שנת לילה טובה היא אחד הדברים החשובים ביותר לשמירה על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו. אך נחירות במהלך הלילה יכולות לעשות בדיוק את ההפך מזה – במיוחד לאלו הישנים לידנו. בעצם הנחירות אמנם אין בעיה בריאותית, אולם ישנם מקרים מסויימים בהם נחירות כבדות יכולות להעיד על בעיה אחרת, דוגמת דום נשימה במהלך השינה, תופעה שעשויה להתברר כקטלנית. מעבר לכך, הנחירות הן עניין המשפיע על הזוגיות שלנו, תמריץ מספיק כדי למצוא לכך מזור בשיטות שונות של הרפואה המשלימה.
נטורופתיה: תמציות תה ומדיטציה
"בטיפול הנטורופתי", אומרת יהודית טופל, ND לנטורופתיה ומנהלת שלוחת ירושלים של מכללת רידמן, "שינוי באורחות חיים ישפיע על הנושא. לדוגמא, ירידה במשקל, אפילו קטנה, יכולה לעזור בשחרור הלחץ על מערכת הנשימה העליונה".
מלבד הירידה במשקל, המלצה שרבים מתקשים ליישם, טופל מציעה מספר דברים נוספים שניתן לעשות כדי להקל על התופעה:
1. לא ללכת לישון רעבים. לאכול שעתיים לפני השינה ולאכול פרי לפני השינה.
2. לשים מבער בחדר ולטפטף לתוכו מליסה, לבנדר ונרולי. באותה מידה אפשר לטפטף את טיפות השמנים על הכרית.
3. לשתות תה מחליטה של כישות, מליסה, ולריאנה ורבנה.
4. תרגול של מדיטציה, עם או בלי דמיון מודרך, יכול מאוד לעזור גם לנחירות וגם לבעיה של לחץ דם גבוה.
5. תנוחת שינה - כדאי להגביה מעט את ראש המיטה, לגלגל מגבת או כרית עגולה ולשים מתחת לצוואר.
6. חדר השינה חייב להיות מאוורר גם בימים קרים.
איורוודה: טיפול לניקוי האף
"נחירות נקראות באיורוודה קריטהנה", מסביר עמי ריין, מטפל ומורה לאיורוודה (www.ayu.co.il), "והן מוגדרות כחסימה בחלק העליון של מערכת הנשימה, בדרך כלל כתוצאה מעודף של הקאפה דושה, הקשורה באיורוודה ליסודות המים והאדמה. ההתמודדות עם בעיה זו צריכה להיות מתמשכת ועקבית".
ריין מציע גם הוא לרדת במשקל כדי להקל על התופעה כמו גם הפסקת שתיית אלכוהול ועישון, "שני הרגלים הפוגעים ישירות במערכת הנשימה ובבריאות כללית". מעבר לכך יש לו מספר טיפים נוספים:
1. תזונה מפחיתת קאפה דושה – תזונה חמה וטרייה עם הרבה תבלינים, קטניות וירקות. מומלץ לשלב בתפריט בזיליקום, כורכום, ג'ינג'ר וקינמון. להפחית מוצרים מן החי, מוצרי חלב, אגוזים ובצקים, כמו גם מזונות דביקים במרקם – טחינה, חמאת בוטנים, יוגורט וכד'. חשוב להקפיד על ארוחת ערב קלה וחמה.
2. במידה והיציאות אינן סדירות חשוב לטפל בזה כחלק מהרצון להניע את האנרגיה כלפי מטה.
3. פעילות גופנית – יכולה לתרום באופן משמעותי להורדה במשקל, חיזוק מערכת העיכול, ופתיחת הערוצים בגוף, ודרך כל אלה – הפחתת הנחירות.
4. טיפול ניקוי לאף (נאסיה) – באיורוודה קיימים טיפולי ניקוי לאף. גם בבית ניתן לעשות משהו דומה, אם כי תמיד כדאי לקבל טיפול כזה מבעל מקצוע. בבית, יש לחמם שמן שומשום כך שיהיה חמים אך לא חם מדי, לעסות את איזור הפנים באופן נמרץ, לשכב, לטפטף שתי טיפות לכל נחיר ולשאוף פנימה. אחרי כמה דקות שכיבה לעסות שוב את איזור הפנים.
5. גרגורים (קבאלה) – לבשל במים הל, כורכום וקינמון עד שהמים מצטמצמים לחצי. להמתין עד שמתקרר מעט, כך שזה חמים וניתן לגרגור. לסנן ולגרגר כמה דקות. עדיף לעשות כמה מחזורי גרגור כל בוקר.
רפואה סינית: מים חמים עם ג'ינג'יר
"הרפואה הסינית מאבחנת את הגורמים לנחירות על ידי מספר אבחנות שונות", מסביר ניר פלורנטין, מומחה ברפואה פנימית בתחום הרפואה הסינית ומרצה בביה"ס לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים. "חוסר צ'י של הטחול, חוסר צ'י של הריאות, הצטברות לחות או ליחה בדרכי הנשימה העליונות.
"חוסר צ'י של הטחול יוצר היחלשות של טונוס השרירים בגוף דבר היכול ליצור צניחה של הענבל או הצטברות של לחות וליחה בדרכי הנשימה. חוסר צ'י של הריאות יוצר היחלשות של מערכת החיסון והפרעה בנשימה הסדירה. הצטברות לחות או ליחה בדרכי הנשימה יכולה להתרחש ממגוון סיבות, כגון תזונה לקויה, חשיפה ממושכת לאקלים עם לחות וליחה או כתוצאה מחוסר צ'י של הטחול".
פלורנטין מציע גם הוא מספר דברים שאפשר לעשות בבית:
1. נשתמש בתזונה הכוללת ירקות כתומים ולבנים מעט חריפים כדי לחזק את הטחול והריאות ונימנע משלושת הלבנים - קמח לבן, סוכר לבן ודברי חלב - אשר גורמים להיווצרות של ליחה בדרכי הנשימה.
2. ניתן להשתמש בחדר השינה במכשיר אדים עם שמן אורן, שמן אקליפטוס או שמן אורגנו בכדי לפתוח את דרכי הנשימה. ניתן גם לטפטף 2-3 טיפות שמן אקליפטוס/מנטה על הכרית לפני השינה.
3. מומלץ לשתות מים חמים עם ג׳ינג׳ר כ- 3 פעמים ביום, על מנת לייבש את הליחה המצטברת בדרכי הנשימה העליונות וגורמת לנחירות.
4. ניתן לחתוך בצל אחד לרבעים ולפזר בחדר. החומר הפעיל של הבצל מייבש לגמרי את הליחה, אבל חשוב לזכור, שהבצל ידיף ריח חריף בכל החדר.