שנייה לפני סוף השנה ותחילתה של שנה חדשה, נפתחת עבורנו דלת קסמים, לזמן מוגבל, כדי לעזור לנו לעשות את המהפך שתמיד רצינו ולהיות טובים יותר. לדלת הזאת קוראים חודש אלול. מהו אותו חודש? מה משמעות שמו? למה קוראים סליחות? ולמה זו לא הצגה להיות טובים רק באלול במקום כל השנה? קבלו 5 דברים שלא ידעתם על אלול.
>> לעמוד הפייסבוק mako רוח כבר עשיתם לייק?
1. פירוש המילה אלול, הוא התבוננות וחיפוש. הפירוש הזה נלמד מתוך הפסוק "ויתורו את הארץ" (במדבר י"ג, כ"א), שבתרגום לארמית, מתפרש כ"ויאללון ית ארעא". מכאן, שאדם צריך להתבונן ולבדוק את מעשיו בארבעים הימים הללו שבין ראש חודש אלול לראש השנה.
2. במהלך ההיסטוריה, מספר דברים משמעותיים התרחשו בחודש אלול. ראשית, בכ"ה באלול נברא העולם. בנוסף, באלול – החל מראש חודש אלול ועד ראש השנה – היו אלה 40 יום שבהם עלה משה רבינו להר סיני להביא את הלוחות השניים, לאחר שבני ישראל חטאו בזמן שנעדר כדי להביא את הלוחות הראשונים, ועבדו עבודה זרה. כמו כן, בי"ח באלול מתו המרגלים שדיברו לשון הרע, דיבת הארץ, וכן בכ"ז באלול נשלמה הבנייה של חומת ירושלים שבנה נחמיה בתקופת בית שני, כמו שכתוב: "ותשלם החומה בעשרים וחמישה לאלול".
עוד כתבות בערוץ הרוח:
3. "הכל הולך אחר החיתום" - חודש אלול זו תקופה סגולית מיוחדת, שבכוחה יכול האדם לתקן את כל השנה כולה. וזאת למה? כי בספרים הקדושים כתוב, שבסוף ה' תמיד פחות מדקדק. זאת אומרת, שלמשל עם דורות ראשונים – ה' ודאי דקדק הרבה יותר בנוגע למצוות וחטאים, ואיתנו, שאנחנו נחשבים דורו של משיח, הסוף של הסוף, ועוד בסוף השנה - ה' הרבה פחות מדקדק. לכן, בגלל שהחיתום הולך אחר הסוף – זו הזדמנות מצוינת לתקן את כל השנה כולה.
אמנם, אם מנסים להיות אמיתיים עם עצמנו, זה נשמע קצת כמו משהו שאין בו אמת, והרי התורה שלנו כל כולה אמת, אז איך ייתכן מצב כזה? אלא, שבעומקם של דברים, באמת מה שאנחנו זה לא מה שאנחנו מתנהגים כל השנה – עייפים ועסוקים במרדף היומיומי אחר פרנסה וגשמיות, אלא בעצמיות שלנו, במקום הכי כמוס ונסתר בתוכנו, בנשמה היהודית שלנו – באמת אנחנו מה שאנחנו משתדלים בחודש אלול. כי אם תמיד היתה לנו הדעת והאנרגיה המיוחדת שיש בחודש אלול, במהלכה אנחנו משתדלים יותר לעשות חשבון נפש ולתת ביטוי לצד הרוחני שבנו, לקראת ראש השנה ויום הכיפורים – הרי שתמיד היינו מתנהגים ככה. זה רק הקושי, זו רק העייפות, זה רק המרוץ הבלתי פוסק שהחיים בעולם הזה מזמנים לנו – שמשכיחים מאיתנו את האמת. אבל כשאנחנו זוכרים אותה – אנחנו ודאי משתדלים לקיים אותה. ולכן אלול זו לא מסיכה של מי שאנחנו, אלא התקלפות של מי שאנחנו לא.
4. לפי החסידות, בי"ח באלול נולדו שני אנשים חשובים מאוד בהיסטוריה היהודית של עם ישראל, שכונו "המאורות הגדולים". האחד, הוא רבי ישראל בן אליעזר, שידוע יותר בכינויו "הבעל שם טוב", והיה אבי תנועת החסידות (רבי נחמן מברסלב, המוכר לכל, היה נינו של הבעל שם טוב). השני, הוא הרב שלמה זלמן מלאדי, שהיה האדמו"ר הראשון של חב"ד, וכונה גם "האדמו"ר הזקן" או "בעל התניא".
למעשה, רבי שלמה זלמן מלאדי נולד להוריו לאחר שנים רבות של עקרות, שנסתיימו רק לאחר שקיבלו את ברכתו של הבעל שם טוב הקדוש. עבור רבים, בעיקר בחסידות חב"ד, יום זה נחשב ליום חגיגי וגדוש בהשפעות רוחניות טובות, יום המיועד לשמחה ולברכה. הרבי מלובביץ' הגדיר יום זה כ"יום גדול ומאושר".
5. למה דווקא חודש אלול? אם אתם שואלים את עצמכם מה ההבדל בין אלול לבין חודשים אחרים, אז זה לא שאלול הוא חודש חשוב יותר, אלא שפשוט מבחינה רוחנית, קל בו יותר לשוב בתשובה, וגם משמיים מקבלים סיוע מיוחד לכך, דווקא אז, עם סיומה של השנה, כדי לתת לנו "רכבת אחרונה" חזרה הביתה, או אם תרצו – דלת קסמים מוגבלת בזמן.
נסיים בדבריו המתוקים כל כך של הרש"ר הירש, על כוחו הרוחני והמיוחד של חודש אלול: ''כך נטבע חותם של התחדשות על אותם ארבעים יום, כשם שזמן יצירתו של ילד הוא ארבעים יום, כך פתוחים ארבעים יום אלה לתשובה. לכל מי שיודע ומרגיש, כי עליו להיוולד מחדש מבחינה רוחנית ומוסרית, אם רק ישאף ללידה בכל ליבו ובכל מאודו - מובטח לו כי מן השמיים יעניקו לו את החיים המחודשים שהוא מבקש''.