זוכרים את הימים בהם הייתם חוזרים בגאווה מהגן או מבית הספר עם דף נייר ועליו קווים חסרי צורה, מעגלים עקומים וצורות לא ברורות, ומשום מה בטוחים שציירתם ציור? זוכרים כמה מרוצים הייתם שאותה "יצירה" הייתה מוצאת את דרכו לדלת המקרר? איך אימא שלכם או כל מקורב אחר היה בטוח שבין כתלי הבית גדל לו ואן גוך קטן? הנה לכם סיבה טובה לחפור בנוסטלגיה ולחפש מי זה היה שראה בכם אמן פוטנציאלי ויעורר בכם שוב את החשק ליצור, כי מסתבר שאנשים יוצרים מתוגמלים בחיים ארוכים יותר.
פרופ' פיליפ גרינספן ועמיתיו מאוניברסיטת ג'ורג'יה ערכו מחקר שהתבסס על תוחלת החיים של אמנים מפורסמים, והעלו בידם כמה ממצאים מעניינים: קודם כל, הם גילו שפסלים נהנים מבריאות משופרת ומתוחלת חיים גבוהה ב- 3 שנים בממוצע מזו של עמיתיהם הציירים. צוות המחקר שלהם סקר את משך חייהם של למעלה מ – 400 פסלים וציירים מפורסמים שפעלו באירופה במאות הקודמות, ביניהם דונטלו, מיכלאנג'לו ופיקאסו.
מה גורם לפסלים לחיות יותר מציירים? גרינספן ושותפיו סבורים שהסוד טמון בפעילות הגופנית הרבה שדורשת מלאכת הפיסול, אשר חיזקה את המערכת החיסונית של הפסלים והיטיבה עם בריאותם. ציירים, לעומתם, לא נדרשו לחצוב באבן למשל, ועבודתם דרשה פחות גמישות ותנועה. מה שאומר שכיום, בעידן שבו מלאכת הפיסול קלה יותר, ייתכן והיתרון משמעותי של הפסלים הלך לאיבוד בין מכונות השיוף וכלי הריתוך. מצד שני, יעקב אגם חוגג השנה 80 להיווסדו ויגאל תומרקין מדלג בעקבותיו לעבר גיל 75, מה שאומר שאמנים אמיתיים לא מתפשרים על שום דבר.
שניהם, אגב, וודאי ישמחו לשמוע על ממצא נוסף שבידי החוקרים: לפי הנתונים העדכניים, פסלים מאריכים ימים לא רק בהשוואה לציירים אלא גם ביחס לשאר האוכלוסייה כולה. המידע המדהים הזה נמצא עדיין בתהליכי מחקר ועיבוד וטרם פורסם באופן רשמי, אבל אפשר להיות אופטימיים ולהתחיל לחפש השראה.