במדינה שטופת שמש כמו שלנו, נדמה שמגיל צעיר יודע כל אזרח לדקלם את עשרת הדיברות להגנה על העור והגוף מפני נזקי השמש. ברוב ימות השנה אנחנו מכוסים, לפחות מבחינת הידע, אבל מה לגבי החורף?
כיצד מטפלים ביובש ונפטרים מהמגע המחוספס? שלוש מטפלות אלטרנטיביות ממליצות, מסבירות, רוקחות ומעלימות את סימני השאלה מהטיפול בעור בעונה הגשומה.
כוס מים, קרם ביתי ופילינג טבעי
"עור יבש מעיד על חוסר נוזלים ולחות בגוף", מסבירה עופרי ברושי, מטפלת הוליסטית בתחומי ארומתרפיה, הומיאופתיה, פרחי באך ורפלקסולוגיה. "לכן לפני שמתחילים בטיפול חיצוני, כצעד ראשון יש להעלות את כמות המים הנצרכת ביום. הקפידו לשאת איתכם בקבוק מים וללגום ממנו לאט-לאט לאורך היום. טיפול חיצוני בלבד לא ישפר את המצב לאורך טווח".
מעבר לשתיית מים, ברושי ממליצה על שתי תערובות הזנה לעור שניתן להכין בכל מטבח:
תערובת שומנית (קרם) - ערבבו בקערה, באמצעות מזלג, שתי כפות שמן זית מכבישה קרה (ניתן להשתמש גם בשמן שומשום או חמניות מכבישה קרה), כפית מיץ לימון טבעי סחוט במקום וכפית מיץ תפוזים סחוט במקום.
אם נמצא בהישג ידכם שמן לבנדר אתרי, אפשר לטפטף חמש טיפות ממנו לתערובת. לפני השימוש הקפידו לרחוץ היטב את הפנים, הצוואר ואזור בית החזה. מרחו מעט מאוד מהתערובת על הפנים, הצוואר ואזור המחשוף, ועסו קלות. את שאר התערובת שימרו במקרר לפעם אחרת.
פילינג טבעי - להשלמת הטיפול בעור יבש ממליצה ברושי על הכנת פילינג טבעי לפנים שישאיר את עורכם זוהר ורענן. טחנו שלוש כפות שיבולת שועל לאבקה דקה, ערבבו בקערה את האבקה יחד עם כף לימון סחוט טרי וכף דבש. השהו את הבלילה כחמש דקות לספיחת החומרים.
לאחר זמן קצר אמורה להתקבל עיסה גסה. אם העיסה שהתקבלה אינה נעימה למגע אפשר להוסיף לתערובת עד שתי כפות חלב, לערבב ולהמתין עוד חמש דקות. את הבלילה שקיבלתם יש למרוח בתנועות עיסוי עדינות על הפנים, הצוואר ואזור בית החזה ולהשאיר לייבוש כחמש דקות.
לאחר ההמתנה, שטפו את האזורים המטופלים בהרבה מים פושרים ונגבו בעדינות. לקבלת תוצאות מושלמות מרחו קודם את הפילינג, שטפו ואז מירחו את התערובת השומנית על הפנים.
ניקוי רעלים, שינה טובה וקצת ויטמינים
"העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו, עם שטח הפנים הכי רחב", אומרת רוזלין היניג, מטפלת ברפואת גוף ונפש בעזרת כלים טבעיים, מנחת קבוצות להתפתחות אישית ורוחנית ומורה למדיטציה. "תפקידו הוא להגן עלינו מפני נזקי הסביבה כגון חום, קור, חיידקים וחומרים רעילים המצויים במים, באוויר ובאדמה. העור מתפקד כאיבר ניקוז של חומרי פסולת וגם כמנגנון קירור לגוף בעזרת הזיעה.
"מבחינה פיזית ורוחנית, העור הוא הגבול האחרון בינינו לבין העולם החיצוני והוא משקף אחד לאחד את המצב הפנימי של גופנו. מכיוון שאנחנו עדיין לא מסוגלים לראות את תוך גופנו ללא אמצעים פולשניים, העור נותן לנו אינדיקציה די מדויקת לגבי המצב הפנימי שלנו".
הסיבות לעור יבש מגוונות ונעות מעודף של רעלנים בגוף, תזונה לא נכונה, לחץ בעבודה ולחץ נפשי, עד להזדקנות מואצת של תאי הגוף ואלרגיות שונות.
כדי להתמודד עם הבעיה, מנדבת רוזלין 11 טיפים להתגברות על היובש:
נקו את הגוף מרעלים - הגוף, ובעיקר העור, חשוף באופן יום-יומי לעשרות רעלנים, המגיעים מזיהום אוויר, חומרי ריסוס, חומרים משמרים וצבעי מאכל. הניקוי הראשוני של הגוף מתחיל קודם כל בתזונה נכונה המותאמת לכל אחד באופן אישי. להשגת תוצאות מרביות ניתן להשתמש גם במדבקות תדר, המסייעות בניקוי מתכות כבדות מהגוף, בתיקון נזקי תאים ובשיפור מצב האלסטין והקולגן המצויים בעור.
ויטמינים ומינרלים - חוסר בנוגדי חמצון, מינרלים וויטמינים חיוניים עלול לגרום לעור יבש. על ידי בדיקה פשוטה ואבחון ניתן לזהות חסכים אלו ולהשלימם.
גופנו הוא 70% מים - ברגע שאינכם שותים מספיק, המים מועברים לאיברים שתפקודם המיידי חיוני יותר מהעור, והעור הוא הראשון להיפגע. הקפידו על שתיית מים לאורך כל היום מאחר ושתיית של ליטר וחצי בסוף כל יום לא תהיה מועילה כמו לגימות מדודות לאורך מספר רב של שעות.
הימנעו מאוכל משומר ומתועש - כמו כן, הימנעו ומשימוש בסבון כלים לרחיצת הפירות והירקות הנצרכים. היום ניתן להשיג בכל חנות למוצרי טבע, ואצל מטפלים רבים, סבון מיוחד עשוי מחומרים טבעיים בלבד לשטיפת פירות וירקות.
הימנעו משימוש במוצרים הכוללים אלומיניום - לדוגמה דאודורנטים, כלים חד-פעמים ונייר כסף. עברו לבישול בכלי פיירקס, זכוכית ונירוסטה.
הקפידו על שינה נכונה ומספקת - הקפידו להירדם לפני חצות.
הימנעו משימוש במוצרי קוסמטיקה המופקים מתוצרי לוואי של נפט (mineral oil) - כמו כן, הימנעו משימוש בחומרי איפור המכילים מתכות, דוגמת עופרת. העדיפו להשתמש במוצרי קוסמטיקה טבעיים על בסיס שמנים אתריים, ויטמינים ומינראליים בלבד.
הקפידו על צריכת חמש מנות פרי וירק ביום - במיוחד ירקות בעלי עלים ירוקים.
הקפידו על צריכת אוכל טבעי - הימנעו מאכילת סוכר, מוצרים על בסיס קמח לבן, דוגמת פסטה ולחם, מזון מטוגן, שומן רווי , שמן מזוכך ומשקאות מוגזים וממתוקים.
תפריט מאוזן - הוסיפו באופן מאוזן לתפריט שמן זית מכבישה קרה, אומגה 3 באיכות מעולה, ואגוזים לא קלויים.
הקפידו על פעילות גופנית מתונה במשך שלוש פעמים בשבוע לפחות - אם אתם מתאמנים בחוץ, הקפידו להשתמש באמצעי הגנה מתאימים מפני השמש. לאלו מכם שחווים לחץ וסטרס, תרגלו פעילות הרגעה כגון מדיטציה, יוגה, וטאי-צ'י באופן קבוע.
חומרים טבעיים להגברת הלחות
"על-פי ההומיאופתיה הקלאסית, מחלת עור היא סימן לכך שמנגנון ההגנה של הגוף פועל", מסבירה סנדרה מישאל, מטפלת בהומיאופתיה קלאסית R.C.Hom, M.sc. "מחלות מטבען, מתקדמות בסדר מסוים מבחוץ פנימה לתוך הגוף.
"בהתחלה הגוף פוגע באיברים חשובים פחות, ואם לאלו לא ניתן טיפול מתאים, הוא עובר לאיברים חשובים יותר. גם הריפוי מתקדם באותו אופן - מבפנים החוצה. לדוגמה, אם בעבר סבלנו מפריחה על העור ולאחריה הופיעה אסטמה, ההומיאופתיה מתייחסת לכך כאל מצב של דיכוי והכנסת המחלה פנימה לתוך הגוף".
מישאל ממליצה על תערובת טבעית להזנת העור ועל שתי תמיסות יעילות לטיפול ביובש במצב מתקדם:
טיפול בעור יבש, בעיקר בחורף, מורכב משימוש בחומרים טבעיים שיכולים לסייע בהעלאת הלחות של העור באופן מתון ולטווח ארוך. ליצירת תערובת מזינה ניתן לערבב בכלי שמן זית איכותי יחד עם עלי הצמח טיון דביק. את התערובת יש למרוח על העור ולהמתין לספיגה מלאה.
במקרים קשים של יובש וקור, העור נוטה לפתח פצעים שורפים וכואבים. תמיסת קלנדולה, שניתן להשיג בבתי מרקחת הומיאופתים, מסייעת מאוד לחיטוי והחלמה של הפצעים והחתכים שנגרמים עקב היובש.
בחורף ניתן למרוח את המשחה כמה פעמים ביום על פצעי הקור וכן על כפות הידיים להזנה מיידית. תמיסה נוספת היא היפריקום, המסייעת בהרגעה מיידית של אזורים עצביים הרגישים מאוד למגע. ניתן למרוח אותה להקלה על פצעי קור וסדקים עמוקים בעור שנוצרו בעקבות יובש.
לכל המשולשים במדור