השבוע בתכנית "בכיוון אחר" מתארח פרנק אזולאי. מכנים אותו "הילד הרע של הקולינריה הישראלית", אבל הוא חושב שזו דווקא מחמאה. הוא ידוע כשף קשוח, פרפקציוניסט, ישיר, כזה שלא פוחד להעביר ביקורת, אבל מי שמכיר אותו לעומק, ואין הרבה כאלו, יודע שמתחת לחזות הבוטה לעתים ומאחורי הישירות חסרת הפחד יש נפש רגישה ועמוקה, שבעשור האחרון גם נמצאת בתהליך פנימי והדרגתי של שיבה למקורות. הרבה הרימו גבה כשהתחיל לשמור כשרות, והגבות הורמו אף יותר כשבחר להיות שף במסעדה כשרה למהדרין, אבל לפרנק זה לא הפריע. פטירתו של אביו חוללה אצלו תפנית גדולה, שהתפרצה במכתב אישי שהיכה גלים ברשת וריגש אלפי אנשים.
למה הילד הרע הוא מחמאה?
"כשאמן מפסל או יוצר או עושה, הוא מוציא מעצמו את הדברים האישיים הפנימיים שלו. ולהגיד 'ילד רע בקולינריה' זה לא משהו רע או פסול, אלא משהו על כך שהאדם השאיר חותם, אמר את דברו, ואם אני עדיין קיים פה, ומחייך איתך, וממשיך בתחום – סימן שזה לא עשה באזז שלילי אלא חיובי. תמיד היה לי להגיד את מה שהיה להגיד".
הוריו של אזולאי התגרשו בגיל צעיר, והוא חווה חיים לא אופייניים. בגיל 18 הוא עלה לארץ מצרפת, על מנת להתגייס לצבא. על תחילת ההתקרבות ליהדות, והנחת התפילין היומית, אומר אזולאי: "אנשים לא תמיד הבינו מה מסתתר מאחורי התבלין או התבשיל שנקרא פרנק. גם לא לכולם באתי ואמרתי, למעט הפעמים שהגעתי מאוחר וראו סימני תפילין על היד. אמרו 'רגע, אתה מניח תפילין?'. אמרתי שכן. אנשים היו בתמיהה. בהתחלה זה היה עבורי שכמו שאני מתקשר לאמא שלי מדי בוקר, אז פה אני מתקשר לבורא עולם כמה דקות ביום".
על מה אתה מדבר איתו, באמת?
"האמת היא שעל הכל. איתו אני לא חוסך שום דבר. הכל נראה וגלוי. באישי, אני באמת מבקש ממנו שיכוון וינתב אותי למקומות חיוביים, למקומות שבהם אוכל להעשיר את המקום שבו אני נמצא".
אחרי התפילין עברת לבשל רק אוכל כשר. בתחום כזה, עם האמירות המופרכות של 'אוכל כשר הוא אוכל טעים', זה לא פשוט.
"אני חייתי בסטיגמה הזו, שתבין. על פניו זה נראה אוכל מאוד לא מושקע, מאוד מכובס".
למה, מה יש באוכל הלא-כשר שהוא כזה וואו?
"אני אגיד לך. אם אנחנו מתייחסים לזה שהאוכל הכשר בא מהבית, אז הוא טעים, הוא מקסים. אבל כשאתה צריך להוציא אותו באמירה קולינארית, במסעדות וכאלה, אז בעבר היה איזשהו חסך מאוד גדול, גם בגלל חוסר חומרי הגלם שהיו אז. היום יש יותר אלטרנטיבות. לי זה היה חד משמעית אתגר להבין כמה נכון לאכול אוכל כשר".
לא הרגשת שזה מקצץ לך את הכנפיים?
"לא. מבחינתי זה כמו ללכת לעשות סטאז' בעוד דבר. זה כמו שרופא מתמחה בתחום מסוים, אבל הוא ירצה להתמחות בעוד איזשהו תחום. אני לא מגביל, אלא לוקח את כל הניסיון שצברתי, כדי להוכיח לכולם שאפשר לעשות אוכל כשר וטעים, נקודה".
לצפייה בתכנית המלאה, כולל דבריו של פרנק על הקשר המיוחד והלא אופייני שלו עם אביו המנוח, והרחבה בנוגע לחזרה בתשובה, צפו בווידיאו כאן למעלה.
התכנית "בכיוון אחר" משודרת מדי יום שלישי ב-23:10 בערוץ הידברות (ערוץ 97 בהוט ויס) ובמקביל גם כאן ב-mako מדי סוף שבוע