סוף השבוע כבר כאן ואיתו חגיגות השבועות: ארוחות משפחתיות, פיקניקים, על האש, פיצות עם גבינה ושמנת מתוקה וקצת עגבניות והרבה חריף וכמובן - עוגות גבינה וקינוחים חלביים ומתקתקים. מרוב כל האוכל הזה, סביר להניח שחלקנו הגדול ייאלץ להתמודד עם צרבת – תחושת המועקה בגרון ובבטן שמגיעה אחרי הבליסה הגדולה. מה עושים איתה? איך נפטרים מהזוועה שמעיבה לנו על החג?
ארומתרפיה וצמחי מרפא
דורון אור שוהם ממליץ: חצי כוס חלב ומלפפונים טריים
צרבת יכולה להופיע ממספר סיבות, ביניהן עודף חומציות או מתת חומציות של הקיבה. סיבה אפשרית נוספת להופעת צרבת היא השמנת יתר או הריון, המפעילים לחץ מכני על הגרון וכתוצאה מכך לא מתאפשרת סגירתו המושלמת לאחר מעבר המזון בוושט.
מה אפשר לעשות?
1. לשתות חצי כוס חלב קר.
2. לאכול חופן שקדים לא קלויים וללא קליפה (להסרת הקליפה בקלות יש להרתיח מים, לשים את המים בקערת מרק, לאחר מכן לשים את השקדים למשך 3-5 דקות והקליפה יורדת בקלות.
3. לאכול 2-3 מלפפונים קרים, טריים, עם הקליפה.
4. לשתות מספר כוסות סודה, בלגימות קטנות.
5. לערבב 2 כפות מיץ לימון בחצי כוס מים ולשתות. זה אמנם צורב בהתחלה אך עוזר מיד.
שיאצו ורפואה סינית
אורי אלישר מציע: ותרו על הסקיני, רסקו תפוח אדמה ותלעסו גרעיני שומשום
התיאור הסיני הציורי לצרבת נקרא "אש בקיבה" - מדובר בתופעה לא נעימה של צריבה עזה באזור הוושט, עקב עלייה של מיצי קיבה שצורבים את הרקמה איתה הם באים במגע. אם תופעה זו מופיעה לעיתים תכופות יש להיוועץ ברופא מאחר והיא עשויה לרמז על מצב מורכב יותר כמו דלקת הקיבה, כיב בתרסריון וכו'.
להקלה מהירה ומיידית של צרבת מומלץ:
1. לא להגזים באכילה.
2. לא ללבוש בגדים לוחצים מדי.
3. להפחית את השימוש במזונות מעודדי צרבת כמו אלכוהול, בירה, קפה, מיץ תפוזים, בצל, שום וכדומיהם.
4. לעיסת גרעיני שומשום עשויה להפחית התקף צרבת.
5. רסק מתפוח עץ קטן ותפוח אדמה חי, אותו אוכלים פעם ביום, יכול גם הוא לסייע.
6. מתכון נוסף הוא הכנת כוסמת (כמו שמכינים אורז) ואכילת צלחת כזו פעם ביומיים-שלושה.
6. בזמן התקף יש ללחוץ פנימה ולמטה על השקע שבבסיס הגרון. כמו כן, ברוחב שתי אצבעות משורש כף היד, בין שני הגידים החולפים במורד החלק הפנימי של האמה, נמצאת נקודת לחיצה מיוחדת לצרבות.
איורוורדה - רפואה הודית
ד"ר ערן מגון מאתגר: הכינו חליטת אניס או כוסברה
יש להרתיח כף אחת של צמח המרפא ליקוריץ עם שני ליטר מים, להעמיד את התערובת לרבע שעה, אחר כך לסנן, להעביר לתרמוס גדול ולשתות שליש כוס מדי שעה. בעת התקף צרבת אפשר לשתות יותר. את המשקה יש לשתות ברציפות, מדי יום - אולם צריך להקפיד על שבוע הפסקה מדי ארבעה שבועות. למי שאינו סובל את טעם האניס מומלץ לעשות את אותו הדבר עם זרעי כוסברה.
מעבר לכך, בתורות הרפואה השונות ממליצות על אכילת 10 שקדים קלופים. גם תמיסה של סודה לשתייה – חצי כפית לשני שליש כוס מים - תחסל את הצרבת באופן מיידי.
כל אלו, כמובן, אינם מבטלים את ההכרח בבדיקה יסודית של סיבות הצרבת, כי יתכן שכיב הקיבה מחייב טיפול רפואי מעמיק וממושך יותר. כל ההמלצות שלמעלה הן להקלה מיידית וזמנית בלבד.