נסו לדמיין את תרחיש הבלהות הבא: אתם מסתובבים בעולם כשעל המצח שלכם מולחם מסך קטן עליו מופיעות ללא הרף כל המחשבות שעוברות לכם בראש. גם אם מאוד תרצו, לא תוכלו להסתיר את רגשותיכם. תחייכו לכל העולם כמה שתרצו, אבל אם עובר עליכם יום רע או שאתם לא סובלים מישהו - ידעו את זה מיד.
אמנם המסך הזה עוד רחוק, אבל רובנו מסגירים את התחושות שלנו כל הזמן בהתנהלות היום-יומית, באופן לא מודע. למרות שאנחנו מדברים כל הזמן, המידע המעניין באמת מועבר באמצעים לא מילוליים: האופן בו אנחנו מתלבשים, היציבה שלנו, הבעות הפנים, קשר העין שאנחנו יוצרים או לא יוצרים, תנועות היד, הזרוע והרגל, מתח השרירים, המרחב האישי שאנחנו שומרים וכו'.
בין 50 ל-100 אחוזים מהמסרים שלנו מועברים דרך שפת הגוף. תזוזה פשוטה של העיניים או מחווה עם היד עשויים להיות כל מה שצריך כדי לחשוף את מה שאנחנו באמת מתכוונים. רק 7-10 אחוזים מהמסר שאנחנו מעבירים קשור למילים בהן אנחנו משתמשים בשיחה.
אחד בפה ואחד בגוף
רוב מערכות היחסים האנושיות נוצרות או גוועות בשלוש הדקות הראשונות של המפגש. זו תחושת הבטן שלנו, שמאתרת סממנים לא מילוליים הקובעים לבסוף האם כדאי או לא כדאי לנו להמשיך ביצירת הקשר. לא פעם יש פער בין מה שאנשים אומרים לבין איך שהם באמת מרגישים, והפער הזה מורגש בשפת הגוף.
כשאתם באים במגע עם אנשים אחרים, נסו לשאול את עצמכם: "איזה רמזים אני שולח החוצה? האם אני משדר לסביבה את מה שהתכוונתי לשדר?". חשבו האם אתם מראים סימנים של חוסר נוחות, לחץ, פחד, עצבנות או עוינות. כדאי לשים לב ולהכיר בהתנהלות הפיזית שלכם כדי לשנות שפת גוף שלילית שעלולה להעביר מסר שגוי.
שפת גוף פתוחה מול סגורה
המדד העיקרי בעזרתו תוכלו להבחין האם אנשים אחרים, או אתם עצמכם, מרגישים בנוח או לא, הוא שפת גוף פתוחה - מזמינה, רגועה וקשובה. כששפת הגוף שלכם פתוחה, הידיים שלכם בדרך כלל בטווח הראייה, כשכפות ידיכם פתוחות, הרגליים שלכם והיציבה הכללית חופשיות וקלות, וקשר העין עם האחר יציב.
שפת גוף סגורה, לעומת זאת, מעידה על מתח וחוסר נוחות. היא מתאפיינת בקבוצה של מחוות, תנועות ויציבות שגורמות לגוף להתכנס לתוך עצמו. אם אתם חשים מאוימים, תגרמו לגוף שלכם להיראות קטן יותר ותחפשו חומות ומחסומים פיזיים להתחבא מאחוריהם, כמו הימנעות מקשר עין, כתפיים קפוצות, ושילוב ידיים.
כדי להפוך את התיאוריה לפרקטיקה אתם יכולים לערוך ניסויים בשפת גוף. בשלב הראשון פשוט הביטו על עצמכם במראה ונסו לחקות שפת גוף פתוחה ושפת גוף סגורה. בשלב הבא נסו לעטות על עצמכם שפת גוף סגורה ברחוב: הרכינו מעט את הכתפיים ואת הראש וקפצו את האגרופים. שימו לב איך מצב הרוח שלכם משתנה.
עכשיו אמצו שפת גוף פתוחה ותראו איך מצב הרוח שלכם משתפר. אל תחששו שאנשים ברחוב ישימו לב לשינוי בשפת הגוף שלכם. אנשים אחרים טרודים בעיקר בעצמם.
החלק השני של הניסוי הוא תצפית על הסביבה - צפו באנשים אחרים שמתנהלים באופן פתוח ובאופן סגור ונסו לשים לב איך אתם תופסים אותם ואת המסר שהם משדרים. האם אתם יכולים לחשוב על אנשים בחייכם שמייצגים, באופן עקבי יחסית, את שתי השפות הללו והאם זה משפיע על איך שאתם מגיבים כלפיהם?
כלי קריטי בראיונות עבודה
אחת הסיטואציות בהן שפת הגוף שלכם עשויה להכריע גורלות, בלי שבכלל תהיו מודעים לכך, היא ראיון עבודה. בשיחה קצרה מנסה המראיין לקלוט כמה שיותר מידע ושפת הגוף שלכם עלולה להסגיר שאתם לחוצים גם אם אתם מתעקשים שלא ומדביקים על הפרצוף חיוך עקום ומאולץ.
זה בדיוק המקום הנכון והזמן הנכון לאמץ לכם שפת גוף פתוחה ולהיפטר בכוח מהסגורה. קבלו כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור בהצלחה את ראיון העבודה:
1. כשמציעים לכם להתיישב, שבו ישר וזקפו את הגב. עם זאת, הקפידו לא להיות נוקשים מדי. הישענו מעט קדימה אבל אל תשבו ברישול. יציבה מרושלת משדרת חוסר ודאות וביטחון עצמי נמוך.
כדי לייצר דימוי של אנשים בטוחים ובעלי מוטיבציה, דברו עם גב ישר וראש מורם. בכל אופן, אל תחזיקו את הראש עם הסנטר מכוון למעלה מדי, זה עשוי לגרום לאחרים לתפוס אתכם כיהירים.
2. הטו את ראשכם מעט הצידה בזמן שאתם מדברים עם המראיין. זה יגרום לכם להראות חברותיים וזורמים. החזקת הראש ישר מאד נותן תחושה שאתם קשיחים וקשוחים.
3. מראיינים נוהגים להסתכל הרבה על תנועות הידיים של המרואיין. התעסקות בשיער או בכל חפץ אחר משדרת שאתם עצבניים. נגיעה באף או בשפה נחשבת לעיתים קרובות כאחד הסימנים לשקר. אם אתם לא יודעים מה לעשות עם הידיים שלכם, שלבו אותן באופן משוחרר ושמרו עליהם מונחות על הברכיים או על השולחן.
4. כדי לייצר מראה בטוח וחיובי במהלך הראיון, שבו עם קרסוליים מסוכלים קלות או כששתי הרגליים נמצאות שטוחות על הרצפה. הימנעו מתזוזות רגליים רבות מדי, הן עלולות להסיח את הדעת וגם להעביר מסר שאתם חסרי ביטחון.
5. חשוב לשמר קשר עין במהלך הראיון. אתם יכולים להימנע מלהיראות לחוצים או עצבניים על ידי מצמוץ והסטת הראש מדי פעם. על פי מומחים, כדאי לשמור על קשר עין למשך 10 שניות, להסתכל רגע הצידה ורק אז ליצור קשר עין מחדש.
6. האופן בו אתם נשמעים משפיע הכי הרבה על המראיין. אל תדברו בקול מונוטוני והוסיפו גיוון לקול שלכם על ידי שינוי הטונים. קחו הפסקות לנשימה לפני שאתם עונים על שאלה. זה ייתן לכם זמן לחשוב וגם תשדרו שאתם רגועים ובטוחים בתשובתכם.