בטח יצא לכם לשמוע בעבר את המושג "פדיון נפש" ביהדות. מהו התהליך בדיוק, למי מתאים פדיון הנפש, והאם באמצעותו ניתן לחמוק מגזירות קשות? תכף תדעו את הכל.
הכסף מיועד לכפרה
"פדיון נפש הוא פעולה רוחנית שמתבצעת כך: לוקחים את שם האדם, הופכים אותו לגימטריה, ואת הערך המספרי-גימטרי פודים בכסף, לא פחות מעשר פעמים ח"י, כלומר לא פחות מ-180 שקלים", מסביר הרב אלי עמר. "יש צדיקים שעושים תיקון מיוחד תמורת הסכום הזה. כלומר, אם חלילה יש חסימה או גזירה על אותו אדם, במקום החסימה שרובצת עליו - הכסף ילך ככפרה, בדומה למה שעושים בכיפור".
מי יכול לעשות פדיון נפש?
"לא כל אדם יודע לעשות זאת. בדרך כלל יש צדיקים שיודעים לעשות את הפעולה הזו, וזה עובד. טוב לעשות את זה לפני ניתוחים או במקרים שצריכים קצת ישועה, כשאתה רוצה 'לנקות את המצב'".
מה בדיוק הפעולה עושה, בפועל?
"בפשטות הרעיון הוא שהכסף נקרא 'דמים' מלשון דם. דם הוא מרכיב החיים. כשאדם עושה פעולה ומחליף 'דמים' בדמים – זו מן כפרה. אם יש גזירה כלשהי, הוא פודה זאת בכסף. זה מנהג ישראל קדום מאוד".
מה המקור שלו?
"המקור הקדום ביותר מופיע בנביא, אצל שאול המלך שהלך לחפש את האתונות. הנער אמר לו 'בוא נלך לשמואל, הוא החוזה'. שמואל אמר לו 'אבל אין לנו מה לתת לנביא בתרומה'. המשמעות ברורה: כשרוצים לקבל משהו רוחני – צריכים להמיר אותו בדבר גשמי. ראיתי במפרשים שזה המקור לפדיון הנפש".
ואצל מי מומלץ לעשות פדיון נפש?
"יש הרבה צדיקים ואני לא מכיר את כולם. באופן עקרוני, יש לעשות פדיון נפש אצל אנשים שעוסקים בתורה יומם ולילה, ומונחים בש"ס, פוסקים וכו'. אנשים הלכתיים שסדר יומם מלא בתורה, אנשים שכתבו ספרים חשובים, אנשים שגדולי ישראל מכירים בהם".
העיקרון שעומד מאחורי פדיון נפש, כך מסביר הרב בנימין שמואלי במדור שאל את הרב בהידברות, הוא על בסיס הפסוק 'צדקה תציל ממוות'. "הפירוש הוא שכל החטאים מתכפרים בצדקה, ובכך ניצולים מדיני שמים", אומר הרב. "ישנם מקובלים יראי שמיים אשר באו בסוד ה' ומבינים את סוד העניין על פי ספרי המקובלים כמה צדקה ליתן, על כל חטא".
הרב מנשה ישראל כותב בתשובה אחרת: "פדיון נפש ידוע לחכמי הקבלה. במקרה ובא לפניהם מקרה קשה של חולה במחלה מסוכנת וכדומה, מפרישים לצדקה סכום מסוים (מאה ושישים מטבעות, ויש כמה אופנים לפדיון), ומעבירים את הסכום לצדקה. ככה פודים את נפשו של האדם שעשו עליו את הפדיון מהגזירה הקשה שנגזרה עליו".
>> לתשובת השבוע שעבר: מה המשמעות של תפילת קדיש?
>> לכל תשובות השבוע הקודמות
זמני כניסת ויציאת השבת