איפה שמתי את המפתחות של האוטו? אולי שכחתי אותם אצל... נו... איך קראו לבחור הזה...? שלשום הייתי אצלו, בעצם אולי זה היה בשבוע שעבר? למדנו ביחד למבחן בהיסטוריה, כן, נו, זה שקיבלתי בו 66 כי לא ממש הצלחתי להתרכז ולהיזכר במשהו. יש לי זיכרון דפוק. רגע, מה בכלל חיפשתי?
כשאנחנו מתכוננים למבחן גדול או למצגת חשובה בעבודה פתאום אנחנו שמים לב כמה הזיכרון שלנו הוא מצרך יקר שצריך לשמור עליו היטב. אבל למעשה זיכרון הוא כלי העבודה הכי בסיסי שלנו בחיי היום יום. זיכרון רופף עלול להפוך את החיים שלנו למסורבלים יותר, קשים יותר ולפעמים סתם להביא אותנו למצבים לא נעימים. ובכן, יש מה לעשות עם זה - החל משינוי כמה הרגלי חיים בסיסיים שמשפיעים על הזיכרון בצורה מפתיעה, וכלה בכמה תרגילים ספציפיים לזכירה ממוקדת של פרטים. יאללה, תתחילו לשנן את הטיפים הבאים:
איך אתם חיים
1. תתחילו ללכת
פעילות גופנית משפרת את זרימת הדם. אפילו התעמלות יום-יומית פשוטה, כמו הליכה מהירה, יכולה להיטיב עם זרימת הדם והחמצן למוח. הפעילות הגופנית משפיעה באופן חיובי על רוב המערכות הפיזיות, ובאופן ספציפי גם על הזיכרון שלנו, כמו גם על יכולות קוגניטיביות אחרות. אל דאגה, אף אחד לא מצפה מכם להפוך לרצי מרתון כדי להפיק משהו מפעילות ספורטיבית; מספיק להתאמן 20 דקות מדי יום בצורות פשוטות של התעמלות כמו הליכה, רכיבה על אופניים, שחיה וריקוד.
2. אכלו מזון מתאים
מה שאנחנו דוחפים לפה מדי יום, משפיע בטווח הארוך על הביצועים של הזיכרון שלנו. מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים הראו שמאכלים מסוימים יכולים לתרום לפעולה טובה יותר של המעגלים העצביים במוח ששולטים על הזיכרון. אילו מאכלים? כאלה שעשירים בנוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) ובויטמינים, שעשויים לעזור למערכת העצבים. הנה כמה מהמאכלים שיכולים לשפר את הזיכרון שלכם:
• עלים ירוקים - תרד, כרוב, חסה
• ברוקולי וכרובית
• פירות ומיצי פירות
• גרעיני רימון
• אגוזים
• דגים בעלי שומן כמו סלומון, סרדינים ומקרל
• שמן זית ושמנים מירקות אחרים
>>הכירו את Brain12 - אפליקציית משחקי חשיבה לשיפור הזיכרון
3. לכו כבר לישון
שינה קבועה של 7-8 שעות בלילה תשפר את הזיכרון שלכם באופן דרמטי. במהלך השינה, המוח מקבע את הזיכרון של מידע חדש שהתקבל במהלך היום. טכניקות הירגעות לפני השינה יכולות לעזור בסופו של דבר ליכולות הקוגניטיביות שלכם, וכמובן לזיכרון. במהלך היום, תנומה קצרה יכולה להיות התמריץ הנדרש לפיתרון בעיה שלא הצלחתם לפתור כבר כמה שעות טובות.
4. טפלו בדיכאון
דיכאון מעלה את רמות הקורטיזון בזרם הדם. רמות מוגברות של קורטיזון בדם משפיעות על חלק במוח שנקרא ההיפוקמפוס, שאחראי על ארגון הזיכרון קצר המועד. הדבר הבא שקורה הוא שאתם לא מצליחים לזכור שום פרט מידע חדש. אז נכון, שיפור הזיכרון הוא לא בהכרח בראש מעייניכם כשאתם נאבקים בדיכאון, אבל הידיעה שיתכן והדיכאון הוא השורש של קשיי הזיכרון שלכם, יכולה לעזור לכם למצוא דרך להתמודד עם המצב - בין אם בעזרת טיפול מקצועי, יוגה, מדיטציה או שיתוף חברים וניסיון לשפר בעיות נקודתיות שמעיקות עליכם.
איך אתם זוכרים
5. שיטת לוקי
נסו להשתמש בשיטת לוקי, שיטת זיכרון שמשלבת שימוש בארגון, זיכרון חזותי ואסוציאציות. לפני שאתם מתחילים להשתמש בשיטה, בחרו מסלול מוכר שאתם הולכים בו הרבה ומכירים אותו היטב. זו יכולה להיות הדרך מהדירה שלכם לאוניברסיטה, סיבוב מסביב לבית שלכם, הדרך למכולת - העיקר שיהיה לכם זיכרון צילומי חי של המסלול ושל אובייקטים שונים לאורכו. מרגע שבחרתם מסלול, דמיינו את עצמכם הולכים לאורכו, וזהו נקודות ציון ספציפיות שאתם בדרך כלל עוברים דרכן. למשל, נקודת הציון הראשונה בדרך למכולת יכולה להיות דלת הדירה שלכם, הבאה תהיה הספסל שליד השדרה, ואחריה מעבר החצייה שמול החנות. מספר נקודות הציון שתבחרו תלוי במספר הדברים שאתם רוצים לזכור. ברגע שבחרתם מסלול ודמיינתם את נקודות הציון, אתם מוכנים להשתמש בדרך כדי לזכור. את זה תעשו על ידי אסוציאציות מנטאליות של כל פרט מידע שאתם רוצים לזכור עם אחת מנקודות הציון במסלול הדמיוני. למשל - אם אתם מנסים לזכור רשימת מכולת, אתם יכולים לזכור בננה גדולה שדופקת לכם על הדלת, ולאחריה אבטיח שמן שעוצר למנוחה על הספסל. כשתגיעו למכולת, פשוט תתחילו ללכת בדמיונכם במסלול המוכר, ותראו לאורך הדרך את כל פרטי המידע שהשארתם שם.
6. קיבוץ
בטכניקה הזו משתמשים בדרך כלל כדי לשנן ספרות, למרות שברעיון העקרוני שעומד מאחוריה אפשר להשתמש גם לדברים אחרים. השיטה מבוססת על הרעיון שהזיכרון קצר הטווח שלנו יכול לזכור כמות פרטים מוגבלת - עובדה ידועה היא שאנשים יכולים לזכור בין 5 ל-9 דברים בבת אחת. שימו לב שמספרי הטלפון שלנו מורכבים לרוב מ-7 ספרות (בלי הקידומת המקומית) - זה נוח כי זו הכמות הממוצעת של מספרים שאדם יכול לשמור בזיכרון.
כשאתם משתמשים בשיטת הקיבוץ כדי לזכור פרטים, אתם מקטינים את מספר הפריטים שעליכם להחזיק בזיכרון, על ידי הגדלת כל אחד מהפריטים. לדוגמא - כדי לזכור את המספר הארוך הבא: 64831996, אתם יכולים ליצור קבוצות של מספרים וכך לחלק את הרשימה הארוכה ל - 64, 83, 19, 96. כך, במקום לזכור שמונה ספרות, אתם זוכרים ארבעה מספרים. השיטה הזו יעילה במיוחד כשאתם יוצרים קבוצות שיש להן משמעות מיוחדת בשבילכם כמו תאריכים, ימי הולדת וכו'.
7. חשבו בתמונות
תמונה שווה יותר מאלף מילים ושינונים. בייחוד תמונה משוגעת, כזו שלא תצא לכם מהראש. נניח שאתם מורידים את המשקפיים על שולחן מטבח. עכשיו, דמיינו את המשקפיים האלה אוכלים ארוחת צהריים ליד השולחן. מאוחר יותר, כשתתהו איפה לעזאזל הנחתם את המשקפיים, למוח שלכם תהיה צרובה התמונה הזו בבנק הדימויים שלו, ויהיה לכם קל יותר להיזכר.
8. חזרה, חזרה, חזרה
בין אם מדובר בחזרה על מספר טלפון עד שהוא נצרב לכם בזיכרון, או בתרגול של אחת מהשיטות שמוזכרות פה למעלה עד שאתם שולטים בהן, חזרה היא המפתח. אחת השיטות היא "חוק השלוש" - לחזור על מה שאתם רוצים לזכור שלוש פעמים. אם אתם פוגשים אדם חדש תגידו לו "יחיאל, שלום, זה נחמד להכיר אותך. יחיאל, שמעתי עליך רבות. תגיד לי, יחיאל, מה אתה עושה בחיים?". את יחיאל כנראה שכבר לא תשכחו.
9. פשוט שימו לב
זה נשמע מובן מאליו, אבל כדי לזכור דברים אתם צריכים לפני הכל פשוט להקדיש להם תשומת לב. אם אתם רק מהנהנים עם הראש כשאתם שקועים בטלוויזיה בזמן שחבר שלכם מספר לכם על הספר האהוב עליו, רוב הסיכויים שלא תזכרו מה אמר מאוחר יותר. אבל אם תקשיבו לו באופן אקטיבי, ואפילו תשאלו שאלות הבהרה, למחרת יהיה לכם קל יותר להיזכר במה שאמר.
10. אל תלכלכו על הזיכרון שלכם
באופן לא מפתיע, המוח שלנו זוכר מה אנחנו אומרים לעצמינו על עצמינו, ומה אנחנו מציגים לסביבה. אז אם אתם כל הזמן אומרים לאנשים "יש לי זיכרון נוראי", המוח שלכם יוכיח לכם שאתם לא טועים, ואתם תמצאו את עצמכם מגמגמים ונאבקים כדי להיזכר בשמות, כיוונים וסיפורים שהייתם רוצים לחלוק עם אחרים. שכנעו את עצמכם שהזיכרון שלכם חד ושאתם יכולים לשפר אותו, כדי שיהיה מושחז אפילו יותר!