הקיץ הגיע, וזה הזמן בו רבים מאיתנו נוסעים לחו"ל. נסיעה כזו היא הבטחה לניקוי ראש וצבירת חוויות חדשות, מהן נחזור לחיים רעננים ומלאי כוחות. הבעיה היחידה שיכולה לקלקל את התוכניות היא תופעת הג'ט לג, בעברית יעפת – העייפות שחשים כשטסים לחו"ל או חוזרים ארצה.
"המעבר בין אזורי זמן במהירות הסילון ללא חיבור לאדמה משבש את המקצבים הפנימיים שלנו", מסבירה רחלה בוגין, ארומתרפיסטית, מרכזת קורסי ארומתרפיה במכללת רידמן. "שעות שינה ועירות משתבשות ויחד איתן מערכות הניקוי, הכבד והכליות, מערכות הקשורות לשעון הביולוגי שלנו. לכן העייפות שחשים כשסובלים מג'ט לג היא כה קשה". לשמחתנו, לרפואה המשלימה יש הצעות שיכולות להקל על התופעה ואף למנוע אותה לחלוטין.
טוב שמן טוב
הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא להימנע מהתייבשות. "האוויר במטוס מאד יבש, ומבלי שנחוש בכך הוא גורם לנו להתייבש", אומרת בוגין. "חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה במהלך הטיסה. בנוסף, האוויר במטוס אינו אוויר טרי אלא מטוהר על ידי פילטרים, והוא פחות איכותי. כדי לאפשר לעצמינו נשימה עמוקה וטובה מומלץ לקחת בקבוקון של שמן אתרי תפוז, ובמהלך הטיסה לפחות אחת לשעה לפתוח אותו ולקחת חמש נשימות עמוקות ואיטיות". שמנים אתרים מגיעים בבקבוקים בנפח של 10 מ"ל, כך שמותר לעלות איתם לטיסה, ומומלץ לנשום מהם גם לאחר הנחיתה.
בוגין ממליצה גם ללכת על אדמה יחפים. "קצות העצבים בכפות הרגליים שלנו יודעים להתחבר למקצב של האדמה ולאזן את הגוף שלנו. הדרך המהירה ביותר לטיפול בג'ט לג היא ללכת יחפים על אדמה - מדשאה, שפת ים, יער, חורשה - במשך עשרים דקות".
אם זה לא מתאפשר לכם, יש שמנים אתריים נוספים שיעזרו בטיפול בבעיה. "אם נחתנו בשעות היום, נשתמש בשמנים הממריצים את ומעוררים את הגוף: בכפית שמן שקדים נטפטף טיפה אחת של שמן אתרי מנטה, טיפה אחת של שמן אתרי אשכולית, שתי טיפות שמן אתרי ארז אטלס. את תערובת השמן הזו נמרח על כפות הרגליים, טיפה על אזור הסרעפת ועל פנים האמות.
"אם נחתנו בשעות הלילה נבחר בשמנים מרגיעים, שיעזרו לגוף שלנו להאט את הקצב, להעמיק את הנשימה ולהגיע לשלווה עמוקה שתאפשר לנו שינה עמוקה. השמנים שנבחר: טיפה אחת שמן אתרי לבונה, טיפה אחת שמן אתרי תפוז וטיפה אחת שמן אתרי לבנדר בכפית שמן שקדים. את התערובת נמרח על כפות הרגליים, פנים האמות והעורף".
דרך טובה אחרת להתאפס היא לעשות אמבטיה מרגיעה, שמאפשרת להרפות את השרירים ולשחרר מתחים: "לאמבטיית בוקר נטפטף בכף שמן שקדים טיפה אחת מנטה, 3 טיפות אשכולית, 3 טיפות ארז אטלס, 3 טיפות פטשולי. נשהה באמבטיה כעשרים דקות. לאמבטיית ערב, נטפטף בכף שמן שקדים 3 טיפות לבונה, 3 טיפות תפוז וטיפה אחת לבנדר".
כן לדייסה, לא לסוכר
בצד השימוש בשמנים אתריים, לאוכל שאנו אוכלים יכולה להיות השפעה משמעותית. איה הוד מהמרכז לנטורופתיה ורפואה משלימה מסבירה כי "מה שאנחנו אוכלים משפיע לא רק על הפיזיולוגיה שלנו, אלא גם על הרגשות והמחשבות. המזון המתפרק בגוף יכול לקבוע אם נהיה עייפים, עצבניים, מדוכאים וכו'".
ראשית, מסבירה הוד, חשוב מאוד לאכול מזון בריא, שלא יעייף עוד יותר את הגוף, יחליש את המערכת החיסונית ויכביד על מערכת העיכול והפעילות הכבדית. לא מומלץ לאכול מזון המכיל סוכרים וקמח לבן. "העייפות גורמת לנו לרצות לאכול יותר - ובעיקר דברים מתוקים או פחמימות פשוטות, שלא רק שלא תורמות לגוף אלא מעמיסות עליו, מחלישות אותו ומגבירות את מצב העייפות. חשוב לאכול מזונות פחממתיים המתפרקים לאט בגוף, מעלים את רמות הסרוטונין במוח ומאפשרים שינה טובה ורגועה. לדוגמא: דייסת שיבולת שועל, גרנולה, קינואה, גריסים, כוסמת ולחם מקמח מלא.
"חשוב לוודא צריכת חלבון כמו קטניות ודגים, שאינם מכבידים על מערכת העיכול. יש להקפיד מאוד על אכילת ירקות ופירות, ולהקפיד הכי הרבה על שתיית מים".
אם אתם מחפשים תוסף תזונה, הוד ממליצה על אומגה 3, כמוסות של עשבים ירוקים המכילים כמות גדולה של כלורופיל, כמוסות טבעיות מצמחי מרפא המכילים חומצות אמינו יחד עם צמחים מרגיעים שמאפשרים שינה טובה ללא צורך בשימוש בתרופות לשינה. עם זאת, חשוב לציין שתוספים אלה מותאמים אישית ורצוי להתייעץ עם נטורופת.
מקלחת חומוס?
בתקופה בה נוצרה הרפואה ההודית העתיקה, טרם טסו מטוסים באוויר. למרות זאת, מומחי האיורוודה השונים יודעים להתאים את העקרונות של רפואה זו גם למצבים מודרניים כגון ג'ט לג. עמי ויעל ריין ממליצים ראשית על תזונה חמה, מבושלת ומתובלת, הכוללת מאכלים כגון אורז, בורגול, ירקות שורש, מרקים סמיכים וביצים. מומלץ להשתמש בתבלינים כמו שום, אגוז מוסקט, שומר, זנגביל, ציפורן וקינמון. "מי שרוצה צמחי מרפא, יכול להשתמש באשווגנדה (ויתניה משכרת, withania somnifera)", הם מסבירים, אם כי כדאי להתייעץ עם מטפל איורוודי טרם הבחירה.
האיורוודה מציעה גם תרגילים - התבוננות על השמש בזריחה ובשקיעה עוזרת בסינכרון השעון הביולוגי. אפשרות נוספת היא למרוח שמן שומשום חם על כל הגוף, או לפחות על כפות הרגליים והראש. לשם כך, ודאו כי יש לכם חדר מחומם היטב, מתקן לחימום שמן (או כלי עם מים רותחים להכנסת הבקבוק), מגבות לישיבה וכיסוי בעת הצורך, וכמובן השמן עצמו – חם בחורף ונעים בקיץ.
"את השימון מומלץ לבצע בשעות הבוקר המוקדמות, לאחר ניקיונות והתרוקנות הבוקר. ניתן להתחיל בישיבה שקטה, התרכזות בנשימות איטיות ועמוקות. יש להתחיל את השימון מאזור הראש ולרדת לעורף, כתפיים, ידיים, גוף, רגליים, ובסוף מומלץ להתעמק ולעסות את כפות הרגליים. את השימון יש לבצע בתנועות משיכה כלפי מטה. איזור הראש משמעותי וחשוב. במידה ואין רצון לשימון מלא של הקרקפת כדאי לשמן את קודקוד הראש והאוזניים.
"לאחר שכל הגוף משוח בשמן חם יש להמתין לפחות 15 דקות. ניתן לשבת במדיטציה/לשכב בהרפיה, לשמור על חום גוף ולאפשר לגוף לספוג את השמן בצורה הטובה ביותר. לאחר שהגוף התקרר בהדרגתיות לטמפרטורת החדר, מומלץ להתקלח במים חמים. במקום סבון מומלץ להשתמש בסבון מקמח חומוס. יש לערבב קמח חומוס עם מעט מים עד למרקם משחתי. ניתן להוסיף מעט שמן ושמנים אתריים, למרוח על כל הגוף ולשטוף במים". ואם אתם רוצים את הדרך הקצרה, שמנו רק את קודקוד הראש, האוזניים וכפות הרגליים.