זוגות צעירים חרדים שניסו באחרונה להזמין רבנים לקדש אותם בחופתם נדהמו לגלות שיש להם תנאי בל יעבור: איסור לצלם את טקס החופה. הנימוק: יש בזה חוסר צניעות, עבודה זרה ופגיעה בכבודם.
ר', בן 20, המשתייך לאחת החצרות החרדיות בירושלים, ביקש מרבו לחתן ולקדש אותו. הוא ראה בזה כבוד גדול שהרב שאותו הוא מעריך ומוקיר יוביל אותו לחופה ויערוך את הטקס החשוב בחייו. לתדהמתו של ר', עוזרו של הרב התנה זאת בכך שטקס החופה והקידושין לא יתועד במצלמת וידאו. "אין מצלמות בטקס ובאירוע. לרב אין בעיה לקדש אותך אבל בלי מצלמות. זו ההנחיה החדשה", טוען ר' שכך הבהיר לו עוזר הרב. ר' התייעץ עם משפחתו ומשפחת הכלה שהחליטו לכבד את רצונו של הרב וערכו את הטקס מבלי שתועד במצלמות וידאו. למעשה, לבני הזוג אין מזכרת מהאירוע החשוב בחייהם.
"זה היה קשה כי נהוג אצלנו החרדים לתעד את טקס הקידושין ואת כל השמחה והריקודים שאחרי. זו מסורת אבל היה חשוב לי שהרב שלי יקדש אותי אז ויתרנו כדי לשמור על כבודו", הסביר ר'.
הוא לא לבד. עשרות זוגות נאלצים בתקופה האחרונה לוותר על נוכחות צלמי וידאו כדי לכבד את רצונו של רבם. גם האדמו"ר מוויז'ניץ הבהיר לחסידיו שהוא לא יכבד את נוכחותו בטקס הקידושין אם יהיו במקום מצלמות. החסידים אינם מעזים להפר את ההוראה שכן הדבר יהווה פגיעה במרותו ובכבודו של הרב.
"מבחינת הרב, נוכחות מצלמות בחתונות זה הרג ובל יעבור", הסביר גורם בחצר. "החסידים לא עוברים על האיסור כדי שהרב יקדש אותם או יהיה נוכח בטקס החתונה. עבורם זה כבוד גדול והם לא מוכנים להחמיץ את זה. אז אין מצלמות בחתונות, מה רע בזה?!".
אב בית הדין הרבני בירושלים, הרב אליהו אברז'ל, טוען כי במקרה זה לא מדובר בגזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה. "יש יותר ויותר רבנים שדורשים לאסור כניסת מצלמות לחופות שהם עורכים מטעמיהם הם, וזו זכותם. אני לא חושב שזו גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה. מה שחשוב שבני הזוג יהיו יחד ויקיימו מצוות, כל השאר בטל בשישים. חוץ מזה, זה יחסוך להם גם כמה אלפי שקלים", הסביר הרב.
"השבועונים נחטפים כמו לחמניות חמות"
אחת הסיבות הנעוצות בבקשת הרבנים היא כי התצלומים הללו מתפרסמים בשבועונים של המגזר החרדי בהם מתנוססים רק תמונות של הרבנים, והם מנסים להימנע מכך. מפורסמים בהם מאות תמונות של רבנים מאירועים בהם נכחו - החל מניחום אבלים וכלה בחתונות או בדרשות בישיבות. שבועונים אלו נחשבים ללהיט וכל אחד מהם נמכר במחיר של 13 שקל.
"השבועונים האלה נחטפים כמו לחמניות חמות על ידי החסידים בחצרות השונים, כי כל אחד רוצה לראות את התמונה שלו עם הרב, ואז מתחילים הוויכוחים בחצרות למה התמונה של הרב קטנה או גדולה", הסביר ל-mako צלם הפפראצי של המגזר החרדי, בועז בן ארי. "במקום ללמוד תורה התלמידים עסוקים בלחפש תמונות בחוברות. העסק הזה נהיה במהלך השנים יותר ויותר צהוב, עד שכמה רבנים החליטו לתת הוראה לא לפרסם תמונות שלהם משום אירוע כי הם ראו בכך מעין 'גן חיות'. הרבנים הרגישו שפרסום התמונות שלהם מוזיל את כבודם ופוגע בבני הנוער שעוזבים את שיעורי התורה לטובת שבועוני התמונות של האדמו"רים".
בין הרבנים שאסרו על פרסום התמונות ניתן למנות את הרבי מגורף, הרבי מוויז'ינץ' ורבנים ממאה שערים, בעיקר מישיבות תולדות אהרון וישיבת תולדות אברהם ויצחק.
"בני זוג שעורכים חתונה צריכים לדאוג שלא יתעדו את הרבנים שהזמינו לאירוע, אחרת הם עלולים להיות מנודים חברתית מהקהילה והוריהם עלולים לשלם על כך ביוקר משום שהם לא יגיעו יותר לאירועים שלהם", מציין בן ארי. "כשפונים אליי רב או אנשים מטעמו ומבקשים מראש שלא אצלם את הרב באירוע שגם אני אמור להגיע אני מכבד את רצונו. אבל אם אתקל ברב ברחוב או בדרך לבית הכנסת אני אצלם אותו, למרות שהיו מקרים שעשרות חסידים של רב מסויים הקיפו אותו, העיפו מגבעות שלהם לשמיים ויצרו חומה סביבו כדי שלא אצלם אותו. ברור שהדבר פוגע לי בעבודה, אבל אני משתדל לתמרן כדי לא לפגוע בכבודם של רבנים".