בימי הגן היה ברור לכולם: כדי ששבת תואיל בטובה להיכנס לנו לחיים ולהעניק לנו כמה שעות של נחת, צריך לקבל אותה. לעשות לה כבוד. ליין קבלת השבת היה האירוע הלוהט של השבוע, והקרבות שניטשו בין הילדים על התואר הנחשק "אמא ואבא של שבת", הוכיחו שליממה הזו, שכל השבוע כולנו מייחלים לבואה, היה בימים ההם פאסון של מלכה.
מנהג קבלת שבת לא הומצא על ידי איגוד הגננות. שורשיו מצויים איפשהו בימי התלמוד והוא השתרש במאה ה-16על ידי חכמי הקבלה בצפת ובראשם האר"י הקדוש. בערב שבת היו המקובלים יוצאים לשדה בבגדים לבנים ומקבלים את השבת תוך כדי שירת מזמורי תהילים והפיוט לכה דודי, שבו כינו בחיבה את השבת "כלה". במהלך הדורות הפכה קבלת השבת לחלק הכי יפה בתפילה, שזכה למנגינות ולחנים רבים.
כשגדלנו, רובנו זנחנו מאחור כל מיני טקסים שונים ומשונים וביניהם גם את קבלת שבת. הגיעה עת כניסת שבת? אז שתיכנס לבד. איפשהו, במהלך החיים היטשטשה ההבנה הזו, שראוי לקבל את השבת כדי שהיא באמת תיכנס לנו לוורידים. או במילים אחרות – שצריך לעשות אקט טקסי כזה או אחר, כדי לעבור בהצלחה משבוע עמוס ומטריד למוד של מנוחה גמורה.
כדי שהחול לא יתעלק לכם על המנוחה
המחשבה המפוכחת שלנו היא שיום מנוחה הוא יום מנוחה, גם בלי שמקדישים לו מחשבה יתרה. הרי שאר ימי השבוע לא זקוקים להזמנה מיוחדת. יום ראשון מגיע גם בלי שעושים לו "קבלת יום ראשון", ואפילו חמישי לא תובע לכבודו טקס "קבלת יום חמישי" משל עצמו, וזה למרות שכבר מריחים בו את סוף השבוע.
אז למה בכל זאת כדאי לכם להשקיע ביום השביעי ולאמץ את מנהג קבלת השבת? קבלת השבת היא מעין הצהרה – חשוב לי ששבת תעבור עלי קצת אחרת משאר ימות השבוע. זו קבלה לאו דווקא של היום עצמו, אלא של הלך רוח חדש. בעזרת קבלת השבת אפשר להתחבר למסורת, אבל גם לקבל על עצמכם נחת, סבלנות ונשמה יתרה.
קבלת השבת מאפשרת לשרטט קו ברור בין יום המנוחה לששת ימי המעשה והיא מכינה אתכם להתנהלות במקצב שונה. כי לפעמים אם לא שמים להם גבול, ימות החול המלחיצים נמוגים להם בעצלתיים אל תוך השבת ומתערבלים בתוכה. הם עלולים לנסות לנגוס ביום המנוחה ולחמוד עוד קצת שעות של לחץ ומשימות, ואם אתם לא מקיימים סעודת שבת משפחתית, אין שום קו שתוחם בין המרוץ השבועי לשבת והכל עלול להפוך למעין מריחה אחת ארוכה.
לפעמים, אם לא מקבלים אותה יפה, השבת עלולה לעשות דווקא ולהתחיל רק בבוקר שלמחרת, או חלילה, לא להגיע בכלל, ולהותיר אותנו בתחושה של רצף ימים דחוס ומחניק. כזה שלא רואים בו את הרגיעה שבסוף המנהרה.
בשנים האחרונות, כחלק מתהליך התעוררות כללית בכל מה שקשור ליהדות, אפשר למצוא יותר ויותר קהילות עירוניות ומרכזים קהילתיים שמקבלים על עצמם לקיים טקס קבוע של קבלת שבת. המבחר מגוון ומי שמעוניין להשתתף באחת מקבלות השבת הממוסדות יכול לבחור בין טקסים בעלי אופי אלטרנטיבי לבין כאלה יותר מסורתיים. המשותף לכולן הוא הבקשה לכונן טקס קבוע שיאפשר להכניס את השבת ולהיכנס אליה קצת אחרת. הנה כמה הצעות איך לקבל את השבת.
האופציה המסורתית
לכה דודי ב"ראש יהודי"
מה: מי שחשקה נפשו בקבלת שבת לפי הספר, במרכז למודעות עצמית והעמקת הזהות היהודית מתקיימת קבלת שבת בסגנון קרליבך – שירת נשמה מרגשת של כל קטעי התפילה, המון שמחה ולעיתים קרובות גם ריקודים סוערים באמצע. כל משתתף זוכה לקבלת פנים מאירה והתפילה מלווה בהנחיה ובהסברים לטובת משתתפים חדשים.
מי: המשתתפים הם לרוב צעירים תל אביביים נטולי רקע דתי, על הסקאלה שבין מתחזקים לחילונים גמורים. כל שבת מגיעים כ-100 משתתפים.
למה: "לקבל את השבת זו זכות גדולה אם יש לך כיפה או אין לך כיפה", מסבירה איילת השחר – מארגנת קבלות השבת. "יש איזו נחת רוחנית, אתה מאפשר לעצמך לקבל הבנות, מחשבות ומעשים שאין לך ביום יום. אתה לא חושב בצורה שאתה חושב ביום יום. קבלת שבת היא זו שמכניסה אותך לזה, לתחושה שיש רק בשבת. מטען לאנרגיה וחידוש כוחות".
מתי: מדי ערב שבת בשעה בה נכנסת שבת. (בימים חורפיים אלה, מעט אחרי 16:00).
איפה: בבית הכנסת של "ראש יהודי", רחוב בר כוכבא 54, פינת דיזינגוף. לפרטים נוספים ולהרשמה לסעודת שבת לאחר התפילה, איילת השחר: 052-4295597.
האופציה החילונית
דליה רביקוביץ', אלתרמן ומזמורי תהילים ב"בית תפילה ישראלי"
מה: תפילה בנוסח ישראלי – שילוב של טקסטים מסורתיים עם שירה ישראלית חדשה – לכה דודי עם נעמי שמר, שמע ישראל עם נתן אלתרמן. כלי נגינה מלווים את התפילה. שירה, ריקודים ושיחה על פרשת השבוע. ניסיון להפוך את המסורת לרלוונטית לחיים של תל אביבים חילונים. המנגינות לתפילות הוזמנו מיוני רכטר ושלמה גרוניך.
מי: קבלת השבת מיועדת לקהל חילוני ומסורתי. במקביל מתקיימת גם קבלת שבת לילדים וכוללת הדלקת נרות, קידוש ויצירה בנושא פרשת השבוע. מדי שבת מגיעים כ-50-100 אנשים.
למה: אסטבן גוטפריד, מראשי "בית תפילה ישראלי": "למרות שיש לשבת מקור דתי, הערך של שבת הוא הרבה מעבר לחוויה דתית. יש לה המהות החברתית והקהילתית והפילוסופית, אנחנו חיים משבת לשבת. קבלת השבת מסמלת את הקצב השבועי, סוג של פעימות לב של הלוח היהודי שמרגישים אותו גם בלי לעשות משהו פעילות".
מתי: כל יום שישי, בחורף ב- 17:30 , בקיץ ב-18:30.
איפה: ב"עלמא" – בית לתרבות עברית, בצלאל יפה 4, תל-אביב. בקיץ מתקיימות קבלות שבת המוניות בנמל תל אביב. לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר ישיר עם אסטבן גוטפריד בטל': 054-7763006 או במייל:esteban@btfila.org.
האופציה התרבותית
מערכונים על פרשת השבוע, סלב תורן וג'קי לוי אחד – "קלבת שבת" בבית אביחי
מה: קבלת שבת אלטרנטיבית לגמרי, שלא מנסה להחליף את המנהג המקורי, אלא ליצוק לרעיון תוכן תרבותי. האירוע כולל שירים, מערכונים, פרשנויות הומוריסטיות ואקטואליות של פרשת השבוע ואורחים מעולם המוזיקה או האקדמיה. ג'קי לוי מנחה, ומשתתפים חברי האינקובטור - חבורת שחקנים צעירים ופרועים ששרים, משחקים ומספרים בדיחות - הכל סביב נושאי פרשת השבוע.
מי: מדי שישי ממלאת "קלבת השבת" אולם המכיל 280 מקומות. כדאי להזמין כרטיסים מראש.
למה: ורד ליון ירושלמי מבית אביחי: "הרעיון שעומד בבסיס הוא להתחיל את השבת בהומור ובכיף אבל גם להעניק איזו תובנה או שתיים ונקודות מבט ייחודיות על פרשת השבוע ולחבר בין הישראליות והיהדות ובין דתיים וחילונים סביב נושאים תרבותיים וחברתיים".
מתי: כל יום שישי בשעה 11:00 בבוקר.
איפה: המלך ג'ורג' 44 בירושלים. עלות כרטיס מבוגר: 40, סטודנט: 20. לפרטים נוספים והזמנות : 6215300 02-
האופציה הקלה
בית הכנסת השכונתי או הפארק הקרוב
אפשר גם לקבל את השבת בפשטות ובלי יותר מדי הכנות. לתפוס את הבן זוג או חברה טובה ולצעוד אל בית הכנסת השכונתי. לפתוח סידור,לעקוב אחרי מילות המזמורים ובעיקר לנסות לספוג את האווירה.
למען הגילוי הנאות חשוב לציין שבבתי כנסת רבים מתרחשת קבלת שבת עבשה למדי, ולכן כדאי קודם לברר באיזה בית כנסת בסביבה יש קהילה צעירה שגם נוהגת לשיר את התפילה. עצה שלנו – אם אתם באזור ירושלים בזמן כניסת השבת, כנסו לסמטאות של נחלאות ובקשו מעובר אורח מזדמן שיפנה אתכם לבית הכנסת הקרוב. במקום פועלות הרבה קהילות קטנות שמקיימות קבלות שבת מוזיקליות, צפופות, פותחות לב, וקורעות שמיים. מקבלי שבת מתקדמים יכולים לחקות את המקובלים ולצאת לשדה או לשטח פתוח עם סידור או שירון עם קטעים שמרגשים אתכם, לסכם את השבוע בטבע, לשיר ולקבל את המלכה באינטימיות מופלאה.
ואם בא לכם להתפרע
קבלת שבת בטבע: מחצלות, כריות, כלי נגינה וקבלת שבוע ביער בן שמן, אחת לחודש. לפרטים: 052-3575312
קבלת שבת בקהילה להתחדשות יהודית בירושלים: "נאוה תהילה", אחת לחודש – תפילה שוויונית ויצירתית בשכונת בקעה, ירושלים. לפרטים: 054-4828817 02-6716636 6636.
קבלת שבת ועונג שבת: כולל סיפורים אישיים וניגונים מעת לעת. קהילת "ניגון שבלב", נהלל, מדי שבוע. לפרטים: רעות – 050-6547680, שי – 052-2274031.
"קלבת שבת" בחיפה: פיוטים, שירה עברית, הדלקת נרות ואחר כך מופע מרכזי. הפנינג דוכנים ודי-ג'יי על המוזיקה. קמפוס נמל חיפה. פרטים באתר www.kalabatshabat.co.il