מרגשים את ההתרגשות באוויר? זה לא רק החג המתקרב, אלא גם מועד ברכת החמה. פעם ב-28 שנה "החמה" תתייצב באותו המקום בו, על פי האמונה, בורא עולם תלה אותה במעשה בראשית. ביום זה גם, על פי האמונה, יגיע המשיח. ביום רביעי הקרוב, ערב החג, זה יקרה, והציבור הישראלי מוזמן לקחת חלק בתפילות מיוחדות שייערכו במקומות שונים בארץ. איך, איפה ולמה? בשביל זה אנחנו כאן.
ביום רביעי בבוקר תחזור השמש לנקודה בה נקבעה ברקיע בתחילת הבריאה, בדיוק באותו יום בשבוע ובאותה שעה שבהם זה קרה בפעם הראשונה של הבריאה. בתחילת ספר בראשית מסופר על סדר הבריאה ומהלכה. המאורות נתלו ברקיע ביום הרביעי, וליתר דיוק – ביום שלישי בערב, שכן יום בתורה מתחיל מהערב שלפניו. כמו שנאמר: "ויהי ערב ויהי בוקר – יום רביעי".
למרות שמברכים את ברכת החמה אחת ל-28 שנה, השנה האירוע נדיר במיוחד, מכיוון שהוא חל בדיוק בערב הפסח. רק 12 פעמים בהיסטוריה חל היום שבו מברכים את ברכת החמה בערב פסח, ולכן הברכה השנה נדירה במיוחד.
מתי מברכים? הברכה נאמרת ביום רביעי הקרוב, י"ד בניסן, ערב פסח (8 באפריל), בשעות הבוקר. הזמן המומלץ ביותר לברך את הברכה הוא כשלוש דקות אחרי הזריחה, בשעה 6:28. אם זה מוקדם לכם מדי, אפשר לברך עד שליש היום, כלומר עד השעה 9:30. ובדיעבד - עד חצות היום – 12:43 .
תפילות המוניות בכל הארץ
איפה מברכים? מוני אנדר דובר חב"ד מסביר כי ניתן אפשר לברך את הברכה בכל מקום שממנו רואים את השמש. כל אחד ואחת יכולים לברך את הברכה בעצמם ובמקומם. עם זה, בגלל הפופולריות של הברכה הנדירה הזאת, נהוג לקיימה במעמד גדול, ברוב עם. בכל עיר ויישוב בארץ מארגנים מעמדי תפילה המוניים, וכדאי מאוד להשתדל להשתתף בהם. פרטים מתפרסמים בלוחות המודעות ובעיתונים.
הנה כמה מוקדים מרכזיים:
בתל אביב – בגג מגדלי עזריאלי בשעה 5:30. הברכה ב-6:30
בירושלים -בכותל המערבי החל מ-6:30
בכפר חב"ד ובכל קהילות חב"ד בישראל – החל מ-8:00 תועבר התפילה באתר col.org.il
בחיפה – בשכונת הדר ב-6:30
ברוסיה - במוסקבה, בכיכר ירושלים, סמוך למרכז היהודי-קהילתי "מארינה רושצ'ה"
את הברכה מברכים כאשר רואים את השמש. אם יש עננים כבדים המסתירים את השמש לגמרי, יש להמתין עד שיתפזרו, והשמש תיראה מתוכם. לפני הברכה מעיפים מבט מהיר בשמש ומברכים: "בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דֹנָי אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם עֹשֶׂה מַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית".
בגלל נדירות הברכה, מוסיפים ומברכים "שהחיינו" (רצוי ללבוש בגד חדש או להכין פרי חדש, כדי שלא יהיה ספק על חובת הברכה. אם לוקחים פרי, יש לברך עליו "בורא פרי העץ" מיד אחרי ברכת "שהחיינו", ולאוכלו): בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דֹנָי אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לִזְמַן הַזֶּה.
יש עוד קטעי תפילה הנאמרים במעמד, אך שתי הברכות האלה הן העיקר.
אפרופו פסח - ארבעה אלבומים חדשים שיפיחו בכם את רוח החג