתפו שישים אלף איש מצא ששחקני גולף מאריכים את חייהם בחמש שנים בממוצע.
42. לעשות יוגה. התמתחויות בשילוב עם פעילות אירובית מתונה משפרת את גמישות הגוף לאורך זמן.
43. ללעוס כל ביס 20 פעמים. זה גם מרזה וגם עוזר נגד סוכרת משום שהמזון מתפרק טוב יותר.
44. לרכל. ריכולים עם חבר או חברה ישחררו פרוגסטרון מנטרל חרדה, דבר בריא מאוד לגוף.
45. לזוז. אפילו נענוע קל של הרגליים משחרר כימיקלים טובים לגוף ויוצר אפקט אנטי אייג'ינג. המומחים ממליצים לשים שעון מעורר בטלפון אחת לשעה ולעשות תנועות קטנות כמו נענוע והליכה במקום.
46. להמליח פחות. רוב האנשים צורכים 3 גרמים של מלח יותר ממה שצריך בכל יום. שינוי קטן יביא מיד לירידה של 13 אחוז בסיכון לשבץ ומחלות לב.
47. להביא ילדים. אנשים ללא ילדים עשויים למות מוקדם פי שניים מהורים.
48. לא לצפות בטלוויזיה. הגוף לא אוהב להיות בלתי פעיל לפרקי זמן ארוכים ורצופים, ומחקר מצא שאחרי גיל 25, כל שעת טלוויזיה מורידה 22 דקות מהחיים.
49. לצחוק. הומור מעלה את הכושר החיסוני של הגוף, וצחוק גדול מהבטן משפר את זרימת הדם בעשרים אחוזים.
50. "אני לא אוכלת ג'אנק פוד ומשתדלת להתעסק בעניינים שלי". זוכרים את העצה הזאת של האישה המבוגרת בעולם? אולי דווקא איתה כדאי להתחיל.