מתי יום ירושלים 2024?
יום ירושלים מצוין מדי שנה בתאריך העברי כ"ח באייר.
השנה, יום ירושלים 2024 יחל בערב יום שלישי 04.06.2024 ויימשך עד צאת יום רביעי 05.06.2024.
מתי מצעד הדגלים ביום ירושלים 2024?
השנה אירוע ריקוד הדגלים הכולל מצעד וריקודים, ייערך ביום רביעי, כ"ח באייר 05.06.2024. להלן לוח הזמנים של מצעד הדגלים 2024:
16:00 – התכנסות ברחבת כיכר ספרא.
16:30 – תהלוכה מכיכר ספרא ועד לשערי העיר העתיקה.
18:00 – ריקודי דגלים במרכז העיר וברחבת הכותל המערבי.
19:00 – העצרת המרכזית של מצעד הדגלים, רחבת הכותל המערבי.
תהליך מיסוד יום ירושלים כחג לאומי
רעיון החגיגה עלה כבר ימים ספורים לאחר סיום הקרבות בירושלים במלחמת ששת הימים, כאשר מועצת הרבנות הראשית קבעה תפילת הודיה לשבת הקרובה ושקלה קביעת יום חג לדורות. במהלך השנה העוקבת התנהלו דיונים בקרב גופים רבניים וממשלתיים לגבי התאריך והמנהגים הנלווים, עד שבמאי 1968 הוחלט סופית לציין את כ"ח באייר כיום החג. ב-1998 הוענק תוקף חוקי רשמי לחגיגה עם חקיקת "חוק יום ירושלים" בכנסת.
כיצד מציינים את יום ירושלים?
יום החג מצוין במגוון טקסים ואירועים ברחבי הארץ ובמיוחד בירושלים. בתוכניות החגיגה ניתן למצוא תהלוכות ותפילות הודיה, טקסים ממלכתיים בגבעת התחמושת שהייתה נקודת קרב מרכזית, חלוקת אותות יקיר ירושלים על ידי העירייה, וכמובן - את ריקוד הדגלים המרכזי והססגוני. בריקוד זה מגיעים אלפי צעירים למרכז ירושלים ועורכים תהלוכת ריקודים וזמרה דרך שערי העיר העתיקה עד לכותל המערבי.
מאז ראשיתו, יום ירושלים זכה לפופולריות רבה בעיקר בקרב הציבור הדתי-לאומי והציונות הדתית, אך גם רבים מחוגים אחרים משתתפים בחגיגותיו. בתי הכנסת הדתיים-לאומיים נוהגים לומר הלל בברכה ביום זה, לפי פסיקת הרבנות הראשית. לעומת זאת, בחלקים נרחבים מהציבור החרדי מתייחסים ביתר זהירות ליום זה.
מתי שחררו את ירושלים?
המערכה לשחרור ירושלים במהלך מלחמת ששת הימים ארכה כשלושה ימים בין התאריכים 05-07.06.1967. במהלך הקרבות השתלטו הכוחות הישראלים על מרחב ירושלים ובתוך כך גם על העיר העתיקה ומזרח העיר.
מתי חל יום ירושלים מדי שנה?
בהתאם לחוק יום ירושלים (1998), יום ירושלים מצוין מדי שנה בתאריך כ"ח באייר.
ירושלים - שפע שמות
העיר המקודשת נקראה בשמות רבים במהלך ההיסטוריה. לפי האמרה הנפוצה, לירושלים יש כ-70 שמות שונים, וביניהם ציון, עיר דוד, שלום, יראה, יבוס ויפה נוף. עם זאת, מקורות אחרים מייחסים לה כמות עצומה של כ-105 שמות, ויש אף קשר לכ-290 שמות! ריבוי השמות מלמד על חשיבותה וייחודיותה של העיר הקדושה.
אז מהו בעצם מקור השם "ירושלים"?
אז מהו מקורו של השם "ירושלים" עצמו? התורה מזכירה אותה לראשונה בשם "שלם" כעיר מלכו של מלכיצדק. מאוחר יותר היא נקראת גם "ה' יראה" כמקום עקידת יצחק. המסורת היהודית מספרת שה' חיבר את שני השמות - שלם ויראה - כדי שלא לפגוע באף אחד מהצדיקים אברהם ומלכיצדק. כך נוצר השם ירושלים.
איחוד ירושלים
סיפור מרתק מהמדרשים מגלה שבתקופה מסוימת הייתה ירושלים מפוצלת לשני חלקים - עיר עליונה ועיר תחתונה. החלק העליון הועבר לשבט יהודה והתחתון לשבט בנימין. לאחר ששבט יהודה שרף את חלקו, ירושלים התחתונה נשארה עד שדוד המלך בנה חומה אחת סביבה ואיחד את שני החלקים לעיר אחת - ירושלים המלוכדת.
הכותל המערבי מכוסה אשפה
סיפור מפתיע נוסף עוסק בכותל המערבי, קטע החומה התלוי מבית המקדש. לפי מסורת, במשך שנים רבות היה הכותל המקודש מכוסה בערמות אשפה עד שאיש לא ידע על קיומו. הסולטאן התורכי סולימאן האמין למסורת, שלח אנשים לחפש אחר המקום וכשנמצא, ציווה לרחוץ את הכותל במיוחד במי שושנים.
יופייה של ירושלים
ריבוי שמותיה של ירושלים מלמד לא רק על חשיבותה אלא גם על יופייה ועליזותה. העיר העתיקה נחשבת לאחת הערים היפות בעולם על פי פתגמים רבים בתרבות היהודית. למשל, נאמר כי "עשרה קבין יופי ירדו לעולם, תשעה נטלה ירושלים ואחד כל העולם". קשר יהודים רבים לעיר נותר חזק ועמוק כפי שמשתקף במשפט המפורסם הנאמר בכל חתונה יהודית: "אם אשכחך ירושלים, תשכח ימיני!".
הלכות יום ירושלים
במלחמת ששת הימים בשנת 1967, זכה עם ישראל בניצחון נפלא על אויביו והמלחמה הסתיימה בתבוסה מוחלטת של האויב ובשחרור המקומות הקדושים לרבות ירושלים ומקום המקדש.
בעקבות השחרור המופלא של ירושלים העתיקה ושל מקום המקדש, הרבנות הראשית בראשות הרבנים איסר יהודה אונטרמן ויצחק ניסים, קבעה את יום כ"ח באייר כיום הודיה ושמחה לעם ישראל. הם תיקנו לומר הלל בברכה באותו יום.
הרבנות גם קבעה כי בניגוד לימים אחרים של אבלות, ביום כ"ח באייר האשכנזים הנוהגים באבלות יוכלו לקיים נישואין ולא ינהגו באף הגבלה מימי האבלות. הסיבה לכך היא שבקהילות שלהם כבר היו רגילים לסיים את שלב האבלות אחרי ל"ג בעומר. כך שבמיוחד היום הזה של השחרור המשמח, הוחלט לא להגביל עצמו בהגבלות אבלות.
כמסורת שהתרחבה והשתרשה במהלך השנים, מיום ירושלים ואילך חוגגים בריקודים, תהלוכות, טקסים וציון מנהגים שונים בירושלים ובארץ. ריקוד הדגלים בירושלים הוא אחד המוכרים בימינו. כל זאת כהוקרה לאיחודה המחודש של העיר המקודשת תחת ריבונות ישראלית ומתוך שמחה לשחרורה ולזכייתו של העם במתנה מופלאה זו.