ספר בראשית מגיע לסיומו, מבריאת העולם ועד לפטירת יעקב אבינו. מה נלמד מהמסע הזה, לחיים שלנו? השיעור השבועי, סיון רהב-מאיר, פרשת "ויחי".

  1. פרשת השבוע, פרשת ויחי, היא הפרשה האחרונה בספר בראשית, פרשה מספר 12. החומש הראשון של התורה מסתיים ובשבוע הבא נתחיל את חומש שמות. 
  2. הפרשה מתחילה במילים "ויחי יעקב" אבל מתארת את פטירתו של יעקב, וגם את פטירת יוסף. באופן דומה גם פרשת "חיי שרה" תיארה את פטירתה של שרה. לפעמים דווקא הפטירה מגלה לנו את סוד החיים, את המורשת והמסר שהאדם השאיר אחריו, לדורות הבאים.
  3. הפרשה מתארת את פרידתו של יעקב מבניו ואת הברכות המיוחדות שהם מקבלים, כל אחד וברכתו האישית. חלק מהם שומעים ממנו תוכחה על מעשיהם, ופרשנינו מסבירים שגם ביקורת היא ברכה, אם מיישמים אותה ולומדים ממנה. כל אחד מ-12 השבטים סביב מיטתו נפרד מאביו מקבל משימת חיים שונה, אבל הם כולם מאוחדים בהמשך המורשת של בית-אבא.
  4. יעקב מברך גם את נכדיו אפרים ומנשה בנוסח שנשמר עד היום. אלפי שנים מברכים כך הורים את ילדיהם בליל שבת ובמועדים נוספים: "יְשִׂימְךָ אֱלֹהִים כְּאֶפְרַיִם וְכִמְנַשֶּׁה". פרשנינו מסבירים שאפרים ומנשה הם סמל לאחים שאין ביניהם מאבקים (בניגוד לאחים רבים אחרים בספר בראשית), ובנוסף הם סמל לשמירה על זהות יהודית חזקה ועצמאית גם בגלות, במצרים. 
  5. ספר בראשית התחיל בענק, בבריאת העולם. אחר כך הסיפור הצטמצם למשפחה אחת, של אברהם ושרה. הספר מסתיים בכך שהמשפחה הזו מתחילה להפוך לעם. בספר הבא, ספר שמות, נעבור מספר של יחידים לספר של אומה, שיש לה אמירה בעולם. ובסיום הקריאה של חומש, יש בתי כנסת שבהם נוהגים להכריז: חזק, חזק ונתחזק.

שבת שלום.