לכל שבת יש זמני כניסת ויציאת שבת, אך לא כולנו יודעים מתי זה באמת קורה, מה הסימנים ומה עלינו לעשות כדי לקבל אותה. ביהדות, להבדיל משאר העולם, יום חדש מתחיל בשעות הערב ולא בחצות הלילה. את הקביעה הזאת למדו בששת ימי בראשית כשנאמר "ויהי ערב ויהי בוקר יום אחד", כלומר היום היהודי מתחיל בשקיעה. כתוצאה מכך, שבתות וימים טובים מתחילים בערב ומסתיימים בערב שלמחרת. בדרך זו, יום שבת חל למעשה כבר ביום שישי בערב ומוצ"ש נחשב ליום ראשון. העובדה הזו מעמידה לנו את השאלה מתי אנו מכניסים ומוציאים את השבת?
כניסת השבת
ראשית, צריך לזכור כי זמן כניסת שבת המופיע בלוחות ובמדיה הוא הזמן המקובל להדליק נרות. אך זמן הדלקת נרות הוא לאו דווקא זמן כניסת השבת, שכן ההדלקה נעשית כ-24 דקות לפני השקיע ולפני הכניסה הרשמית ליום שבת. לכן נשאלת השאלה האם ההדלקה מחייבת אותנו בשמירתה מעתה, או שיש עוד זמן עד השקיעה. ישנן שתי שיטות מקובלות: הראשונה אומרת ששבת נכנסת בעת ההדלקה ולכן האישה מקבלת את השבת עצם המעשה. השנייה טוענת שלא כדאי לעשות כך משום שבמקרה שנצטרך פתאום לעשות עוד פעולות האסורות בשבת הדבר יהיה אפשרי. לפי שיטה זו ניתן לעשות מלאכה עד כמה דקות לפני השקיעה (גם זמני השקיעה נמצאים בלוחות) או כשבבית הכנסת אומרים "מזמור שיר ליום השבת", שאז כבר השבת נכנסת לתוקף אפילו אם עדיין אין שקיעה. כדי לא לקבל שבת בזמן ההדלקה, האישה צריכה לחשוב ולהרהר בליבה ולומר "אני עדיין לא מקבלת את השבת, למרות הדלקת הנרות". הפתרון הזה, אגב, מתאים גם למי שיודע בוודאות שיצטרך לחלל שבת בדקות שאחרי ההדלקה, למשל צורך לנסוע מיד לאורחים.
אז למה למעשה מדליקים נרות לפני השקיעה? הרב דב ליאור מסביר באתר ישיבה: "ישנה מצווה מיוחדת שנצטווינו בכניסת השבת, והיא תוספת שבת, ומשמעותה - שיש מצווה להוסיף מהקודש על החול, לקדש את השבת אף לפני כניסתה. לכן, אף על פי שהשבת נכנסת בשקיעת החמה, הרבנות מפרסמת את זמני השבת לפני כניסת השבת (לפני השקיעה) כדי שכל עם ישראל יקיים מצווה דאורייתא של תוספת שבת. הזמן שכתוב בלוח הוא כ-24 דקות לפני שקיעת החמה, ולכן אם צריכים אפשר לקבל את השבת יותר מאוחר, אך לא יותר מאוחר משקיעת החמה".
צאת שבת
המנהג הנפוץ ביותר לגבי זמן יציאת שבת הוא 18 דקות לאחר השקיעה, ולפי הפוסקים יש לראות שלושה כוכבים סמוכים אחד לשני כדי לוודא שאכן זה הזמן המתאים.
למה השקיעה לא מספיקה, הרי לפי היהדות היום התחלף?
"יש מצווה להוסיף מהחול על הקודש בין בכניסתו ובין ביציאתו", מסביר הרב ליאור. "וכמו שאנו מוסיפים קצת לפני השקיעה כך במוצאי שבת מוסיפים קצת אחרי. שמונה עשרה דקות נחשב לפי שיטה מסויימת אך יש שמחמירים יותר, לכן תמיד מוסיפים בלוחות לפי זמן צאת הכוכבים ועוד כמה דקות. בדרך כלל נוהגים להוציא את השבת 30-35 דקות אחרי השקיעה".
יש לכם שאלה בוערת או קושיה מעניינת? טקבקו אותה כאן
>> לפייסבוק של ערוץ הרוח עשיתם לייק?
>> תשובת השבוע שעבר: למה חוגגים חג שני של פסח?